Guvernul polonez a decis marti sa scuteasca de impozit industria gazelor de sist pana in 2020, a anuntat primul ministru Donald Tusk, citat de AFP.

Extrem de atenta sa-si asigure independenta energetica, Polonia, foarte dependenta de gazul rusesc, mizeaza mult pe gazul de sist, cu rezerve evaluate intre 800 si 2.000 de miliarde de metri cubi.

"Am adoptat solutii destinate incurajarii explorarii gazelor de sist", printre care o scutire de impozit pentru exploatare pana in 2020, a precizat primul ministru.

Acesta a mentionat ca, dupa aceasta data, impozitele "nu ar trebui sa depaseasca 40% din veniturile de exploatare".

Aproximativ 50 de foraje au fost realizate pana in prezent in Polonia. O prima extractie, cu titlu experimental, a fost lansata in iulie 2013. Pentru a stabili rentabilitatea exploatarii comerciale, sunt necesare circa 350 de foraje.

Guvernul prevede investitii de 12,5 miliarde euro pana in 2020. Mai multi giganti precum Chevron sau ConocoPhillips isi continua explorarile de gaze de sist in Polonia.

Aceasta tara cu 38 de milioane de locuitori, cea mai mare economie din fostul bloc estic care a aderat la UE, Polonia consuma in prezent circa 15 miliarde m3 de gaze naturale anual, dintre care doua treimi sunt importate, in principal din Rusia.

Criza ucraineana a intensificat dezbaterea legata de dependenta de gazul rusesc. Cu toate acestea, 91% din electricitatea Poloniei este produsa in prezent pe baza de huila si lignit, cu rezerve care pot acoperi nevoile tarii timp de 150 de ani, potrivit estimarilor.