Hidroelectrica a incercat si in luna februarie sa vanda mai multe pachete de energie, actiune finalizata cu un mare esec. Atunci, pretul minim cerut era 170 lei/MWh.
Pachetele scoase marti la vanzare vizau livrarea de energie pentru lunile aprilie-iunie sau aprilie-iulie. Hidroelectrica va trebui sa mai treaca printr-o noua incercare miercuri, 12 martie, cand au loc licitatiile pentru alte 12 pachete de energie, tot la preturi foarte mici.
Trebuie precizat ca pretul mediu pe piata centralizata a contractelor bilaterale (PCCB), adica acolo unde se chinuie Hidroelectrica sa vanda energie, este de 170 lei/MWh. Sunt companii, mai ales cele private, care nu au probleme sa tranzactioneze la acest pret. De aceea, este greu de explicat de ce Hidroelectrica, o companie de stat, esueaza in toate incercarile sale. Chiar si 170 lei/MWh este un pret nesatisfacator pentru Hidroelectrica. "La un pret sub 170 de lei/MWh, nu mai facem profit", spunea anul trecut in octombrie Remus Borza, fostul si actualul administrator judiciar al Hidroelectrica, potrivit unei inregistrari a unei sedinte a Consiliului de Supraveghere obtinute de HotNews.ro.
Hidroelectrica a inceput sa se confrunte cu asemenea probleme inca din primavara anului trecut. Aceasta dupa ce la sfarsitul lui 2012 si inceputul lui 2013, compania reusea sa vanda fara probleme la pretul de 220 lei/MWh. Intr-un mod inexplicabil, succesul Hidroelectrica pe PCCB s-a redus treptat pana in luna mai 2013 cand a pierit cu totul. De altfel, Hidroelectrica a renuntat sa mai scoata energie pe PCCB in perioada iunie-octombrie 2013. Dupa aceea, a revenit, insa rar a vandut cate un pachet de energie.
In aceste conditii, Hidroelectrica s-a indreptat catre Piata Zilei Urmatoare (PZU), o piata pe care energia este tranzactionata, in general, la preturi mici. Anul trecut, in conditiile in care bugetul pe 2013 a fost construit la un cost de productie de 144 lei/MWh, Hidroelectrica a vandut pe PZU, in timpul verii, chiar si sub costuri. Practic, pe piata libera, o mare parte din energia hidro e vanduta pe PZU. Insa cea mai mare cantitate este livrata pe piata reglementata, catre consumatorii casnici.
Mai grav este ca Hidroelectrica, fortata de situatie, a ajuns sa vanda la preturi apropiate de cele de care beneficiau fostii baieti destepti. Surse din piata spun ca ar putea exista doua motive pentru care s-a ajuns aici: ori nu se pricepe Hidroeletrica sa vanda energie pe bursa ori exista intelegeri intre jucatori pentru a duce pretul la energia hidro cat mai jos. Daca pretul ramane foarte jos, atunci ar putea sa existe un motiv intemeiat pentru incheierea unor contracte bilaterale cpe termen lung cu vechi sau noi "baieti destepti" in energie. O astfel de incercare a avut loc chiar in octombrie 2013 cand o firma foarte putin cunoscuta pana atunci, Energon Gas& Power, a incercat sa cumpere de la Hidroelectrica prin OPCOM o cantitate de 7 milioane MWh de energie (7 TWh), pe o perioada de 4 ani, la pretul de 165 lei/MWh. Pretul era foarte avantajos pentru cumparator. In cele din urma, incercarea s-a lasat cu acuzatii de mita si inchisoare pentru cei acuzati. Este vorba de dosarul mitei de 1,4 milioane de euro de la Hidroelectrica. Unul dintre acuzati, Eugen Bradean, fost membru in Directoratul Hidroelectrica, a primit deja o condamnare de 3 ani cu inchisoare, iar Ioan Mihaila, membru in Consiliul de Supraveghere, a fost condamnat in prima instanta, la 4 ani de inchisoare.
- Acum Hidroelectrica mai are probleme si cu reintrarea in insolventa.Reamintim ca Hidroelectrica a reintrat in insolventa in urma unei decizii din 25 februarie a Curtii de Apel care a admis contestatiile unor creditori, printre care si asa-zisii "baieti destepti" din energie. Au fost trei tipuri de contestatii: la decizia de intrare in insolventa, la tabelul preliminar al creditorilor si la inchiderea insolventei. Curtea de Apel a admis contestia la iesirea din insolventa pe motive de procedura. Acesta este si motivul pentru care Hidroelectrica reintra in insolventa. Din cauza reintrarii in insolventa, Hidroelectrica nu va mai putea fi listata pe bursa in vara. Contestatiile la tabelul preliminar si cele la intrarea in insolventa au fost retrimise in judecata. Daca Hidroelectrica ar pierde si in cazul contestatiilor legate de intrarea in insolventa, situatia s-ar complica si mai mult. "Asta insemna ca Hidroelectrica nu s-a aflat nicio zi in insolventa, ca nu au fost denuntate nici contractele cu baietii destepti, ca nu am dat 1.300 de oameni afara si s-ar reveni exact la situatia de dinainte", spunea Remus Borza, administratorul judiciar al Hidroelectrica. Daca ar pierde si pe tabelul prelimiar, Hidroelectrica ar fi pusa in situatia de a plati 1,3 miliarde lei baietilor destepti din energie.
