Ministrul roman de Externe, Titus Corlatean, aflat intr-o vizita de doua zile in SUA, a avut o intrevedere cu secretarul Energiei, Ernest Moniz, ocazie cu care partea americana a reiterat ca este interesata de proiectele destinate cresterii independentei energetice a statelor din Europa, inclusiv pentru Romania, in contextul crizei din Ucraina.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Afacerilor Externe, secretarul Energiei a salutat demersurile autoritatilor romane de a asigura un cadru legislativ si institutional optim pentru investitiile straine si, implicit, cele americane in domeniul energetic.

De asemenea, Ernest Moniz a reiterat interesul american fata de proiectele destinate cresterii independentei energetice a statelor din Europa, inclusiv pentru Romania, in special in actualul context regional al crizei din Ucraina, prin diversificarea resurselor si cresterea numarului de furnizori de gaz.

"Oficialul american a mentionat, de asemenea, preocuparile SUA pentru elaborarea unei strategii complexe energetice proprii, subliniind importanta ce trebuie acordata eficientei energetice, alaturi de asigurarea unui mix energetic echilibrat, prin integrarea sistemelor de energie din surse regenerabile si de electricitate. In acest context, a fost reiterata deschiderea pentru aprofundarea relatiei romano-americane in domeniul abordarilor strategice prin schimburi reciproce de experienta si de analize sectoriale", se arata in comunicat.

La radul sau, seful diplomatiei romane a evidentiat ca autoritatile de la Bucuresti sunt interesate de consolidarea Parteneriatului Strategic Romania-SUA si pentru amplificarea dimensiunii economice a acestuia, punand accentul pe rolul domeniului energetic. Ministrul Corlatean a discutat cu secretarul american al energiei posibilitatea ca SUA sa ofere sprijin in vederea actualizarii strategiei nationale a Romaniei in domeniul energiei.

In contextul crizei din Ucraina, un subiect atins a fost o gestionare mai eficienta a problemelor regionale emergente de securitate energetica, punct in care Corlatean a reiterat interesul tarii noastre pentru aprofundarea dialogului UE-SUA in domeniul energetic, pentru o abordare consolidata la nivel euro-atlantic, si a subliniat importanta aplicarii de politici eficiente, de natura sa reasigure securitatea aprovizionarii cu energie a Europei si sa furnizeze Ucrainei resurse energetice alternative viabile.

Totodata, referindu-se la securitatea energetica in plan regional, in special in contextul evolutiilor din imediata vecinatate a tarii noastre, ministrul roman a reiterat necesitatea cresterii interconectivitatii infrastructurii energetice in Europa Est, in special in ceea ce priveste Republica Moldova, si a promovarii proiectelor energetice inter-regionale care permit conectarea pietei europene la resurse alternative de gaz, cum ar fi cele din zona Caspica, Mediterana si Orientul Mijlociu.

Corlatean i-a mai transmis secretarului Energiei ca guvernul sprijina finalizarea cu succes a viitorului Parteneriat Trans-Atlantic privind Comertul si Investitiile (TTIP) in domeniul energetic, in special in ceea ce priveste diversificarea resurselor, comertul cu energie si liberalizarea pietei de energie.

De asemenea, seful diplomatiei romane a subliniat hotararea Guvernului Romaniei de a actiona pentru consolidarea prezentei in Romania a companiilor americane din domeniu si atragerea de noi investitii americane in procesul de modernizare a economiei, cu accent atat pe asigurarea unui mediu de afaceri transparent si predictibil, cat si pe avantajele pozitionarii geostrategice a Romaniei pentru companiile energetice care doresc sa dezvolte activitati de explorare sau de productie.