Bulgaria scoate South Stream de sub incidenta legislatiei UE, prin schimbarea statutului conductei
Dupa trei ore de dezbateri, care au avut loc joi, si votul de vineri, parlamentarii au mai aprobat ca tronsonul de conducta din apele teritoriale bulgaresti, care va masura circa 14 kilometri, va obtine un statut juridic de "netraversare a teritoriului european", a relatat agentia bulgara de presa Mediapool.
Aceste modificari aduse legii energiei elimina obligativitatea ca Bulgaria sa ofere accesul unor terte parti la tronsonul South Stream de pe teritoriul sau si scot segmentul de gazoduct de sub incidenta reglementarilor reunite in asa-numitul "Third Energy Package".
Decizia Parlamentului, adoptata cu 115 voturi "pentru", 64 "impotriva" si patru abtineri, a fost sustinuta de toti parlamentarii Partidului Socialist Bulgar si partenerii lor din Miscarea pentru Drepturi si Libertati, dar si de ultra-nationalistii Ataka.
Opozitia de centru-dreapta GERB a votat in mare parte impotriva, in timp ce patru dintre parlamentarii sai s-au abtinut.
Unul dintre initiatorii amendamentelor, Iavor Kuiumdziev, a facut o paralela intre constructia conductei si calatoria cu un avion, afirmand ca in cazul unui avion nu se considera ca aterizeaza intr-o tara numai pentru ca zboara deasupra ei.
Un parlamentar al GERB a spus ca nu intelege de ce colegii din BSP au decis sa nu astepte raspunsul UE, si anume daca aceste amendamente incalca legislatia comunitara.
Aprobarea amendamentelor a avut loc in pofida unei scrisori din partea comisarului Gunther Oettinger, care a cerut explicatii in legatura cu intentiile Bulgariei fata de statutul juridic al South Stream.
Tarile participante la proiectul South Stream au convenit in 2013 sa fie reprezentate de Comisia Europeana la negocierile cu Gazprom, astfel incat CE va avea ultimul cuvant de spus in discutii.
In decembrie 2013, Comisia a cerut tarilor participante la proiectul South Stream, inclusiv Bulgariei, sa renegocieze acordurile bilaterale cu Rusia, astfel incat sa respecte legislatia comunitara.
South Stream va livra gaze naturale rusesti catre Austria, tranzitand Marea Neagra, Bulgaria, Serbia si Ungaria. Actionarii South Stream sunt Gazprom (50%), grupul italian Eni (20%), Wintershall Holding din Germania si EDF din Franta (15% fiecare). Italia este unul dintre principalii clienti ai gazelor rusesti, importand anul trecut de la Gazprom 15,1 miliarde metri cubi de gaze, usor peste consumul anual al Romaniei.
Pentru Gazprom, proiectul South Stream are rolul de a diversifica rutele de export catre Europa. In prezent, cea mai mare parte din gazul rusesc vandut in Europa trece prin Ucraina.
Disputele dintre Kiev si Moscova privind pretul gazelor si tarifele de transport au afectat de mai multe ori livrarile de gaze catre Europa, cel mai recent la inceputul anului 2009. Tensiunile s-au amplificat intre timp, in urma schimbarii regimului de la Kiev si a anexarii Crimeei de catre Rusia.
Potrivit Comisiei Europene, acordurile interguvernamentale intre Rusia si tarile de tranzit incalca mai multe reguli europene. De exemplu, Gazprom va fi in cadrul proiectului atat producator, cat si distribuitor de gaz, fapt ce contravine cu regula UE de separare a celor doua activitati, pentru incurajarea concurentei.
Totodata, South Stream urmeaza sa transporte doar gaze rusesti, in timp ce UE cere ca astfel de proiecte sa fie deschise si altor companii.
Comisia critica si cum vor fi stabilite tarifele, sustinand ca potrivit legislatiei UE acest rol trebuie sa revina unui manager independent si nu Gazprom.
