​Nuclearelectrica a scos joi la licitatie pe piata centralizata a contractelor bilaterale de pe OPCOM un pachet de 2,29 milioane MWh, pretul minim cerut fiind de 163 lei/MWh cu tot cu Tg, componenta de injectie in retea. Actorii de pe piata s-ar fi asteptat sa raspunda la o asemenea oferta clientul traditional al Nuclearelectrica, ArcelorMittal, mai ales ca pretul este unul foarte avantajos pentru cumparator. In mod previzibil, ArcelorMittal a participat la licitatie, insa nu aceasta este compania care a castigat, ci un trader necunoscut pana acum: GEN- I Bucharest-Electricity Trading and Sales SRL. Potrivit datelor de la Registrul Comertului, este o firma la care asociat unic este o firma din Slovenia, GEN-I Trgovanje In Prodaja Electricne Energije D.O.O.

Interesant este ca filiala sa din Bucuresti figureaza in datele oficiale cu un singur angajat. Firma a fost infiintata in 2009, iar din 2010 este participant pe bursa OPCOM.

Pretul cu care a reusit sa castige licitatie este 166 lei/MWh, cu 3 lei mai mare fata de minimul cerut. Chiar si asa este un pret foarte bun pentru traderul de energie. Fara componenta de injectie in retea Tg, pretul ar fi de 155 lei/MWh, foarte mic pentru o companie ca Nuclearelectrica. Adica aproape de pretul de cost. Cantitatea obtinuta reprezinta circa 20% din productia Nuclearelectrica intr-un an. Este adevarat ca aceasta cantitate ar urma sa fie livrata pe o perioada de doi ani, intre martie 2014 si martie 2016. Potrivit ofertei, Nuclearelectrica cerea 163 lei/Mwh, insa in al doilea an de contract ar urma sa fie stabilit un alt pret in baza unei formule de calcul. Vezi aici mai multe detalii.

HotNews.ro a anuntat de saptamana trecuta ca Nuclearelectrica urmeaza sa vanda aceasta cantitate. Potrivit unor surse din piata, la aceasta oferta urma sa raspunda ArcelorMittal, unul dintre marii consumatori care fac presiuni puternice pentru reducerea pretului final la energie.

Nuclearelectrica are deja in derulare un contract cu ArcelorMittal. Acesta a fost incheiat pe OPCOM in februarie 2013, cand combinatul siderurgic ArcelorMittal Galati a cumparat de la Nuclearelectrica o cantitate de peste 1,8 milioane MWh de energie, la pretul de 181 lei/MWh, cu 18 lei/MWh mai mare fata de oferta de acum, pentru o perioada de 1 an si jumatate. Contractul ar urma sa expire in septembrie in acest an. Avand in vedere ca preturile pe bursa au scazut mult in ultimul an, ArcelorMittal a inceput sa se arate nemultumit de conditiile contractului in derulare.

Pretul mediu pe piata contractelor bilaterale (PCCB), de pe OPCOM, a ajuns la 170 lei/MWh.

Nuclearelectrica se asteapta deja ca 2014 sa fie un an slab pentru companie. Preturile sunt mici pe piata libera, iar pe piata reglementata trebuie sa vanda, conform unui ordin al Autoritatii Nationala de Reglementare, la nivelul costurilor. Nuclearelectrica estimeaza ca in 2014, profitul net va fi de doar 27,9 milioane de lei, de 16 ori mai mic decat cel din 2013.

Pretul de vanzare pe piata reglementata este de 145,88 lei/MWh, pret stabilit de Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE). De altfel, Nuclearelectrica a anuntat recent ca actioneaza in judecata ANRE din cauza ca obliga compania sa vanda energie catre populatie la un pret mult mai mic decat cel de pe piata. La ora actuala, pretul mediu pe piata este de circa 170 lei/MWh. Nici pe piata libera pretul nu este prea avantajos pentru Nuclearelectrica, avand in vedere ca in urma cu un an vindea energia cu peste 180 lei/MWh.

Nici Hidroelectrica nu este intr-o situatie prea fericita, ajungand sa vanda energie la preturi apropiate de costul de productie. De multe ori, nici la aceste preturi nu reuseste sa vanda.