Europa cauta alternative la gazul rusesc
"Consiliul European este ingrijorat de rata ridicata de dependenta energetica a Europei, in special de gaz, si cere eforturi marite pentru a o reduce, in special in statele membre cele mai dependente", se arata intr-un draft al concluziilor summitului, vazut de EUobserver.
Importurile de gaz natural lichefiat (LNG) - inclusiv din SUA unde revolutia gazelor de sist a scazut preturile - ar reprezenta o optiune, alaturi de imbunatatirea eficientei energetice, o mai buna infrastructura, cresterea capacitatii de stocare a gazelor si - un tel pe termen lung - cresterea productiei locale de energie solara si eoliana.
"Obiectivele de perfectionare a pietei interne de energie pana in 2014 si de dezvoltarea a interconexiunilor astfel incat sa punem capat, pana in 2015, oricarei izolari a unuia dinte statele membre de retelele europene de gaz si electricitate, raman prioritare", se arata in draftul concluziilor.
O parte a reactiei UE la invazia Ucrainei de catre Rusia a fost inghetarea proiectului conductei South Stream care ar fi crescut dependenta tarilor din sud-estul Europei de gazul rusesc.
"Nu accelerez discutiile privind gazoducte precum South Stream. Vor fi intarziate", a declarat saptamana aceasta comisarul european pentru Energie, Guenther Oettinger, pentru Die Welt.
Dependenta de importurile din Rusia variaza considerabil intre statele membre: Bulgaria importa in jur de 90% din necesarul sau, in timp ce Romania - care dispune inca de propriile rezerve de petrol si gaz, precum si de hidrocentrale si centrala nucleara de la Cernavoda - importa din Rusia in jur de 25% din gazul necesar.
Germania importa din Rusia in jur de 35% din necesarul de gaz, in timp ce Marea Britanie si Franta aproape deloc, pentru ca ambele importa LNG iar Franta dispune de centrale nucleare.
Pe de alta parte, Polonia - care importa circa 70% din necesarul sau de gaze din Rusia - Ungaria, Republica Ceha si Slovacia - asa-numitul Grup de la Visegrad - au cerut Statelor Unite sa indeparteze obstacolele legislative din calea exporturilor de gaze americane spre Europa.
Premierul polonez Donald Tusk a adus in discutie acest subiect miercuri, cu ocazia primirii la Varsovia a cancelarului german Angela Merkel.
"Am discutat despre posibilitatile tehnice pentru importul gazelor din America, daca acest lucru ar putea fi facut pe viitor. Si am concluzionat ca suntem in aceeasi tabara", a declarat Tusk intr-o conferinta de presa comuna cu Merkel.
Premierul polonez a reiterat solicitarea de lunga durata a Poloniei ca tarile UE sa se consulte reciproc inainte de semnarea unor acorduri pe o perioada indelungata cu Rusia, o solicitare despre care Angela Merkel nu a parut convinsa pentru ca "companiile private si nu guvernele sunt cele care cumpara gaz".
Secretarul de Externe britanic William Hague a aratat, referindu-se la importurile de gaz american, ca liderii UE au inceput sa exploreze aceasta varianta ca o alternativa la gazul rusesc. "Acest lucru incepe sa fie discutat acum intre politicienii europeni, inclusiv noi, si americani", a declarat seful diplomatiei britanice intr-un interviu acordat BBC saptamana trecuta.
Marea Britanie cumpara din Rusia in jur de 1% din necesarul sau de gaz, in schimb are cinci terminale LNG.
Potrivit asociatiatiei companiilor de infrastructura de gaze din UE (Gas Infrastructure Europe - GIE), blocul comunitar are rezerve pentru cel putin o luna, in eventualitatea in care sunt taiate exporturile rusesti de gaze care vin, in mare parte, prin conducte de pe teritoriul Ucrainei.
"Cele mai multe din sistemele de transport european pot rezista la ora actuala intreruperii gazului rusesc prin Ucraina. Reteaua de conducte este disponibila pentru redirectionarea fluxului de gaze, in cazul problemelor de aprovizionare din Rusia, din depozite si LNG pe piata", a aratat GIE intr-un comunicat de presa transmis la inceputul saptamanii.
Pe 10 martie, UE avea depozite de circa 37 miliarde de metri cubi de gaze si 2,5 miliarde metri cubi din importuri de LNG. Consumul mediu lunar de gaze al tarilor UE este de circa 40 miliarde metri cubi.

Cu excepția a două județe, în România un adult din patru e pensionar. Campioana e Hunedoara, unde aproape jumătate din adulți sunt pensionari
Parenting pe timp de pandemie - cum au supraviețuit părinții lunilor de școală online
K2 - Povestea ”muntelui sălbatic” - Tragedii și victorii pe un monument fantastic din piatră, zăpadă și gheață
Adele, The Cure, Drake și alții. Ce albume așteptăm odată cu revenirea industriei muzicale în 2021
INTERVIU Cum ne ferim de conspirațiile pe seama vaccinului anti-COVID: Fiecare reacție adversă cunoscută până acum e exagerată de conspiraționiști. Ți se dă de înțeles că vei păți cu certitudine acel lucru
VIDEO Vlog-ul lui Cristian Presură: Cum combat experții în Sănătate principalele temeri legate de vaccinul anti-Covid
Intrebarea e de unde se da mai incet robinetul prima oara? Din Vest sau din Est?
sunt mii de km PRIN Siberia de construit, de INTRETINUT (la minus 50) si de APARAT.
Daca era simplu nu ar fi luat japonezii de acum 60 de ani?
Se sufoca Gazprom pana exporta primul mc de gaz.
p.s. pe basescu ar trebui sa-l puneti presedintele UE, ca var scoate din rahat.
Nabucco a cazut pentru ca azerii au anuntat ca nu mai sprijina proiectul.
Cat despre sudul Basarabiei, eu zic sa o luam cat mai repede si sa nu ne oprim decat la Odesa. Oricat de tentant ar fi.
P.S. la p.s. pun pariu ca nu puteti sa scoateti var din ///...
odesa e chiar pe vechea frontiera, asa ca din prostie ai zis-o bine, merci.
Pana la Nabucco, cel mai rapid si fezabil este AGRI!
Romanul /// are cap numai ca sa nu-l ploua in gat.
Si chiar ca au fost unii care au avertizat asupra dependentei doar de gazul rusesc, dar nemtii parca sint fascinati de rusi, ca o broscuta in fata sarpelui.
N.Red. Multumim pentru observatie. Am corectat.
Cea mai buna, de viitor si care nu costa nimic varianta este o noua lege, valabila in UE, asupra productiei si distributiei energiei, care sa permita orcui sa o produca si sa o distribuie.
Astfel, fiecare cetatean, pe banii lui, va cauta sa isi asigure energia necesara gospodariei proprii si surplusul sa il vanda pe piata libera.
Cum o va face ? Stati linistiti ca cinci sute de milioane de capete vor gasi destule solutii.
Tehnologia deja exista si este accesibila ca pret si complexitate.
Din nefericire, greoiul si ineficientul aparat birocratic parlamentar, este letargic si prea dezinteresat in a rezolva problemele cetatenilor europei.
Apoi vine la rand Germania si cade toata Europa.
PS. lasa-ne.