Ordonanta de Urgenta care permite companiilor din domeniul petrolului si gazelor sa obtina autorizatii de constructii temporare chiar daca nu au cadastrul a fost publicat miercuri in Monitorul Oficial. Potrivit acestuia, in contextul actual, regional, este strategic pentru statul roman sa mentina un nivel de productie cat mai ridicat, astfel incat Romania sa poata face fata cu succes oricaror intreruperi neasteptate in aprovizionarea cu resurse energetice.

De asemenea, amanarea executarii operatiunilor de explorare si exploatare a petrolului si gazelor naturale ar putea afecta securitatea energetica, justifica actul normativ.

De aceea, in cazul acestor companii este esentiala necesitatea adoptarii unor masuri in vederea reglementarii autorizarii pentru executarea lucrarilor de constructii necesare in perimetrele de explorare/prospectare/exploatare pe terenurile care nu sunt inca inscrise in evidentele de cadastru si carte funciara, se mai arata in motivarea ordonantei de urgenta. Potrivit acesteia, neadoptarea acestei masuri poate conduce la scaderea investitiilor in domeniu.

Guvernul a aprobat saptamana trecuta un proiect de Ordonanta de Urgenta pentru modificarea si completarea Legii nr. 50/19991 privind autorizarea executarii lucrarilor de constructii.

"Este o ordonanta care sprijina toate marile companii, in special in energie, dar nu doar in energie, care au lucrari bugetate de investitii, dar nu primeau autorizatiile de constructie - Romgaz, Trangaz, Petrom, Transelectrica - pentru ca nu aveau cadastrul. In baza ordonantei, in mod temporar, obtin autorizatii pana obtin cadastrul", a declarat atunci premierul Victor Ponta.