Departamentul pentru Energie a finalizat o schema de sprijin pentru marii consumatori industriali de energie, schema care presupune reducerea cu pana la 85% a numarului de certificate verzi, a anuntat ministrul delegat pentru Energie, Constantin Nita, in cadrul unei conferinte organizate de Ziarul Financiar. Nita a precizat ca a transmis proiectul Consiliului Concurentei. Insa, nu doar Consiliul Concurentei trebuie sa-si dea acordul asupra acestui sprijin, ci chiar Comisia Europeana.

Marii consumatori de energie, precum ArcelorMittal si Alro, fac de mai multa vreme presiuni pentru scutirea lor de la plata certificatelor verzi. Guvernul a cedat acestor presiuni si s-a gandit sa le acorde un astfel de ajutor de stat inca din vara anului trecut cand a fost elaborata Ordonanata de Urgenta privind reesalonarea acordarii de certificate verzi catre producatorii de energie regenerabila. Ordonanta a fost aprobata recent de Parlament prin lege.

Legea in cauza prevede ca marii consumatori vor fi exceptati de la plata certificatelor verzi pentru un procent din cantitatea de energie electrica achizitionata, insa doar dupa notificarea Comisiei Europene si dupa obtinerea unei decizii de autorizare din partea acesteia. Potrivit legii, conditiile de calificare pentru mecanismul de exceptare, precum si cantitatea exceptata, ar urma sa fie aprobate prin Hotarare de Guvern.