Hidroelectrica a scos marti pe bursa OPCOM, piata centralizata a contractelor bilaterale, 17 pachete de energie, dintre care 15 erau la cele mai mici preturi posibil: 154-155 lei/MWh cu tot cu Tg, componenta de injectie in retea care este de 11 lei/MWh. Fara Tg pretul ar fi de 143-144 lei/MWh, cam cat reprezinta costul de productie. Practic, la un pret mai mic, Hidroelectrica ar insemna sa vanda sub costuri. In ciuda faptului ca a ajuns sa scoata pe bursa oferte la asemenea preturi, Hidroelectrica nu a reusit sa vanda decat un singur pachet de 29.280 MWh, la pretul de 155 lei/MWh cu tot cu Tg, cu perioada de livrare aprilie-iulie. Pentru restul nu au existat doritori. Hidroelectrica este o companie cu cifra de afaceri care depaseste 3 miliarde de lei.

Preturi cu probleme la energia hidro Foto: AGERPRES

Hidroelectrica a incercat si in luna februarie sa vanda mai multe pachete de energie, actiune finalizata cu un mare esec. Atunci, pretul minim cerut era 170 lei/MWh.

Pachetele scoase marti la vanzare vizau livrarea de energie pentru lunile aprilie-iunie sau aprilie-iulie. Hidroelectrica va trebui sa mai treaca printr-o noua incercare miercuri, 12 martie, cand au loc licitatiile pentru alte 12 pachete de energie, tot la preturi foarte mici.

Trebuie precizat ca pretul mediu pe piata centralizata a contractelor bilaterale (PCCB), adica acolo unde se chinuie Hidroelectrica sa vanda energie, este de 170 lei/MWh. Sunt companii, mai ales cele private, care nu au probleme sa tranzactioneze la acest pret. De aceea, este greu de explicat de ce Hidroelectrica, o companie de stat, esueaza in toate incercarile sale. Chiar si 170 lei/MWh este un pret nesatisfacator pentru Hidroelectrica. "La un pret sub 170 de lei/MWh, nu mai facem profit", spunea anul trecut in octombrie Remus Borza, fostul si actualul administrator judiciar al Hidroelectrica, potrivit unei inregistrari a unei sedinte a Consiliului de Supraveghere obtinute de HotNews.ro.

Hidroelectrica a inceput sa se confrunte cu asemenea probleme inca din primavara anului trecut. Aceasta dupa ce la sfarsitul lui 2012 si inceputul lui 2013, compania reusea sa vanda fara probleme la pretul de 220 lei/MWh. Intr-un mod inexplicabil, succesul Hidroelectrica pe PCCB s-a redus treptat pana in luna mai 2013 cand a pierit cu totul. De altfel, Hidroelectrica a renuntat sa mai scoata energie pe PCCB in perioada iunie-octombrie 2013. Dupa aceea, a revenit, insa rar a vandut cate un pachet de energie.

In aceste conditii, Hidroelectrica s-a indreptat catre Piata Zilei Urmatoare (PZU), o piata pe care energia este tranzactionata, in general, la preturi mici. Anul trecut, in conditiile in care bugetul pe 2013 a fost construit la un cost de productie de 144 lei/MWh, Hidroelectrica a vandut pe PZU, in timpul verii, chiar si sub costuri. Practic, pe piata libera, o mare parte din energia hidro e vanduta pe PZU. Insa cea mai mare cantitate este livrata pe piata reglementata, catre consumatorii casnici.

Mai grav este ca Hidroelectrica, fortata de situatie, a ajuns sa vanda la preturi apropiate de cele de care beneficiau fostii baieti destepti. Surse din piata spun ca ar putea exista doua motive pentru care s-a ajuns aici: ori nu se pricepe Hidroeletrica sa vanda energie pe bursa ori exista intelegeri intre jucatori pentru a duce pretul la energia hidro cat mai jos. Daca pretul ramane foarte jos, atunci ar putea sa existe un motiv intemeiat pentru incheierea unor contracte bilaterale cpe termen lung cu vechi sau noi "baieti destepti" in energie. O astfel de incercare a avut loc chiar in octombrie 2013 cand o firma foarte putin cunoscuta pana atunci, Energon Gas& Power, a incercat sa cumpere de la Hidroelectrica prin OPCOM o cantitate de 7 milioane MWh de energie (7 TWh), pe o perioada de 4 ani, la pretul de 165 lei/MWh. Pretul era foarte avantajos pentru cumparator. In cele din urma, incercarea s-a lasat cu acuzatii de mita si inchisoare pentru cei acuzati. Este vorba de dosarul mitei de 1,4 milioane de euro de la Hidroelectrica. Unul dintre acuzati, Eugen Bradean, fost membru in Directoratul Hidroelectrica, a primit deja o condamnare de 3 ani cu inchisoare, iar Ioan Mihaila, membru in Consiliul de Supraveghere, a fost condamnat in prima instanta, la 4 ani de inchisoare.

  • Acum Hidroelectrica mai are probleme si cu reintrarea in insolventa.Reamintim ca Hidroelectrica a reintrat in insolventa in urma unei decizii din 25 februarie a Curtii de Apel care a admis contestatiile unor creditori, printre care si asa-zisii "baieti destepti" din energie. Au fost trei tipuri de contestatii: la decizia de intrare in insolventa, la tabelul preliminar al creditorilor si la inchiderea insolventei. Curtea de Apel a admis contestia la iesirea din insolventa pe motive de procedura. Acesta este si motivul pentru care Hidroelectrica reintra in insolventa. Din cauza reintrarii in insolventa, Hidroelectrica nu va mai putea fi listata pe bursa in vara.  Contestatiile la tabelul preliminar si cele la intrarea in insolventa au fost retrimise in judecata. Daca Hidroelectrica ar pierde si in cazul contestatiilor legate de intrarea in insolventa, situatia s-ar complica si mai mult. "Asta insemna ca Hidroelectrica nu s-a aflat nicio zi in insolventa, ca nu au fost denuntate nici contractele cu baietii destepti, ca nu am dat 1.300 de oameni afara si s-ar reveni exact la situatia de dinainte", spunea Remus Borza, administratorul judiciar al Hidroelectrica. Daca ar pierde si pe tabelul prelimiar, Hidroelectrica ar fi pusa in situatia de a plati 1,3 miliarde lei baietilor destepti din energie.

Citeste si Cum s-a pregatit Directoratul Hidroelectrica sa piarda niste procese si cum au fost alese case de avocatura fara proceduri de selectie clare