Ajutor esential pentru Rusia din partea Chinei: Gazprom a incheiat in China un contract pe 30 de ani, in valoare de 400 de miliarde dolari, pentru furnizarea de gaze
Documentul a fost semnat in prezenta presedintelui rus Vladimir Putin si a omologul sau chinez Xi Jinping si reprezinta o realizare importanta pentru liderul de la Kremlin in eforturile de a demonstra Occidentului ca are alternativa la piata europeana.
Presedintele Gazprom, Alexei Miller, a anuntat ca valoarea contractului este de 400 de miliarde de dolari, cu o durata de 30 de ani.
Acordul ruso-chinez are o valoare de 400 de miliarde de dolari, ceea ce corespunde unui pret de 350 de dolari pe mia de metri cubi, scrie presa ruseasca, citandu-l pe seful Gazprom, Alexei Miller.
"Am consacrat mult timp si eforturi pentru semnarea acestui contract (...) qui care va fi benefic pentru ambele parti si a fost semnat in conditii benefice pentru partea rusa si Gazprom", a spus Miller, la televiziunea rusa.
Beijingul, atent sa-si garanteze sursele de aprovizionare energetica, negociaza de peste zece ani acest contract cu Moscova, care doreste la randul ei sa-si asigure debusee pe enorma piata chineza pentru Gazprom.
Potrivit cifrelor oficiale, China - primul consumator de energie din lume - a importat anul trecut 53 de miliarde de metri cubi de gaze, o crestere cu 25% intr-un an.
Vladimir Putin a spus ca formula de calcul a pretului e similara cu cea din contractele cu partenerii europeni, prin care pretul gazelor e legat de pretul petrolului. Reuters, care califica contractul "un triumf politic pentru Vladimir Putin", noteaza ca pretul mediu pe piata europeana este de 350 - 380 de dolari/mia de metri cubi.
Un pret de 350 de dolari/mia de metri cubi reprezinta o afacere buna si pentru China, care se bazeaza acum pe importuri scumpe de gaz lichefiat (LNG).
Marti, China si Rusia nu ajunsesera inca la un acord privind contractul, in timpul vizitei presedintelui rus Vladimir Putin la Shanghai. Negociatorii din cele doua tari nu se intelesesera inca in privinta preturilor, dupa cum a declarat un purtator de cuvant al lui Putin in Shanghai, iar semnarea contractului nu s-a reusit marti, asa cum multi din industrie se asteptau.
Vizita lui Putin a creat mari asteptari in privinta semnarii contractului ce prevede ca Gazprom sa furnizeze 38 de miliarde de metri cubi de gaze naturale pe an in urmatorii 30 de ani catre China National Petroleum Corp.
Negocierile pe acest contract se desfasoara de peste 10 ani.
Consumul de gaze in China este asteptat sa se dubleze in perioada 2014 si 2020.

Cine e responsabil pentru noaptea de coșmar de la Spitalul Foișor? Cinci întrebări și răspunsuri esențiale despre scandalul evacuării unității medicale
Raed Arafat vine cu noi explicații după evacuarea cu scandal a Spitalului Foișor: Decizia a fost corectă, chiar dacă a creat disconfort pentru pacienți
Sarea și oamenii - O istorie care a început acum 8.000 de ani, în România
Un bucureștean a făcut cerere pentru un nou buletin acum două luni, dar nu l-a primit nici acum / Cum explică oficialii „dificultatea temporară” de eliberare a actelor de identitate
Ce înseamnă și ce impact ar putea avea decizia CEDO privind vaccinarea
UE vrea gaze sa plateasca mai mult,ce a fost pana acum a fost mizilic.
Rusia a dat o lovitura cu acest contract cu China,din pacate a castigat cine nu trebuia.
UE este in corzi,mai putin Germania.
Pentru chinezi nu exista infrastructura, dar pe la ukainieni Moscova tranziteaza jumatate din exporturile ei.
Asa intelege rusu' o afacere echitabila, daca nu esti sclavul lui si are o armata mai mare, isi bate joc de tine.
Si cu puci, si cu guvern ilegitim, si cu desconsiderarea minoritatilor, si cu trufie si jigniri, dar mai ales ....... CU GAZ IEFTIN?
In locul rusilor puneam 1 dolar pe metru cub pretul.
Romania, in calitatea ei de colonie de mana a paispea in care a ajuns, va furniza gaze de sist pe UE, gaze de sist care evident le vor scoate americanii iarnoi vom primi praful de pe toba, in schimb vom ramane cu pamanturile nenorocite si fara apa de baut. Ca asa-i in tenis...
aa..apropos, cum e cu vizele pt romani, ca doar suntem aliati ?
Vai de capul vostru, pupati-l mult undeva pe mai departe pe Licurici si mai injurati-l mult pe Putin, cu asta o sa ramaneti.
