Ministerul Economiei condus de Constantin Nita a pus in dezbatere publica in urma cu o saptamana un proiect de Ordonanta de Urgenta care prevede preluarea controlului asupra companiilor energetice. Practic, va fi infiintat Departamentul pentru Privatizare si Administrarea Participatiilor Statului, in subordinea Ministerului Economiei, prin care sa preia atributiile Departamentului pentru Energie asupra companiilor energetice. Insa o declaratie a ministrului transporturilor, Dan Sova, arata ca lucrurile nu se opresc aici. Ministerul Economiei se va ocupa si de privatizarea CFR Marfa. De altfel, un document public dezvaluie un plan mult mai amplu: Ministerul Economiei sa se ocupe de privatizarea oricarei companii de stat, indiferent de domeniu, prin crearea unei superstructuri de privatizare- un nou FPS.

Constantin NitaFoto: Hotnews

Informatia apare chiar in nota de fundamentare a proiectului de Ordonanta de Urgenta initiat de Ministerul Economiei. "De asemenea s-a evidentiat faptul cã structuri cu atribuţii în domeniul privatizării operatorilor economici există şi în cadrul altor ministere de resort, precum Ministerul Transporturilor, Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale, Ministerul Agriculturii, Autoritatea pentru Administrarea Participaţiilor Statului. În scopul eficientizării acestor structuri care sa realizeze procesul de privatizare al operatorilor cu capital de stat, se intenţionează crearea unei structuri care să acţioneze unitar şi coerent astfel încât sa se asigure dezideratul programului de guvernare in condiţii de efecienţă şi rentabilizare a companiilor de stat care sa devină competitivi pe pieţele pe care acestia activează atât la nivel naţional cât şi regional", se precizeaza in nota de fundamentare.

Aceasta structura "care sa actioneze unitar" va fi denumita Departamentul pentru Privatizare și Administrarea Participațiilor Statului.

Ministerul lui Nita va prelua de la celalalte ministere si fonduri financiare si oameni. "Se propune totodata, in vederea derularii activitatii de privatizare de catre DPAPS, acesta sa preia de la OPSPI, de la Departamentul pentru Energie, precum si de la celelalte ministere, institutii publice, structuri si autoritati pentru care deruleaza procesul de pregatire si realizare a privatizarii, fondurile financiare aferente activitatii de privatizare, aflate în conturile acestora, pentru îndeplinirea de către DPAPS, in numele Ministerului Economiei, a atribuţiilor prevăzute de lege. Se prevede ca DPAPS sa preia creditele bugetare necesare pentru îndeplinirea atribuţiilor şi corespunzătoare numărului de personal preluat, aprobate atat în bugetele O.P.S.P.I., Departamentului pentru Energie cat si ale celorlalte ministere, institutii, structuri sau autoritati, daca este cazul, precum şi cele aprobate prin bugetele de privatizare ale acestora".

UPDATE Dan Şova a declarat ca si listarea a 14% din acţiunile Portului Constanta va fi realizată de Ministerul Economiei, potrivit Mediafax.

Constantin Nita a obtinut deja un oarecare control asupra Departamentului pentru Energie. Saptamana trecuta a fost publicata in Monitorul Oficial o ordonanta de urgenta prin care ministrul delegat al Energiei, Razvan Nicolescu, pierde coordonarea politicilor economice ale Departamentului pentru Energie in favoarea Ministrului Economiei. Practic, Nita preia si coordonarea politicilor economice ale Departamentului pentru IMM-uri

  • De ce vrea Nita si un Departament pentru Privatizare

Daca nu se infiinteaza urgent acest departament, statul nu va putea sa-si respecte angajamentele fata de FMI referitoare la privatizari si restructurari, explica Ministerul Economiei prin nota de fundamentare. Reamintim ca atunci cand a fost ministru delegat pentru energie, Nita a facut tot posibilul si a reusit sa desprinda companiile energetice de Ministerul Economiei. Acum vrea sa reia procesul, dar in sens invers.

Departamentul ar urma sa aiba atributii multiple, de la administrarea si privatizarea companiilor pana la derularea activitatilor de atragere de investitii, prin preluarea acestora de la Departamentul pentru Energie. Noul Departament va putea, in numele Ministerului Economiei, sa infiinteze noi societati cu capital de stat. Imediat dupa intrarea in vigoare a Ordonantei de Urgenta, noua ar prelua de la Departamentul pentru Energie Directia generala privatizare si administrare a participatiilor statului in energie cu tot cu personal, mijloace fixe si obiecte de inventar. Practic, ar reduce importanta Departamentului pentru Energie pana aproape de zero.

