Italia se poate descurca fara gaz rusesc, in caz ca livrarile vor fi oprite din cauza sanctiunilor, considera directorul general al companiei italiene de petrol si gaze Eni, Paolo Scaroni, potrivit presei italiene, citate de agentia rusa Itar-Tass.

Gazul rusesc acopera doar 30% din consum in Italia, asa ca se poate descurca si fara a-l mai cumpara, inlocuindu-l cu gaz livrat din Algeria si Libia, a sustinut Scaroni, al carui contract cu compania expira intr-o luna, in fata parlamentului italian. Cu toate acestea, el a mentionat ca nu ii place aceasta situatie, intrucat Italia ar fi la limita si preturile ar creste in mod inevitabil.

Chiar si asa, Italia ar putea obtine o alta sursa de gaz, Azerbaidjan, odata cu implementarea proiectul gazoductului TAP (Trans Adriatic Pipeline), a adaugat Scaroni. Intre timp, viitorul proiectului South Stream, care vizeaza furnizarea de gaz ocolind Ucraina, este incert, considera el, avand in vedere ca autoritatile UE pot contesta constructia conductei.

Eni se pregatea pentru noi negocieri cu Gazprom in privinta pretului contractual la livrarile de gaze, iar sanctiunile economice impotriva Rusiei au complicat acest proces, a adaugat el.