Noua formula de calcul al veniturilor suplimentare din liberalizarea pretului la gaze - din 1 aprilie

de V.M.     HotNews.ro
Luni, 31 martie 2014, 23:06 Economie | Energie


Guvernul a schimbat formula de calcul al veniturilor suplimentare supuse impozitarii obtinute de companii ca urmare a liberalizarii pretului la gaze, prin ordonanta de urgenta aprobata in aceeasi zi in care documentul a fost prezentat in dezbatere publica, actul fiind publicat luni in Monitorul Oficial, informeaza Mediafax. Noua formula de calcul va fi aplicata de la 1 aprilie.

La inceputul anului trecut, Guvernul a decis ca, in intervalul 1 februarie 2013-31 decembrie 2014, va suprataxa cu 60% companiile care deruleaza activitati de extractie si vanzare a gazelor naturale din Romania, inclusiv din perimetrele din Marea Neagra, taxa aplicata la veniturile suplimentare obtinute ca urmare a dereglementarii preturilor din sector.

Taxa reprezinta 60% din veniturile suplimentare, din care se deduc redeventele aferente acestor venituri, precum si investitiile in segmentul upstream, fara a depasi 30% din aceste venituri suplimentare.

In proiectul prezentat de Ministerul Finantelor la 26 martie si aprobat in aceeasi zi de Guvern se arata ca va fi pastrata impozitarea cu 60% a veniturilor suplimentare, dar va fi schimbata formula de calcul a acestora din urma, intrucat in legislatia in vigoare nu se precizeaza ca volumele de gaze naturale din productia interna vandute consumatorilor noncasnici se refera la cei din piata reglementata.

"In acest context, producatorii de gaze naturale au oferit spre vanzare pe piata concurentiala cantitati de gaze naturale la preturi egale cu cele stabilite prin HG nr. 22/2013 pentru cantitatile de gaze naturale destinate pietei reglementate, interpretand ca veniturile suplimentare sunt determinate prin aplicarea diferentialului (PCNC-PRCNC) la cantitatea totala vanduta consumatorilor noncasnici, indiferent de piata in care acestia se incadreaza - concurentiala sau reglementata", se arata in nota de fundamentare a ordonantei.

Aceasta situatie a condus la anularea avantajelor pe care piata concurentiala le poate oferi participantilor, inactivand principiul de formare a preturilor pe piata concurentiala "pe baza cererii si a ofertei, ca rezultat al mecanismelor concurentiale".

Veniturile suplimentare sunt calculate in prezent in functie de pretul gazelor naturale din productia interna proprie destinate revanzarii consumatorilor casnici, respectiv noncasnici, potrivit prevederilor Hotararii Guvernului privind pretul de achizitie a gazelor naturale din productia interna pentru piata reglementata de gaze naturale, pretul de achizitie a gazelor naturale din productia interna pentru consumatorii casnici si noncasnici in anul 2012, respectiv 45,71 lei/MWh, ajustat cu ratele IPC in anul 2014 si volumele de gaze din productia interna vandute pentru consumatorii casnici, respectiv noncasnici.

In noua formula este introdusa precizarea ca volumele de gaze din productia interna vandute pentru acoperirea consumului clientilor noncasnici se refera la piata reglementata.

In plus, se mai ia in calcul volumele de gaze din productia interna vandute pentru acoperirea consumului clientilor noncasnici pe piata concurentiala sau piata centralizata si pretul mediu ponderat al gazelor naturale din productia interna corespunzatoare cantitatilor comercializate pe piata concurentiala pentru consumatorii noncasnici, nu mai mic de 72 lei/MWh. In cazul in care tranzactiile sunt incheiate pe pietele centralizate de gaze naturale, aceasta componenta a formulei de calcul reprezinta preturile gazelor naturale la care sunt incheiate tranzactiile.

Ministrul delegat pentru Energie, Razvan Nicolescu, a declarat, luni, ca nivelul de consum de gaze trebuie mentinut la cel actual, iar producatorii trebuie sa inteleaga "corect" mesajul transmis de Guvern prin schimbarea formulei de calcul a veniturilor suplimentare supuse impozitarii, in caz contrar Executivul luand in calcul posibilitatea suprataxarii cu pana la 97%.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

1509 vizualizari

  • +2 (2 voturi)    
    VVPacaliciul " doctor " ce ne imbolnaveste economi (Marţi, 1 aprilie 2014, 8:23)

    Plagarus [utilizator]

    Prețul gazelor de producţie internă va creşte cu 143% în următorii doi ani, conform calendarului de liberalizare a pieţei gazelor, ceea ce înseamnă că, pentru consumatorii industriali, preţurile finale vor fi majorate cu 72%.
    Gazele naturale se vor scumpi cu 2% pentru consumatorii casnici şi cu 4% pentru cei industriali, la începutul lunii aprilie. Petrom şi Romgaz au fost afectate de creşterea preţurilor ajungand la 763,2 lei/1.000 mc în ianuarie 2014 !!
    Creşterea preţurilor a condus la restrângerea consumului intern cu circa 8 - 10%, potrivit unor estimări preliminare. La sfârşitul anului trecut, 95% din gazele înmagazinate proveneau din producţia internă iar 5% din import.
    Agenţia Internaţională pentru Energie (AIE) arăta că preţurile mari la energie şi gaze naturale afectează competitivitatea Uniunii Europene(UE), conform ultimului său raport, "World Energy Outlook 2013".


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by