Din nota de fundamentare a proiectului reiese ca daca nu s-ar face de urgenta acest transfer, nu ar putea fi respectate angajamentele statului fata de FMI si Comisia Europeana referitoare la privatizarea si restructurarea operatorilor economici. Altfel spus, doar ministerul condus de Nita, indiferent care ar fi acela, ar putea realiza privatizari si restructurari. In acest context, trebuie amintit ca Hidroelectrica s-a intors in starea de insolventa din cauza pierderii unor procese cu baietii destepti, chiar in perioada mandatului sau. Tot in mandatul sau a aparut cazul penal privind mita de 1,4 milioane de euro de la Hidroelectrica, in care implicat si deja condamnat in prima instanta este chiar un fost consilier al sau, Ioan Mihaila.

In urma remanierii si reorganizarii Guvernului de la inceputul lui martie, Constantin Nita a preluat Ministerul Economiei, fiind nevoit sa cedeze functia de ministru delegat pentru Energie lui Razvan Nicolescu. Astfel, de la cele mai importante companii pe care le mai are statul, adica cele energetice, Nita a ajuns sa le gestioneze societati mai mici precum Plafar, sau pe cele cu probleme mari, precum Oltchim si Cuprumin. Ministerul Economiei ajunsese sa fie golit de companii valoroase in urma unor actiuni initiate chiar de Constantin Nita in perioada in care acesta era ministru delegat pentru energie. Initial, Ministerul Economiei controla si companiile energetice. Imediat dupa alegerile parlamentare din 2012, odata cu formarea Guvernului Ponta II, ministru al economiei a fost numit Varujan Vosganian, iar ministru delegat pentru energie, Constantin Nita. Acesta se afla in subordinea ministrului economiei, iar Departamentul pentru Energie nu exista. La scurt timp dupa numire, Nita a inceput sa lucreze pentru obtinerea independentei fata de Ministerul Economiei.

  • Nita vrea sa controleze companiile energetice indiferent de ce institutie conduce

In luna aprilie 2013, Nita a parasit sediul Ministerului Economiei, ocupand abuziv sediul companiei Elcen. Incetul cu incetul a preluat, fara a avea baza legala, atat personal de la Oficiul pentru Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie (OPSPI), cat si mobilier aflat in gestiunea Oficiului. Abia dupa acea, Guvernul a inceput sa emita acte normative pentru infiintarea Departamentului pentru Energie. In luna august 2013, Departamentul pentru Energie si-a stabilit oficial sediul in Splaiul Independentei nr.202 E, Bucuresti, potrivit unei Hotarari de Guvern. Pana atunci, oamenii din acest departament au lucrat in semi-legalitate, mai ales ca Departamentul nu avea personalitate juridica. Treptat, prin modificari legislative, Departamentul a capatat si personalitate juridica, iar ministrul delegat a ajuns sa indeplineasca atribuţiile ordonatorului principal de credite în domeniul energiei. De asemenea, prin HG 429/2013, Departamentul pentru Energie a preluat, oficial, cea mai mare parte din Oficiul Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie, adica tot ce inseamna companie energetica. Practic, Departamentul pentru Energie functioneaza ca un minister.

Constantin Nita nu s-a multumit cu atat. In decembrie, Guvernul a aprobat un proiect de lege prin care ministrul delegat pentru energie sa poata initia si aviza proiecte de acte normative, fara a mai avea nevoie si de semnatura ministrului economiei. Proiectul de lege se afla in prezent in Parlament, la Senat. In conditiile in care nu mai este ministru delegat pentru energie, ci ministru al economiei, Nita nu mai are niciun interes ca acest proiect de lege sa fie aprobat de Parlament, fapt pentru care, in calitate de parlamentar, incearca sa obtina sprijinul colegilor ca initiativa sa fie respinsa in plen.

Acum incearca sa convinga si Guvernul sa aprobe proiectul de Ordonanta de Urgenta privind infiintarea Departamentului pentru Privatizare si Administrarea Participatiilor Statului. Departamentul ar urma sa functioneze in coordonarea ministrului economiei, prin reorganizarea Oficiului Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie, adica acea institutie golita chiar de Nita de companiile energetice. Proiectul a fost publicat pesite-ul Ministerului Economiei.