​Consiliul Investitorilor Români (CIR), organ de reprezentare al Asociaţiei Forumul Investitorilor Autohtoni (FIA), o asociatie condusa de omul de afaceri Ioan Niculae (Interagro), atrage atenţia autorităţilor, în mod vehement, că liberalizarea rapidă a preţului la gazele naturale va avea un impact negativ asupra economiei româneşti. Potrivit unui comunicat al Consiliului, din cauza liberalizarii, s-au redus capacităţi din industrie si au fost trimisi angajati in somaj tehnic pe perioade indelungate.

In comunicat se arata ca rezultatele marilor producători de gaze naturale au fost mai slabe anul trecut comparativ cu cele din 2012, confirmând ceea ce Consiliul Investitorilor Români a semnalat şi estimat.

NOTA Precizam ca InterAgro preseaza de aproape doi ani Guvernul sa amane liberalizarea preturilor la gaze. Guvernul a fost pe punctul de a ceda solicitarilor marilor consumatori precum InterAgro, insa Comisia Europeana nu a fost de acord. Prin aceasta amanare, Romania si-ar fi incalcat angajamentele fata de Comisie si fata de FMI.

"Astfel, deşi producţia de gaze a Petrom a înregistrat o creştere de 1%, conform datelor prezentate de către companie aceasta s-a datorat integrării cu termocentrala pe gaze de la Brazi. În schimb, vânzările de gaze ale Petrom au scăzut cu 6%.

Celălalt mare producător intern, Romgaz, a anunţat un profit net în scădere cu aproape 17% faţă de 2012! De altfel, şi producţia a scăzut, de la 5,66 miliarde mc în 2012, la 5,56 miliarde mc", se mai arata in comunicat.

Potrivit acestuia, preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), Nicolae Havrilet, spunea, la sfârşitul anului trecut, că 95% din gazele înmagazinate pentru a trece cu bine iarna 2013 – 2014 provin din producţia internă şi numai 5% din import. Adică Romgaz n-ar fi vândut, ci a înmagazinat o mare cantitate din gaze.

"Ceea ce înseamnă că Romgaz a cheltuit bani ca să producă gaze naturale şi alţi bani - ca să le bage înapoi în pământ!

Motivaţia acestei situaţii absolut inacceptabile este simplă: preţurile foarte mari, care au condus la restrângerea drastică a consumului intern, cu circa 8 – 10% conform unor estimări preliminare. Reamintim, prin aplicarea HG 22/01.22.2013, preţul gazelor naturale din producţia internă a crescut pentru consumatorii industriali de la 484 lei/1.000 mc în ianuarie 2013, la 763,2 lei/1.000 mc în ianuarie2014! Situaţia este cu atât mai delicată cu cât calendarul de liberalizare este abia la jumătate, anul acesta urmând să aibă loc noi majorări substanţiale ale preţului gazelor din producţia autohtonă", se mai arata in comunicat.

Acesta mai precizeaza ca prin aplicarea legislaţiei privind structura amestecului de gaze intern/import, ANRE a instituit, practic, mai multe tipuri de „coşuri” de gaze. Astfel, există „un coş” pentru consumatorii casnici şi producătorii de energie termică (pentru cantitatea de gaze utilizată la producerea de energie termică destinată populaţiei), în care importul reprezintă 5%. De asemenea, „coşul” pentru distribuitorii de gaze naturale este format tot din 5% import. Un al treilea tip de „coş” îl reprezintă cel destinat producătorilor de energie electrică: conform HG 870/2012, sunt exceptate de la respectarea structurilor amestecurilor cantităţile de gaze din producţia internă utilizate de către producătorii de gaze naturale la producerea de energie electrică în propriile centrale electrice pe bază de gaze. Astfel, pentru aceştia, „coşul” este format din 0% import.

"Cum România produce doar aproximativ 75% - 80% din necesarul de gaze naturale, s-a ajuns ca peste 96% din sarcina de import să fie asigurată de consumatorii industriali! În urma acestei situaţii dificile înregistrate pe piaţa gazelor naturale, s-au redus capacităţi din industrie, s-a diminuat producția principalelor ramuri afectate - industria siderurgică și metalurgică, construcții de mașini, sticlă și ceramică, industria chimică. În cel mai fericit caz, companiile şi-au trimis angajaţii în şomaj tehnic, pe perioade îndelungate, toate acestea din cauza creşterii preţului gazelor", sustine Consiliul Investitorilor Romani.

În aceste condiţii, Consiliul considera ca liberalizarea rapidă a preţului gazelor naturale nu aduce nimic bun nici producătorilor, nici consumatorilor şi în niciun caz economiei româneşti.

De aceea, Consiliul Investitorilor Români a propus şi susţine în continuare adoptarea unor măsuri legislative care să conducă la eliminarea sistemului “coşului de gaze” pentru toţi consumatorii eligibili, scoaterea CET-urilor de pe piaţa reglementată şi trecerea acestora pe piaţa liberă, corectarea Anexei 1 din HG 22/2013, cu un grafic de creştere a preţurilor la gazele din producţia internă pe o perioadă mai mare de timp, ca urmare a prelungirii calendarului de liberalizare a preţurilor, reducerea tarifelor de transport sau instituirea unui mecanism de aplicare a unor discounturi comerciale la furnizarea de gaze naturale pentru consumatorii întreruptibili, crearea unor facilităţi de tranzacţionare pentru gazele naturale, pentru contracte tip o săptămână, o lună, un trimestru, un an.