Bulgaria a respins joi solicitarea unei rezolutii a Parlamentului European de suspendare a proiectului South Stream de livrare a gazelor rusesti pe sub Marea Neagra, in semn de represalii fata de actiunile Rusiei in estul Ucrainei.

Rezolutia cere renuntarea la gazoductul South Stream: "South Stream nu trebuie construit si Uniunea trebuie sa caute alte surse de aprovizionare".

Bulgaria a criticat insa acest aspect, afirmand ca "South Stream este un proiect strategic prioritar".

Gazoductul ruso-ucrainean care ocoleste Ucraina "este un proiect de infrastructura european pe termen lung, si nu priveste doar Bulgaria. Trebuie el sacrificat din motive politice, pentru ca Europa intra in campanie electorala", a intrebat ministrul bulgar al Economiei si Energiei, Dragomir Stoinev, intr-o conferinta de presa.

Recent, au aparut informatii potrivit carora Uniunea Europeana este aproape de inghetarea planurilor privind gazoductul South Stream. The Daily Telegraph nota ca o decizie in acest sens ar fi prima actiune semnificativa a UE de pedepsire a Kremlinului dupa anexarea Crimeei.

Bulgaria, care depinde aproape in intregime de livrarile gazelor rusesti via Ucraina, s-a trezit fara alternativa in timpul crizei ruso-ucrainene din 2009 si se teme de o repetare a acestui scenariu.

Membra a UE din 2007, Bulgaria este dependenta de Rusia in materie de energie. Singura sa centrala nucleara are reactoare rusesti, unica rafinarie petroliera apartine gigantului rus Lukoil iar aproximativ 80% din petrolul consumat este rusesc.

Fost aliat fidel al Moscovei in perioada comunista, Sofia nu a reusit inca sa puna in practica niciunul dintre proiectele de diversificare a surselor energetice.