Uniunea Europeana va elabora pentru iunie un plan de actiune destinat reducerii dependentei sale energetice, in special fata de Rusia, a anuntat vineri presedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, citat de AFP.

"Liderii UE au cerut Comisiei sa elaboreze un plan de actiune concret pentru luna iunie", a subliniat Van Rompuy, la capatul summitului european de la Bruxelles, mentionand ca trebuie apasata pedala de acceleratie "pentru reducerea dependentei, in special fata de Rusia".

Van Rompuy a subliniat ca, daca UE nu actioneaza, dependenta sa fata de importuri va ajunge la 80% pana in 2035 pentru consumul de gaz si de petrol.

"Europa trebuie sa accelereze ritmul pentru a reduce aceasta dependenta", a adaugat el.

Importurile de gaze rusesti reprezinta 27% din consumul de gaz al UE, in prezent.

"64 de ani dupa crearea Comunitatii carbunelui si otelului, trebuie sa evoluam spre Uniunea energiei", a insistat Van Rompuy.

Acesta a evocat reducerea consumului, diversificarea surselor, dezvoltarea energiilor regenerabile si conexiuni mai bune in Europa, in special cele solicitate de Spania si Portugalia. De asemenea, a evocat achizitii de gaz de sist american.