​Razvan Nicolescu, ministrul desemnat al energiei, sustine ca prioritatea sa este actualizarea strategiei energetice. "Este necesara o stragie energetica adoptata prin consens de catre toate fortele politice. Daca nu se poate, propun sa avem o consultare larga cu toti factorii interesati", a declarat Nicolescu in cadrul audierilor din comisiile de specialitate din Parlament. Nicolescu a mai afirmat ca nu va propune adoptarea unor acte normative fara ca acestea sa treaca mai intai prin filtrul dezbaterilor publice. Parlamentarii au validat numirea lui Nicolescu in functia de ministru cu 36 de voturi pentru, 7 impotriva si 3 abtineri.

In cadrul audierilor, Nicolescu a mai spus ca in calitate de ministru, nu va interveni in managementul companiilor de stat. "Nu o sa vorbesc niciodata ca Nuclearelectrica trebuie sa construiasca nu stiu cate centrale nucleare. Profesionalismul si obiectivitatea sunt doua lucruri cheie", a precizat Razvan Nicolescu. Intrebat daca va inlocui managerii inregimentati politic de la companiile de stat, acesta a raspuns ca nu va face schimbari "de dragul schimbarilor". "Sunt foarte multi oamani de valoare care au ajuns la companii. Plecam de la profesionalism si integritate. Daca vor fi semnale de lipsa de integritate, eu ii duc de mana la autoritatile competente. Daca sunt probleme de profesionalism, putem discuta de schimbari tinand cont de mandatele pe care le au", a precizat Nicolescu.

Intrebat si despre masurile pe care le va lua in domeniul energiei regenerabile, Nicolescu a afirmat ca Romania are nevoie de acest tip de resursa energetica. "Din pacate, sarim dintr-o extrema in cealalta. Am inceput sa consideram energia regenerabila responsabila de toate relele. Romania are nevoie de energie regenerabila. Trebuie sa oferim un cadru predictibil. Cred ca in privinta energiei regenerabile, trebuie sa aplicam politica pasilor marunti", a mai spus ministrul desemnat al energiei.

Un alt lucru care va reprezenta o prioritate este legat de rolul Romaniei in indeplinirea obiectivelor energetice la nivel european. "Cred ca Romania poate sa joace un rol in indeplinirea politicii Uniunii Europene. Trebuie sa ne urmarim si ne promovam interesele. Suntem a 7-a tara din UE ca numar de voturi", a afirmat Nicolescu.

Un alt obiectiv pe care si-l propune este incurajarea investitiilor in sector. "Sectorul are nevoie de investitii, de un mediu politic care sa ofere predictibilitate. Este utopic sa ne gandim ca Romania are miliarde la dispozitie. (...) Companiile de stat au potential mare si ar trebui sa-l valorifice. Trebuie incurajat capitalul autohton. Mai sunt investitiile straine care pot sa contribuie. Toate acestea trebuie corelate cu un obiectiv in care cred foarte mult: Romania sa devina in jurul anului 2020 o tara aproape independenta din punct de vedere energetic".

Premierul Victor Ponta a anuntat luni ca Razvan Nicolescu (36 ani) a fost propus sa ocupe functia de ministru al energiei. Razvan Nicolescu are experienta in domeniul energiei, fiind din 2008 director de afaceri publice si reglementare in OMV Petrom. De asemenea, este vicepresedinte CA al Agentiei Europene pentru Cooperarea Autoritatilor de Reglementare in Energie (ACER).

Razvan Nicolescu este absolvent al Liceului Industrial de petrol Videle si al Facultatii de Energetica din cadrul Universitatii Politehnica Bucuresti. In anul 2004 a absolvit cursurile Colegiului National de Aparare.

In anul 2008 a absolvit programul MBA al Solvay Business School (Bruxelles, Belgia).

Si-a inceput cariera profesionala in cadrul unui institut de cercetare in domeniul energetic.

A fost timp de trei ani (2006-2008) atasat pe probleme de energie al Romaniei la Uniunea Europeana. In perioada 2007-2008 a reprezentat Romania in grupul de dialog UE-Rusia pe probleme energetice. In anul 2008 a facut parte din Consiliul Consultativ al Agentiei Europene Euratom Supply Agency.

Din August 2008 face parte din echipa de management al celei mai mari companii energetice din Romania (Petrom), fiind cel mai tanar director al acestei organizatii.

In decembrie 2009 a fost ales prin vot secret de catre Consiliul Uniunii Europene ca reprezentant al acestei institutii in Consiliul de Administratie al Agentiei Europene pentru Cooperarea Autoritatilor de Reglementare in Energie. (ACER). Din 2010 este vicepresedinte al acestui for.