​Piaţa centralizată cu negociere dublă continuă PC-OTC va deveni functionala din data de 3 martie 2014, potrivit unui anunt al OPCOM, bursa energiei, informeaza printr-un comunicat de presa Asociatia Furnizorilor de Energie Electrica din Romania (AFEER). Pe aceasta piata, tranzactionarea (vanzarea si cumpararea) energiei electrice se va face in baza unor contracte cadru agreate si semnate intre participanti, urmand ca elementele tranzactiei sa fie stabilite in timp real in cadrul fiecarei sesiuni zilnice de tranzactionare.

Potrivit AFEER, prin elementele tranzactiei se inteleg: profilul livrarii (banda, gol, varf), perioada de livrare (1 zi, o saptamana, o luna, trimestru, semestru si an) si, bineinteles, pretul. Tranzactiile vor fi anonime, participantul necunoscand contrapartea decat in momentul incheierii tranzactiei. In acelasi timp, toate elementele tranzactiei vor fi cunoscute de toti ceilalti participanti respectandu-se astfel principiile de transparenta si nediscriminare.

Astfel de platforme, utilizate in toata Europa, faciliteaza incheierea de tranzactii intre participanti eligibili care au agreat anterior clauzele contractuale. Libertatea este oferita astfel participantilor prin toate criteriile deja preagreate, ramanand ca la un anumit moment acestia sa-si manifeste optiunea de cumparare/vanzare de energie electrica a profilului, perioadei dorite (de exemplu, cumparare 5 MW banda, anul 2015) si pretului acceptat, mai precizeaza AFEER.

In cazul platformei de tip OTC, au fost introduse cerinte suplimentare de transparenta fata de mediile europene de tranzactionare, cum ar fi numarul minim de patru parteneri din lista de eligibilitate (ceea ce poate fi o piedica pentru noi intrati pe piata ), iar in locul mai multor tipuri de contracte standard preagreate, s-a trecut direct la forma finala de contract tip EFET. Mai mult, cerinta de transparenta a impus verificarea de catre OPCOM a contractelor incheiate, desi nu este o practica curenta a medilor de tranzactionare similare europene.

AFEER sustine ca in decurs de circa 6 luni, noua piata dezvoltata de OPCOM va contribui la cresterea lichiditatii tranzactiilor cu produse standard pe termen lung. Aceasta crestere va fi vizibila daca este permisa inscrierea in mod vizualizare si nu se exclude inscrierea pe criteriu de contracte si lista de eligibilitate cu numar minim. Astfel, majoritatea celor inscrisi vor fi in pozitia de a urmari evolutia pietei.

La solicitarea societatii civile, se vor publica preturi agregate ale tuturor tranzactiilor in vederea asigurarii unei transparente totale.

La ora actuala, energia se poate tranzactiona pe PCCB (Piata centralizata a Contractelor Bilateriale), PZU (Piata pentru Ziua Urmatoare) si PI (Piata Intra-zilnica).