Parteneriatul dintre statele Uniunii Europene si compania rusa Gazprom trebuie continuat, a declarat comisarul european pentru Energie, Gunther Oettinger, dupa o intalnire la Bucuresti cu ministrul delegat pentru energie, Razvan Nicolescu. "Trebuie sa avem un parteneriat cu Rusia, dar trebuie sa reducem dependenta", a spus comisarul european. Oettinger a precizat ca este nevoie, totodata, si de diversificarea surselor de aprovizionare cu gaze din Norvegia, Algeria, Azerbaidjan (prin coridorul sudic) si din productie proprie.

"Gazprom si Rusia sunt parteneri ai Uniunii Europene, iar acest parteneriat trebuie sa continue. Am inceput colaborarea prin anii '60, in perioada razboiului rece, am primit gaz pentru care am platit, dar este nevoie de diversificare", a subliniat Oettinger.

Comisarul european a mai spus ca statele membre trebuie sa aiba o piata unica functionala si completa. In acest context, Oettinger a afirmat ca este necesara marirea capacitatilor de stocare a gazelor, construirea mai multor conducte de transport si de investitii in tehnologii de interconectare pe ambele sensuri (export si import).