Energia hidro este si v-a ramine cea mai ieftina 12-15 euro/MW restul sunt baliverne ,hotii,aranjamentele celor care acopera matrapazlicurile,hotiile din Hidroelectrica.
Primariile din tara sunt foarte interesate de energie ieftina pentru iluminatul public.
Poate si CFR vrea energie ieftina.
Daca guvernul isi face treaba nu cred ca are vreo problema Hidroelectrica. Doar daca nu s-a gandit Ponta sa distruga Hidroelectrica.
o fi atat de greu sa spuneti cu nume si prenume cine a castigat procesul cu Hidroelectrica si i-a bagat iar in insolventa? cine conduce astazi Hidroelectrica? o fi atat de greu sa verificati cat costa energia produsa de hidrocentrale in alte tari?
Mai,pehashule,daca tu imi furnizezi mie energie electrica,trebuie sa-mi tii tensiune in priza 24 din 24 de h,insa eu voi plati numai cand aprind becul.
In aceste conditii ,esti interesat sa gasesti un consumator care tine becul aprins aprins 24din 24h,caruia ii vei vinde cu un pret mai mic.Las deoparte situatia in care de la ora 2 la 5 esti dispus sa dai energie chiar si gratuit decat sa-ti opresti inslatiile de productie.
Se pare,ca numai fraierul ala de Videanu a inles...si-acum plateste.
A. palavrele lui Ponta despre Hidro - ESEC
B. numirea lui Borza - ESEC
C. intrarea in insolventa -ESEC
D. anularea contractelor pe lung termen, bilaterale, pe cantitati mari - FALIMENT
Concluzie: traiasca Marx si USL!
daca nu reuseste sa vinda pe bursa cum mama naibii mai avem energie acum?
de unde vine?
- Mai vinde si pe PZU
- participa la dezechilibrele din piata, avand capacitatea de echilibrare cu apa din baraje...
Adica, e ajutata de reglementari si vinde.
Articolul spune ca practic Hidroelectrica nu isi gaseste loc pe piata libera unde ar trebui sa isi maximizeze profiturile...
De ce nu o face? asta e alta problema...e prostie?e coruptie?
nu trebuie sa excludem mereu prosita si sa zicem imerativ ca toti sunt corupti! nu toti sunt corupti...mai sunt si prosti cateodata fara a fi corupti.
Cum de asemenea sunt si oameni angajati la stat sau in politica care nu sunt nici corupti, nici prosti. Dau premiu gasitorului :))
Iar daca nu merge la export, inseamna ca vecinii au preturi mai bune ca ale Hidro si deci convine importul.
Vrei metroul sa mearga cu curent scump sau cu curent ieftin.
Oricum reiese ca Ponta n-a fost mai destept decat baietii destepti, asa-i?
- banuiesc ca multi "cumparatori" au contracte in derulare si nu ii streseaza nimeni sa "optioneze" de pe acum o parte din energia produsa de Hidroelectrica. ar fi util de stiut ce contracte au in derulare marii consumatori de energie si ce scadenta au acestea.
- daca nu exista cerere interna (jucatorii s-au pus de acord), Hidroelectrica sa exporte. De ce nu o face?
- ar trebui analizate solutiile pentru reducerea costului de productie.
Daca am avea mai multe informatii am putea intelege mai bine situatia de la Hidroelectrica.
Ii bag la rece, in beci, si mi-ajung vreo trei ani...
Crezi ca se mucegaiesc, ce zici?
in urma Contractelor cu baietii destepti
contracte care au fost desfiintate
iar acum nu mai are Hidroelectrica
cui sa-si vanda Energia
si de aceea nu va mai fi profitabila
si prin urmare va trebui vanduta pe nimic
Va e clar scenariul?
-------------------------------------------------------
Folosind ptretextul :"sa scapam de capuse"
ne propun de 25 de ani sa ne omoram oile
-------------------------------------------------------
Mixich si Tapalaga
pe cand si o analiza laudativa si a acordului cu FMI
acord unde s-a semnat si parafat smecheria de mai sus?
A falsificat cineva TOATA piata, astfel incat sa nu fie nevoie de energie? sau sa fie boicotata Hidro?
Nu cumva era corecta politica lui Videanu de a mari progresiv pretul la contractele PE TERMEN LUNG, unde termen lung si plata garantata nu fac parte din vocabularul marxist?
practic:
pret HU = Pret RO + taxe export RO + (CBC - cross border capacity)
arbitrajul dispare.
lamurit?
Atunci la ce s-a mai facut atat tam-tam cu baietii destepti si cu insolventa? La ce le-a folosit, daca aia oricum isi castiga inapoi contractele in instanta iar Hidroelectrica nu poate sa vand pe bursa nici macar la pretul la care le vindea lor??
