Noul ministru delegat pentru energie, Razvan Nicolescu, sustine reintegrarea totala a dispeceratelor de energie electrica si gaze naturale in Transelectrica, respectiv in Transgaz. Reamintim ca Executivul a aprobat recent in urma unei initiative a fostului ministru delegat pentru Energie, Constantin Nita, o Ordonanta de Urgenta privind transferul Transelectrica si Transgaz, de la Ministerul Finantelor la Secretariatul General al Guvernului. Actul normativ prevede si faptul ca Dispeceratul Energetic National si Dispeceratul National de Gaze Naturale vor trece in coordonarea metodologica si functionala a ministrului delegat pentru Energie. Insa, coordonarea acestor dispecerate de catre Departamentul pentru Energie ridica probleme legate de respectarea legislatiei europene.

Razvan NicolescuFoto: Guvern

In aceste conditii, noul ministru al energiei, Razvan Nicolescu a decis sa nu continue initiativele fostului ministru. "In acest sens, Departamentul considera necesara eliminarea rapida a oricaror ambiguitati legislative in legatura cu o posibila subordonare a activitatii dispeceratelor fata de entitatea administrativa care gestioneaza interesele companiilor producatoare de energie", se arata intr-un comunicat al Departamentului.

„Pozitia Departamentului tine cont si de punctul de vedere exprimat de Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei, dar si de o serie de discutii avute cu reprezentatii Comisiei Europene”, a declarat Razvan Nicolescu, ministrul delegat pentru Energie.

„Mai specific, pe de-o parte, nu cred ca este bine sa existe suspiciunea ca Departamentul pentru Energie poate interveni direct in activitatea operationala a companiilor de transport. Pe de alta parte, in toata Uniunea Europeana, este foarte clar ca operatorii de sistem din toate tarile membre tin cont in activitatea lor de obiectivele generale de politica energetica”, a adaugat ministrul delegat pentru Energie.

Pozitia Departamentului pentru Energie vine in contextul in care in Parlament se afla spre dezbatere si aprobare proiectul de lege pentru aprobarea OUG nr. 6/2014 privind exercitarea drepturilor si indeplinirea obligatiilor ce decurg din calitatea de actionar al statului la Compania Nationala de Transport al Energiei Electrice "Transelectrica" - S.A. si la Societatea Nationala de Transport Gaze Naturale "Transgaz" - S.A. Medias si pentru modificarea unor acte normative.

Aceasta pozitie a fost, de altfel, deja comunicata oficial presedintilor celor doua comisii Economice, de Industrii si Servicii din Parlament.

Reamintim ca Executivul a trecut prin sedinta din 12 februarie o ordonanta de urgenta privind transferul a doua companii foarte importante, listate pe bursa, Transelectrica si Transgaz, de la Ministerul Finantelor la Secretariatul General al Guvernului, institutie afla in subordinea primului-ministru. Anuntul privind acest transfer a fost facut vineri, 14 februarie, la doua zile de la adoptare, luand prin surprindere toti actorii de pe piata energetica, in conditiile in care opinia publica nu a fost informata, asa cum ar fi fost normal, de aceasta intentie a Guvernului. Tot prin surprindere au fost luati si investitorii de pe bursa. Potrivit informatiilor HotNews.ro, textul ordonantei a fost elaborat cu doar o zi inainte de aprobarea sa de catre Guvern.

Ordonanta de Urgenta mai prevede ca actiunile Transelectrica detinute la OPCOM, bursa energiei electrice si gazelor naturale, si la Formenerg, societate de formare a energeticienilor, vor fi trecute la Departamentul pentru Energie. Astfel, compania Transelectrica ar urma sa ramana fara doua din societatile la care era actionara, urmand ca acestea sa fie administrate de departamentul condus de fostul ministru Constantin Nita. Acesta ar fi incercat si anul trecut sa preia cele doua societati.

Practic, Ordonanta de Urgenta goleste de continut cele doua companii, mai ales ca prevede si faptul ca Dispeceratul Energetic National si Dispeceratul National de Gaze Naturale vor fi in coordonarea metodologica si functionala a ministrului delegat pentru Energie. Adica, ministrul ar putea sa controleze cu totul cele doua companii chiar daca nu se afla in subordinea sa. Insa acest lucru ar putea sa ridice probleme legate de respectarea legislatiei europene. Normele europene nu permit ca un actionar la companiile producatoare din domeniul energetic sa controleze direct sau indirect transportatorii de energie. Practic, Romania poate pierde un proces aflat pe rolul Curtii Europene de Justitie din aceasta cauza, riscand amenzi de zeci de mii de euro pe zi.

Comisia Europeana a actionat anul trecut in judecata Romania pentru transpunerea incompleta a normelor UE privind piata interna a energiei electrice si a gazelor naturale, iar dosarele au ajuns pe rolul Curtii Europene de Justitie. Sunt doua cauze, una pe energie electrica si cealalata pe gaze naturale, iar actiunile au fost introduse la data de 17 iulie 2013. Comisia propune o amenda de 60.000 de euro pentru Romania.

Intrebat de ce nu au existat niciun fel de consultare publica si un anunt in prealabil pentru adoptarea acestei ordonante de Urgenta, premierul Victor Ponta e refuzat sa dea refuzat sa dea un raspuns clar. In schimb, a vorbit despre motivele adoptarii sale. Pe scurt, a spus ca Transelectrica si Transgaz sunt transportatori si nu pot sa fie, conform legislatiei europene, la Ministerul Energiei unde se afla si producatorii. A mai spus ca tot legislatia europeana nu permite ca aceste companii sa se afle la Ministerul Finantelor deoarece ar fi si reglementator in domeniul redeventelor, si administrator.

Intr-adevar, legislatia europeana transportatorii de energie electrica si gaze naturale prevede ca nu pot avea acelasi actionar care exista si la producatori. Este asa-numitul principiu al unbundling-ului, adica separarea activitatilor de productie, transport, distributie si furnizare în entitati distincte. Pana anul trecut in martie, atat transportatorii, cat si producatorii se aflau la Ministerul Economiei. In urma presiunilor venite din partea Comisiei Europene si unui proces de infringement care a adus Romania intr-un proces la Curtea Europeana de Justitie, Guvernul a aprobat in martie 2013 transferul companiilor Transelectrica si Transgaz din administrarea Ministerului Economiei in administrarea Ministerului Finantelor. Aceasta ca sa nu mai existe acelasi actionar si la producatori, si la furnizori. Nimeni nu a avut atunci obiectii in privinta acestui transfer, ci dimpotriva a fost o solutie agreata de institutiile internationale.