Ioan Niculae, patronul InterAgro, a facut presiuni constante la Guvern pentru obtinerea unui pret convenabil la gazele naturale utilizate de cele sase combinate chimice ale sale. Pana la urma, Guvernul i-a intins o mana de ajutor in asa fel incat InterAgro sa poata negocia cu OMV Petrom si Romgaz contracte mai avantajoase, conditia fiind ca pretul sa nu fie mai mic de 72 lei/MWh (230 dolari/mia de metri cubi). Imediat dupa aprobarea actului normativ mai mult decat generos, InterAgro s-a declarat satisfacut. Insa, bucuria nu a tinut prea mult deoarece producatorii nu vor sa-i dea gaze la pretul minim, ci cu 17 lei/Mwh mai mult. Atunci, Ioan Niculae a inceput o noua serie de presiuni, spunand ba ca se duce la Gazprom care e "mai flexibil", ba ca inchide toate combinatele. Cea cu inchiderea activitatii care ar duce la pierderea a mii de locuri de munca este o amenintare pe care o foloseste ori de cate ori are nevoie, de vreo 10 ani. Fiind companie privata, cu OMV Petrom presiunile de acest fel nu au prea mare efect. Cu Romgaz sunt alte probleme: un dosar la DIICOT si niste datorii neachitate.

Ioan NiculaeFoto: Agerpres

Pentru InterAgro, datoriile sunt o mare problema. Chiar si la ANAF figureaza cu obligatii restante la bugetul statului de peste 53 de milioane de lei. Statul generos i-a acordat chiar si inlesniri la plata. Vezi documentul atasat. La capitolul datorii InterAgro inregistra in bilantul pe 2012 o suma astronomica: peste 1 miliard de lei. Datele pot fi gasite chiar pe site-ul Ministerului Finantelor. Ioan Niculae a fost declarat in 2013 cel mai bogat roman. Top 300 Capital arata ca Niculae are o avere estimata la 1,7 miliarde euro. Este genul de om de afaceri care a primit sprijin pentru combinatele sale de la toate guvernele din ultimii 10 ani.

  • Un act normativ pentru gaze mai ieftine

Datoriile nu l-au impiedicat sa ceara Guvernului facilitati la achizitionarea gazelor. O lunga perioada de timp si-a luat necesarul de gaze de la Romgaz, insa totul s-a oprit pana cand a deschis DIICOT un dosar. Apoi, s-a reorientat catre Petrom, insa punerea in aplicare a calendarului de liberalizare a pus InterAgro in situatia de a cumpara gaze la preturi mult mai mari decat era obisnuit. Astfel, au inceput drumurile pe la autoritati. A cerut in primul rand amanarea liberalizarii preturilor la gaze, insa nu s-a putut da curs dorintei sale, deoarece FMI si Comisia Europeana chiar insista pentru respectarea angajamentelor luate de Guvern. In cele din urma, s-a optat pentru alta solutie care, de altfel, a si fost aprobata saptamana trecuta de Guvern: Decuplarea formarii preturilor de pe piata libera de formarea preturilor de pe piata reglementata. Adica, InterAgro sa negocieze cum doreste cu producatorii de gaze, dar la o limita minima de pret de 72 lei/MWh. Acesta era pretul stabilit de Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE) pe piata reglementata pentru luna ianuarie 2014. Ca sa se faca mai usor decuplarea pietei libere de cea reglementata, a fost modificata si formula de calcul a impozitului de 60% din veniturile suplimentare. Pana acum, impozitul se calcula fara a se tine cont de pietele pe care ajungeau cantitatile de gaze, in reglementat sau pe piata libera.

Asa cum a fost elaborat actul normativ parea sa fie eliminata o anomalie creata chiar de Guvernul Ponta anul trecut prin OG 7/2013 privind impunerea unui impozit de 60% asupra veniturilor suplimentare obtinute de companiile producatoare de gaze in urma liberalizarii preturilor. Anomalia consta in faptul ca la formarea preturilor, piata libera era legata de cea reglementata. Prin noul act normativ, a fost "dezlegata" piata libera de cea reglementata. Pe piata libera ar fi urmat sa se formeze preturile fara alte constrangeri in afara de acel pret minim, iar pe piata reglementata urma sa fie aplicat in continuare calendarul de crestere a preturilor. Guvernul se mai baza pe un efect pozitiv in urma aplicarii actului normativ: migrarea tuturor consumatorilor reglementati non-casnici din zona reglementata in cea libera. Astfel, liberalizarea pe partea non-casnicilor s-ar fi produs mai repede in mod natural si nu impus de vreun calendar. Adica, in conditiile in care pe piata reglementata, preturile vor urca in continuare la fiecare trimestru, consumatorii non-casnici reglementati ar fi preferat sa mearga pe o piata libera unde pot fi negociate contractele.

