Pentru a satisface orientarile de politica energetica pentru anul 2020, Europa Centrala trebuie sa investeasca 400-460 miliarde de euro in generarea si transmiterea eficienta de energie electrica, se arata intr-un comunicat al Central Europe Energy Partners (CEEP), o asociatie de intreprinderi si organizatii din Europa Centrala care colaboreaza cu Uniunea Europeana. Potrivit comunicatului, este o cheltuiala uriasa care va avea un efect major asupra pretului energiei electrice si il vor impinge dramatic in sus.

Diversele estimari prevad ca preturile energiei electrice pentru clientii industriali din UE11 ar putea creste intre 40 si 60%, iar acest lucru, fara indoiala, va avea de asemenea un impact asupra consumatorilor individuali, se mai arata in comunicat.

"Pentru a inversa aceasta tendinta, tarile din Europa Centrala trebuie sa isi dezvolte industria in mod eficient si consecvent, creand in mod eficace noi locuri de munca. In acest scop, acestea au nevoie de energie ieftina, generata, in principal, din surse interne. Reindustrializarea, utilizarea optima a materiilor prime indigene si energia ieftina nu mai constituie provocari ale viitorului. Avem nevoie de o decizie acum, inainte de a fi prea tarziu. Nimeni nu se indoieste ca UE isi pierde rapid avantajul competitiv, nu numai vis-a-vis de Asia, dar, de asemenea, vis-a-vis de Statele Unite ale Americii. Revigorarea investitiilor industriale in SUA este, mai presus de toate, o consecinta a revolutiei ce se desfasoara local, legata de productia tot mai mare de petrol brut si de gaze naturale din surse neconventionale", se mai arata in comunicat.

Central Europe Energy Partners (CEEP) va organiza pe 25 aprilie Energy Summit ¬29 +1¬ in Bucuresti. Summit-ul are loc sub auspiciile Primului Ministru al Romaniei, Victor Ponta; Ministrul delegat pentru Energie din Romania Razvan Nicolescu si in prezenta comisarului european pentru energie, Gunther Oettinger. Principalul subiect al summitului de la Bucuresti il constituie preturile si costurile energiei din Europa.

In prezent, CEEP este format din 22 de companii din Republica Ceha, Lituania, Polonia, Romania si Slovacia, care angajeaza peste 300.000 de persoane si care are o cifra de afaceri anuala consolidata de 42 de miliarde de euro.