Franklin Templeton, în calitate de administrator al Fondului Proprietatea, salută faptul că nu a fost luată nicio decizie de către compania Romgaz în cadrul Adunării Generale a Acţionarilor cu privire la participarea Romgaz în cele două companii de proiect pentru înfiinţarea hidrocentralei de la Tarniţa şi a cablului submarin România – Turcia. Faptul că Departamentul pentru Energie, în calitate actionar majoritar, nu a participat la Adunarea Generală a Acţionarilor, a făcut posibilă amânarea unei decizii cu privire la implicarea Romgaz în aceste două companii de proiect. Reamintim ca HotNews.ro a aratat in mai multe randuri ca fostul ministru delegat pentru Energie, Constantin Nita, a obligat companiile energetice de stat sa finanteze doua proiecte discutabile din punct de vedere al viabilitatii.

Insa, intentia lui Constantin Nita a fost contestata de actionarii minoritari, in principal Fondul Proprietatea. Noul ministru delegat pentru energie, Razvan Nicolescu, avea de ales intre a continua si a bloca initiativele lui Nita. In cazul Romgaz, decizia a fost de a amana decizia pe o perioada nedeterminata. Pana acum, doua dintre companiile vizate de Constantin Nita, Hidroelectrica si Nuclearelectrica, au apucat sa voteze pentru intrarea in cele doua proiecte. In urma remanierii si reorganizarii Guvernului de la inceputul lui martie, Constantin Nita a preluat Ministerul Economiei, iar in functia de ministru delegat pentru Energie a fost numit Razvan Nicolescu.

Actionarii Romgaz ar fi trebuit sa aprobe in sedinta AGA din 17 martie participarea la aceste doua proiecte. Pe 17 martie, sedinta nu a avut loc din cauza neindeplinirii cerintelor de cvorum, fiind amanata pentru 18 martie. Nici pe 18 martie nu a fost cvorum si, astfel, nu a mai fost luata nicio decizie. Precizam ca in cazul companiilor de stat au mai fost situatii in care deciziile delicate au fost amanate pe o perioada nedeterminata.

"Salutăm această decizie, având în vedere faptul că la momentul actual nu există suficiente informaţii referitoare la aceste proiecte şi la structurarea finanţării acestora pentru a lua o decizie în deplină cunoştinţă de cauză. În calitate de acţionar minoritar al Romgaz, Fondul Proprietatea salută deschiderea şi disponibilitatea autorităţilor statului român pentru dialog, demonstrate prin această decizie recentă. Fondul speră că va avea loc un proces de evaluare riguros în privința oportunității înfiinţării acestor companii de proiect şi stabilirii nevoilor acestora de finanţare din partea companiilor de stat. De asemenea, Fondul salută oportunitatea de a colabora cu autorităţile statului pentru a identifica cele mai eficiente şi valoroase proiecte de investiţii pentru companiile de stat care fac parte din portofoliul Fondului Proprietatea şi pentru a contribui la o analiză detaliată a tuturor costurilor anticipate şi a beneficiilor generate de astfel de proiecte", se arata intr-un comunicat al Fondului Proprietatea.

Reamintim ca fostul ministru delegat pentru Energie, Constantin Nita, a cerut principalelor companii energetice de stat sa participe cu cate 4 milioane de euro la aceste proiecte controversate.

Cele mai importante companii energetice de stat urmau sa aprobe in aceasta luna, in sedinte AGA, finantarea companiilor de proiect de la Tarnita-Lapustesti si cablul submarin Romania-Turcia. Practic, sase companii au fost obligate, printr-un ordin din luna ianuarie al Departamentului pentru Energie, sa scoata, in acest an, cate 4 milioane de euro pentru cele doua companii de proiect. Insa aceasta dorinta a Departamentului pentru Energie, de fapt a fostului ministru Constantin Nita, nu pare a fi agreata de actionarii minoritari ai companiilor acuzand costuri care se pot dovedi ineficiente si lipsa de argumente comerciale si de informatii legate de oportunitatea acestor proiecte. In aceste conditii, doar statul roman, in calitate de actionar majoritar, ar putea decide implicarea companiilor in doua proiecte discutabile din punct de vedere al viabilitatii.

Deja, Hidroelectrica a decis in Adunarea Generala a Actionarilor din 28 februarie sa participe cu cate 2 milioane de euro la capitalul social al celor doua companii de proiect: Hidro Tarnita si HVDCC Romania-Turcia SA. Fondul Proprietatea, in calitate de actionar minoritar cu o participatie de 20% , a refuzat sa participe la sedinta din 28 februarie. Astfel, decizia a fost luata doar de statul roman prin Ministerul Economiei-Departamentul pentru Energie.

De asemenea,actionarii Nuclearelectrica au aprobat in sedinta AGA din 11 martie participarea cu 4 milioane de euro la realizarea companiilor de proiect pentru Tarnita-Lapustesti si cablul submarin Romania-Turcia.

Actionarii minoritari ai companiilor au o serie de nelamuriri legate de aceste proiecte, acuzand costuri care se pot dovedi ineficiente si lipsa de argumente comerciale si de informatii legate de oportunitatea lor.

Cele doua companii de proiect ar urma dupa ce vor intra contributiile societatilor de stat sa se ocupe, intr-o prima faza, de realizarea unor studii de fezabilitate. Culmea este ca au fost facute deja niste studii de fezabilitate de catre ISPH Bucuresti pentru Tarnita si de POYRY SwedPower AB pentru cablul submarin, insa rezultatul lor nu a fost facut public. Nici macar viitorii contributori la capitalul social al acestor companii de proiect nu cunosc rezultatul studiilor de fezabilitate care au fost realizate in 2008 pentru Tarnita si in 2011 pentru cablul submarin. Acum vor fi realizate noi studii de fezabilitate pe banii companiilor de stat, introduse fortat in aceste proiecte.