  • De unde nemultumirea InterAgro

Conform calendarului, pretul gazelor din productia interna pe piata reglementata a ajuns de la 1 aprilie la 89,4 lei MWh, gradul de liberalizare pentru consumatorii non-casnici ajungand la 71%. La consumatorii casnici, gradul de liberalizare a ajuns la 41%, iar pretul productiei interne la 51,8 lei/Mwh. Vezi aici calendarul.Asa cum stabilea actul normativ aprobat saptamana trecuta de Guvern, pe piata libera, de la 1 aprilie, pretul urma sa fie negociat cu acea limita de 72 lei/MWh. Atata era pretul la gazele din intern in ianuarie. InterAgro s-a dus la producatori, in special OMV Petrom, cu pretentia de a cumpara gaze la pretul minim. OMV Petrom a refuzat sa vanda la un asemena pret si a cerut 89,4 lei/MWh cat este si in calendar, adica exact atat cat ar fi fost daca nu s-ar fi aprobat Ordonanta de Urgenta de decuplare a pietei libere de cea reglementata. Atunci a inceput razboiul. Ioan Niculae a inceput sa spuna public ca producatorii nu respecta legea.

Mai intai a fost un comunicat al Consiliului Investitorilor Romani, o organizatie condusa de Niculae, prin care au atras "atenția autorităților asupra comportamentului incalificabil şi de neacceptat al unor companii private, dar şi de stat". "Situația este deosebit de delicată: când o companie privată alege să nu respecte legile, își asumă consecinţele. Constatăm, însă, că nici companiile în care statul este acţionar majoritar nu respectă legislaţia, nu respectă măsurile anunţate de primul ministru Victor Ponta, asumate pentru a asigura creştere economică şi un nivel de trai mai ridicat pentru români! (...)Cu toate acestea, nici Petrom, şi nici Romgaz nu ţin cont de acestea şi continuă să aplice vechea legislaţie!", se mai arata in comunicat. Consiliul mai acuza cele doua companii de un abuz de poziţia dominantă pe piaţa gazelor naturale si a cerut Consiliul Concurentei sa analizeze.

  • "Gazprom e mai flexibil"

Dupa transmiterea acestui comunicat, Ioan Niculae s-a dus la conferinta "Energie pentru Energia Romaniei" organizata de PDL unde a declarat ca din cauza ca "pâinea și cuțitul sunt la unul sau doi producători de gaz", nu mai poata sa faca investitii. Tot din cauza incapatanarii celor doua companii, va fi nevoit sa inchida si ultimele doua combinate functionale. Precizam ca este amenintarea standard utilizata de mai multi ani de cel mai bogat roman. Pentru a fi mai convingator, Niculae a inceput sa laude Gazprom ca "e mai flexibil decât cei doi producători din România și a acceptat să negocieze prețurile cu noi". De altfel, Niculae chiar are o relatie buna si directa cu Gazprom. In noiembrie 2012,HotNews.ro a publicat in exclusivitate un extras dintr-un document confidential pe care ANRE l-a publicat accidental, pentru scurt timp, pe site-ul sau.Documentul arata cum s-au realizat importurile de gaze in luna septembrie 2012. InterAgro importa la cele mai mici preturi dintre toti. La importurile destinate comercializarii, pretul mediu de import era de 131,91 lei/MWh, iar pretul mediu la importurile curente de 133,04 lei/MWh, insa Niculae obtinea gaze de la Gazprom Schweiz cu 102 lei/MWh prin firma Intergaz.

Intre timp, ministrul delegat pentru energie, Razvan Nicolescu, a lansat un mesaj. "Sperăm ca mesajul transmis săptămâna trecută de Guvern, prin decizia de revizuire a OUG nr. 7/2013 şi eliminarea interferenţelor între piaţa reglementată şi piaţa concurenţială de gaze naturale, să fie corect înţeles de toţi participanţii la piaţă. Ne dorim încheierea unor contracte corecte, care să reflecte principiile cererii şi ofertei. Nu vom interveni în niciun fel în procesul de negociere. Este însă nevoie să păstrăm consumul de gaze naturale la nivelul actual şi locurile de muncă. Dacă producătorii nu vor înţelege corect mesajul transmis de Executiv şi decizia luată săptămâna trecută, Guvernul nu exclude ideea de a suprataxa veniturile suplimentare într-o proporţie de 95-96 sau chiar 97%", spune Nicolescu, într-o declaraţie de presă remisă Agerpres.