Constructia conductei a inceput deja in Rusia, Bulgaria si Serbia, iar Comisia nu poate sa opreasca acest proces, a declarat in decembrie un purtator de cuvant al institutiei, precizand ca legislatia UE va fi incalcata atunci cand vor incepe livrarile de gaze.

Ce fac cetățenii din Sectorul 2 cu gunoiul menajer de la 1 martie, cu cine încheie contracte, cât plătesc / Primarul Radu Mihaiu: Licență teritorială la nivelul Sectorului 2 nu are niciun operator
1.205 de doze de vaccin antiCOVID-19 pierdute, cele mai multe în Cluj / Între motive: spargerea flacoanelor sau temperatura inadecvată
K2 - Povestea ”muntelui sălbatic” - Tragedii și victorii pe un monument fantastic din piatră, zăpadă și gheață
Adele, The Cure, Drake și alții. Ce albume așteptăm odată cu revenirea industriei muzicale în 2021
INTERVIU Cum ne ferim de conspirațiile pe seama vaccinului anti-COVID: Fiecare reacție adversă cunoscută până acum e exagerată de conspiraționiști. Ți se dă de înțeles că vei păți cu certitudine acel lucru
VIDEO Vlog-ul lui Cristian Presură: Cum combat experții în Sănătate principalele temeri legate de vaccinul anti-Covid
Vaccinarea profesorilor rămâne prioritate doar în vorbe / Sindicate: Nu pot să se programeze, unora le este teamă să meargă la școală nevaccinați / Cazul concret a două învățătoare
Afacere păguboasă pentru stat: Peste 90 de milioane de măști din Vietnam zac într-un antrepozit vamal, fără prea mari șanse de a mai fi folosite
Socialistii bulgari au stiut ce vor,urmam noi sa facem front comun cu voi.
PSD va face cumva sa luam gaze mai ieftine de la rusi.
http://www.euronews.com/2014/04/03/hungary-turning-eastward-ignoring-eu-standards-costly/
Cateva paragrafe:
- Viktor Orban told IMF Hungary’s economic policies were those of a sovereign nation, and IMF lending conditions were not all right.
- Budapest preferred to finance its future from China, Saudi Arabia and Azerbaijan.
- The Hungarian government pursued an export strategy it dubbed ‘Eastern Opening’: “We see that the EU is facing economic challenges but that the Middle East and Asia have very serious growth potential, so this is a strategy we would like to keep.”
- Hungary has also been committed for future decades to Russia, which will lend it ten billion euros to expand its nuclear power plant. MPs from Fidesz and Jobbik party approved the deal.
Din cite imi amintesc insa, s-a cerut inghetarea fondurilor europene pentru Bulgaria. Sper ca era un mic avertisment. Ce-au facut socialistii bulgari cu el, e problema lor.
Si a doua. Prim-mitomanul nostru va fi cu ochi pe raspunsul CE, ca pe butelie si din alt motiv. Daca nu-i sanctioneaza pe bulgari, poate si el sa se urce, mai abitir decit scroafa, in copac. Are, deocamdata, o urgenta: pumnul in gura justitiei, eliberarea baronilor, amnistia.
Curata nebunie. Dar asta este alta chestiune care se va lamuri mai tarziu.
Ceea ce este insa mai important ca orice, este atitudinea Bulgariei fata de UE cat si, mai ales, fata de Romania, vecinul sau. Asta transforma in postulat pan-slavitatea Bulgariei si Serbiei. Aceste tari, atata timp cat Rusia va si adversara Europei, vor lua partea Rusiei.
2. Trebuie recunoscut kosovo, pentru ca in aceasta faza am spus ce am avut de spus, kosovo e recunoscut de sua si ue iar noi trebuie sa semnalizam CLAR cu sua si ue
3. GAZE DE SIST!!!
4. AVIOANE, TANCURI, ELICOPTERE
5. La nord si sud avem slavi, neprieteni, la vest pe unii dispusi oricand sa bata palma cu rusii ca sa-si indeplineasca visul iar marea neagra devenita cam "lac rusesc". Turcia se cam duce spre islam.
INCA NU E CLAR PENTRU TOT ROMANUL!!??