Asta e circ pe stomacul gol, isi bat joc, pentru imaginea lor, de putinele companii care mai merg in tara asta! Pacat ca electoratul USL (fost) este atat de incet incat sa nu inteleaga ce fac cei pe care i-au votat.
- sustinut de Boc si Basescu
- si re-sustinut la greu de USL si Plagiator azi....
si semnat mereu de 25 de ani de
Mugur Masonica Isarescu
Ce dracu nu mai exista juristi? astia sunt toti vanzatori de cartofi? Reorganizezi compania ca s-o bagi in falimente? De Borza, colegul de scoala a lui Ponta? Si pe asta tot Basescu si Boc l-au aprobat?
2. si daca nu mai e a ta : inseamna ca o Distrugi pentru tu
3. Nu crezi: ia-l si citeste-l inainte sa vorbesti
(oricum 25% e deja a fondului proprietatea : mai trebuia vandut 26% din ea)
Cand un fond de pensii ROMANESC [adica acolo unde contribuie salariatii din RO] cumpara actiuni la Hidro e interzis?
Se vinde tara strainilor?
In actionariatul Fondului Prorpietatea nu sunt si romani [persoane fizice sau fonduri de pensii]?
Du-te la Putin [aoleo, exista bursa si la Moscova]. Sau in Coreea de Nord.
Daca ei vand cu 150-160ron....cat ajunge pretul final la consumator???
Bah...da e bine sa faci afaceri in Romania....daca esti cu partidu'.
comparatia nu prea are loc aici din pacate
Si va rog cititi mai cu atentie stimati co-cititori. Baietilor destepti li s-a vandut sub pretul de productie.
La pretul de productie sau putin peste, vezi doamne, nu cumpara nimeni.
Mafie. Mafie. Mafie.
Sub pretul de "productie" a vandul intr-un an de seceta cand a trebuit sa cumpere mai scump de la Termoelectrica pentru ca nu mai producea suficient. Termenul corect ar fi insa sub pretul de achizitie si nu sub pretul de productie. A fost o situatie exceptionala.
Daca s-ar vinde la pret competitiv, Termoelectrica inchide IERI, dar sindicatele minerilor nu mai sustin PSD si asta este "peste poate".
Daca sustii ca energia hidro costa 12-15 €/ MWh (si nu pe MW cum sustii tu - MW este unitatea de masura pentru putere, nu pentru energie) trebuie sa si argumentezi aceste cifre.
Eu argumentez doar partial niste costuri pe restul te las pe tine sa le analizezi.
Hidroelectica produce intr-un an hidrologic mediu cca. 15 TWh/an pe care trebuie sa le vanda cu cel putin 80 milioane € pretul apei uzinate + 40 milioane de € taxa pe stalp + 30 milione de € pierderi din cauza pretului reglementat de ANRE = 150 mil. €
Rezulta 150 000 000 € taxe nedemocratice si neconforme cu ec. de piata/ 15 000 000 MWh/an =10 € doar aceste cheltuieli.
Mai aduga mentenanta, amortismente, investitii, alte cheltuieli de productie, salarii, dobanzi bancare pentru unitatile retehnologizate...etc.
O firma privata intr-o ec. de piata trebuie sa platesca doar 16 % inpozit pe profit fara celelalte 3 taxe de mai sus. Iar profitul trebuie impartit intre actionari 20 % FP, restul statul roman. In situatia actuala statul roman fura (sifoneza banii) de la ceilalti actionari prin intermediul celor 3 taxe de mai sus.
Referitor la piata de energie, romanaia nu are o piata (bursa) adevarata, iar sc Hidroelectrica nu are din pacate dpdv al managementului productiei acea functiune comerciala, care grupeaza activitatile care asigura comercializarea produselor si serviciilor si procurarea mijloacelor de productie.
Hidroelectrica nu are ce e mai important pentru ea: TRADERII ei.
Recomand ca tranzactiile de pe piata de energie sa se realizeze prin bursa de la sibiu: SIBEX.
Daca e pentru piata interna, un pret mic (evident nu sub costul de productie) nu ar fi in avantajul clientului?
Daca e si pentru extern, avand in vedere probabilele sanctiuni impotriva Rusiei, pretul nu ar trebui sa creasca?
In primul rind, Hidroelectrica este in insolventa. Nu este nimeni timpit sa semneze un contract cu o firma in insolventa care se poate agata de statutul asta ca sa nu-si indeplineasca contractele. Asta este, s-a vrut insolventa, oamenii nu mai percep compania ca fiind de incredere.
Apoi pachetele sunt pe termen scurt, cu livrare in perioada in care precipitatiile sunt abundente. Furnizorii probabil se asteapta ca pretul sa fie mai jos decit cere Hidro, deci e normal sa nu dea pretul asta.
Oricum, retineti: Hidroelectrica e in insolventa. Asa ca s-ar putea sa nu gaseasca f usor clienti (desi azi vad ca a vandut ceva).