Apoi, intr-o emisiune la Realitatea TV,patronul InterAgro a criticat dur Guvernul Ponta pentru modul în care a reglementat prețul gazelor pentru industriașii români, dar și pe producătorii de gaze care nu vor să mai vândă gaze către aceștia. "Această HG 22 din 22 ianuarie 2013 și OUG 7 23 ianuarie 2013 a fost o prostie. Au legat în mod arbitrar, fără aprobare din partea Consiliului Concurenței, au legat un anumit segment de piață, cea reglementată, de cea liberă(...) Am atras atenția că aceste acte vor fi moartea industriei românești. Sunt acte ale Guvernului Ponta. Miercuri, Guvernul a aprobat o modificare la OUG, dar până vineri ne-am trezit că nu aveam nicio ofertă de gaz, cei doi producători de gaz au sfidat Guvernul României. Dacă este să vorbesc de cei producători, primul care a dovedit o anumită flexibilitate, începând de luni a fost Petromul, dar firma de stat nu a dat niciun semn, Romgazul. Noi am început deja oprirea, vom merge cu 2-3 fabrici înainte, azi mai mergem cu una singură, noi avem obligații de livrare de îngrășăminte la țară. De la 1 mai vom opri complet", a declarat Niculae la Realitatea TV.

Pe de alta parte, nimeni nu poate impune unei companii sa vanda la un pret minim, oricat ar dori Niculae. Acesta a cerut sa cumpere cu 72 lei/MWh pret minim, iar Petrom nu vrea sa vanda cu mai putin de 89,4 lei. De aici negocierile s-au blocat, insa este este problema celor doua parti cum se vor intelege in cele din urma.

  • Dosarele

Cu Romgaz, lucrurile sunt mai complicat. Teoretic, InterAgro nu ar avea cum sa spere sa incheie contract cu Romgaz din cauza unor datorii neachitate. La Petrom gazul se livreaza cu banii inainte. La Romgaz, multi ani, InterAgro a luat gaze fara sa le plateasca. Ajunsese la circa 400 de milioane de lei datorie. Acum, Niculae sustine ca a achitat toate datoriile de baza, ramanand "in disputa" 159 milioane lei constand din penalitati. In plus, la Romgaz mai este si problema dosarului "Gaze ieftine pentru Niculae" de la DIICOT in care Adrian Videanu si Varujan Vosganian, in calitatea lor de fosti ministri ai Economiei, sunt acuzati pentru o serie de decizii care ar fi favorizat firma Interagro controlata de Ioan Niculae oferind gaze naturale la preturi mai mici. Procurorii ii acuza pe Videanu si Vosganian ca ar fi favorizat compania Interagro, detinuta de magnatul Ioan Niculae, sa obtina preturile preferentiale de la compania de stat Romgaz, cauzand un prejudiciu de 130 de milioane de euro.

Dosarul a fost dezvoltat dintr-un dosar mai vechi, inceput in ianuarie 2012, care-i avea in centru pe Ioan Niculae si angajati ai Ministerului Economiei.

Atunci, pe 4 ianuarie 2012, pe numele mai multor directori din cadrul Ministerului Economiei, Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei si societatii Romgaz s-a dispus inceperea urmaririi penale pentru ca ar fi favorizat firma InterAgro prin preturi preferentiale la gaze.

Detalii aici despre mega-dosarul de subminare a economiei nationale.

Pe 2 septembrie 2013, DIICOT a solicitat inceperea urmaririi penale impotriva ministrului Economiei, Varujan Vosganian si a inceput urmarirea penala fostului ministru Adriean Videanu.

In cazul lui Vosganian Senatul a respins cererea.Vosganian a demis din functia sa de ministru, dar a ramas parlamentar si se bucura in continuare de imunitate parlamentara

Vezi aici Stenogramele discutiilor intre Adrian Videanu si Ioan Niculae

Nu este singurul dosar greu in care este implicat si Ioan Niculae. Mai este Dosarul "Mita la PSD". Presedintele CJ Braila Gheorghe Bunea Stancu, presedinte al organizatiei PSD Braila, este acuzat de trafic de influenta pentru 1 milion de euro de la omul de afaceri Ioan Niculae pentru campania prezidentiala a lui Mircea Geoana din 2009. O parte din bani au fost platiti prin casa de sondaje INSOMAR, detinuta de S.O. Vantu. In schimbul banilor, Ioan Niculae ar fi dorit sa obtina numirea unor persoane agreate de el la conducerea Ministerului Economiei si la societatile nationale Transgaz si Romgaz. Pe 20 noiembrie 2013 Ioan Niculae si Gheorghe Bunea Stancu au fost achitati de catre Judecatoria Sector 1. Decizia nu este definitiva.