Gazprom si compania chineza CNPC au semnat miercuri dimineata un contract de livrare a gazelor rusesti in China, contract in valoare de 400 de miliarde de dolari, cu valabilitate pe 30 de ani, cu prilejul vizitei lui Vladimir Putin in tara asiatica, anunta Interfax si Itar-Tass. Acest contract este esential pentru ca Ruaia sa isi diversifice pietele de desfacere a gazului natural, in conditiile in care Europa incearca sa isi reduca dependenta de importurile de gaze rusesti.

Vladimir Putin a semnat un contract istoric cu omologul chinez, Xi JinpingFoto: Agerpres/Xinhua

Documentul a fost semnat in prezenta presedintelui rus Vladimir Putin si a omologul sau chinez Xi Jinping si reprezinta o realizare importanta pentru liderul de la Kremlin in eforturile de a demonstra Occidentului ca are alternativa la piata europeana.

Presedintele Gazprom, Alexei Miller, a anuntat ca valoarea contractului este de 400 de miliarde de dolari, cu o durata de 30 de ani.

Acordul ruso-chinez are o valoare de 400 de miliarde de dolari, ceea ce corespunde unui pret de 350 de dolari pe mia de metri cubi, scrie presa ruseasca, citandu-l pe seful Gazprom, Alexei Miller.

"Am consacrat mult timp si eforturi pentru semnarea acestui contract (...) qui care va fi benefic pentru ambele parti si a fost semnat in conditii benefice pentru partea rusa si Gazprom", a spus Miller, la televiziunea rusa.

Beijingul, atent sa-si garanteze sursele de aprovizionare energetica, negociaza de peste zece ani acest contract cu Moscova, care doreste la randul ei sa-si asigure debusee pe enorma piata chineza pentru Gazprom.

Potrivit cifrelor oficiale, China - primul consumator de energie din lume - a importat anul trecut 53 de miliarde de metri cubi de gaze, o crestere cu 25% intr-un an.

Vladimir Putin a spus ca formula de calcul a pretului e similara cu cea din contractele cu partenerii europeni, prin care pretul gazelor e legat de pretul petrolului. Reuters, care califica contractul "un triumf politic pentru Vladimir Putin", noteaza ca pretul mediu pe piata europeana este de 350 - 380 de dolari/mia de metri cubi.

Un pret de 350 de dolari/mia de metri cubi reprezinta o afacere buna si pentru China, care se bazeaza acum pe importuri scumpe de gaz lichefiat (LNG).

Marti, China si Rusia nu ajunsesera inca la un acord privind contractul, in timpul vizitei presedintelui rus Vladimir Putin la Shanghai. Negociatorii din cele doua tari nu se intelesesera inca in privinta preturilor, dupa cum a declarat un purtator de cuvant al lui Putin in Shanghai, iar semnarea contractului nu s-a reusit marti, asa cum multi din industrie se asteptau.

Vizita lui Putin a creat mari asteptari in privinta semnarii contractului ce prevede ca Gazprom sa furnizeze 38 de miliarde de metri cubi de gaze naturale pe an in urmatorii 30 de ani catre China National Petroleum Corp.

Negocierile pe acest contract se desfasoara de peste 10 ani.

Consumul de gaze in China este asteptat sa se dubleze in perioada 2014 si 2020.