Compania OMV Petrom raporteaza un profit net record de 4,82 miliarde de lei (peste un miliard de euro), fiind in crestere cu 22% fata de 2012 cand a fost inregistrat un profit de 3,95 miliarde de lei. Potrivit raportului transmis BVB, acest rezultat a fost obtinut in pofida scaderii vanzarilor totale cu 8% fata de 2012 pana la 24,18 miliarde lei. Vezi documentul atasat.

"In 2013, Romania a inregistrat o crestere economica mai mare decat anticipat, insa consumul a ramas scazut, iar povara fiscala a continuat sa creasca. In pofida cererii scazute din sectorul de gaze si electricitate, a contractiei marjelor de rafinare si preturilor la electricitate, Petrom a inregistrat o performanta financiara solida, datorita initiativelor de excelenta operationala si de control strict al costurilor, precum si datorita mediului favorabil al pretului la titei. In activitatea operationala, am crescut cu succes productia de hidrocarburi din Romania, compensand declinul natural, si ne-am angajat in parteneriate ce vizeaza deblocarea potentialului onshore. In Marea Neagra, am continuat activitatile de explorare prin finalizarea achizitiei de seismica 3D si am facut pregatirile pentru reluarea campaniei de explorare la jumatatea anului 2014. Din momentul privatizarii, am asigurat dezvoltarea companiei noastre si viitorul productiei de hidrocarburi, prin reinvestirea a aproximativ 85% din profiturile operationale, respectiv 10 miliarde de euro cumulat. Continuarea acestei povesti de succes necesita un cadru favorabil investitiilor si fundamente solide de piata, pentru deblocarea pe deplin a potentialului nostru de crestere", a declarat Mariana Gheorghe, CEO al OMV Petrom.

Petrom a mai anuntat ca in 2013 au fost realizate investitii de 5,3 miliarde lei.

Petrom a programat pentru acest an investitii de peste un miliard de euro, din care circa 85% pentru proiectele din domeniul explorarii si productiei.

Petrom a avut cea mai mare contributie la economia Romaniei in 2013, de 3,5 miliarde de euro, din care taxe si dividende de 2,3 miliarde de euro si investitii de 1,2 miliarde de euro, a declarat Mariana Gheorghe, intr-o conferinta de presa.

De la privatizare si pana in prezent, OMV Petrom a reinvestit aproximativ 85% din profiturile operationale, ceea ce inseamna in total circa 10 miliarde de euro.

In ceea ce priveste consumul intern, pe zona de gaze naturale a fost inregistrata o scadere de 8% in 2013 din cauza reducerii activitatii industriale si a vremii mai calde. Si pe zona de energie electrica a fost inregistrata o scadere de circa 5% in conditiile unei reduceri a productiei industriale de 2%. Pe de alta parte, la energia electrica au crescut exporturile. Practic, exporturile de energie electrica s-au dublat anul trecut, Romania devenind exportator net, a precizat Mariana Gheorghe. In zona produselor petroliere, vanzarile au scazut cu 4% la nivel de grup. Pentru 2014 este estimata o cerere de gaze naturale si energie electrica in continuare scazuta.