A. nu e contract ci e memorandum. [din toate memo semnate de Ponta cu China ai vazut macar un cui batut pana acum]
B. la 11 mld. pe an e mai putin decat incasa de la Germania.
C. memorandum este, conducte nu-s.
Restul e propaganda ruseasca, ca sa arate ca nu le pasa de sanctiuni.
Chinezii care cereau preturi comparabile cu europenii sau mai mici ar fi tergiversat semnarea contractului inca 10 ani, altfel.
Rusia e in corzi acum iar chinezii stiu si profita :$350 de dolari (am 8-10% sub pretul pietei), pe 10 ani, in conditiile in care pretul resurselor e in crestere, e o afacere buna pentru ei. Putin, in schimb, nu-si putea permite inca un rateu.
pretul oferit e aproape media cu care se vinde catre UE (nu bagam romania aici ..ca noi avem preferential mai mare) .
si cand faci un contract pe f multi bani pe 10 ani ..poti sa faci si discount ..ca oricum rusii ies in profit .
E de fapt o umilinta pentru putin, deci aia de la reuters ori sint timpiti, ori sint platiti de kgb. Inclin spre ambele variante, sint atit timpiti, cit si paktiti.
traiesc in rusia ... :) ... asa e ..dar acum a trebuit sa vin aici sa votez cu psd-ul ! ..... :)
Auzi, poti ramane acolo, nu trebuie sa vii in tara. Votezi la ambasada.
http://www.dw.de/magazinul-tv-eurobox/av-17640343
cica e boala lui pUTIN-el.
Si nu mai accepta biletele de la Bogdan Teodorescu ca sa nu te faci de...
Putin care se jura pe yuanul chinez [a zis-o mazeta, zizin si...] a vrut sa semneze in ruble.
Neintelegandu-se dar fiind curtenitori [a zis-o perestroika] au semnat in dolari.
Sa construiasca Rusia si China conducte intre ele si sa isi aiba schimburi comerciale.
Acum, pentru UE important e sa veda la ce pret s-au inteles, sa vorbeasca pe o singura voce si sa cumpere la acelasi pret, poate chiar mai mic. Daca nu, foarte bine, sa exploateze gaze de sist, sa investeasca in alt fel de energie, etc. Si sa isi reduca odata contactele cu tari cu regimuri autoritare, care se folosesc de arma economica, dar si de cea militara! Sa fie UE invatare de minte, la toate tarile UE si cetatenilor ei!
"the so far undisclosed price and other terms of the contract"; "Industry insiders said China had the upper hand in negotiations as they entered their final phase, aware of Putin's need for new customers as his isolation in Europe intensified."
"Given the EU sanctions that could potentially hit Russia, I don't think Gazprom is in a position to strike a very high price for its gas," said Gordon Kwan, head of Asian oil research at Nomura.
Felicitari Putin, ai reusit sa inchei un contract pentru 25% din cat vinzi in Europa in prezent si la un pret mai mic! Buna treaba! Inca un pas spre falimentul national!
"Putin said China would provide $20 billion for gas development and infrastructure" "Putin announced that Russia planned to invest $55 billion in exploration and pipeline construction"
Deci Rusia da 55 miliarde si China da 20, livrarile incepand din 2018. Da, o intelegere istorica intr-adevar, pentru China, le-au tras ditamai teapa rusilor.
Tu chiar ai impresia ca la acest nivel se dau "tepe"? Fii tu linistit, contractul acesta, ca si alte catve duzini semnate zilele acestea despre care nu se comenteaza nimic, consolideaza economiile Chinei si Rusiei. China - cea mai mare economie. Rusia - o piata de desfacere in crestere exponentiala.
Noroc bun la Treasury Dept :))
Eu sper ca UE sa se trezeasca din "somnu' de veci", sa-i lase dracului pe verzi si pe toti eco-fascistii care au facut pureci prin zona si sa isi regandeasca strategia energetica (independent atat de UE cat si de mama Rusia daca se poate).
3 mari socuri se pot produce in China:
a) e implozie a pietei imobiliare - vezi "ghost cities in China" - orase intregi in care nu locuieste nimeni si in care multi antreprenori chinezi au investit sute de miliarde de dolari
b) marile investitii straine incep sa se retraga din China fie in tarile de unde au plecat (SUA sau tari UE) fie se duc in tari din sud-estul Asiei unde forta de munca e chiar rmai ieftina si problemele de coruptie nu sunt atat de mari...
c) implozia demografica cu consecinte absolut imprevizibile...
Vorba celor de la trupa "Parazitii":
"...Traim intr-o lume in care....nimic nu e ceea ce pare"
:)
Si poti s-o intorci: datorita altora, chinezii s-au dezvoltat si au ajuns sa exporte peste tot. Ca daca nu-si mutau fabricile la ei, stateau si produceau papuci si guma de mestecat.
Dar sunt putine si pe coasta. Restul de 80% din populatie nu are !
China nu are sistem de pensii si [se pare] ca nici sanatatea nu e gratis.
Asa ca inainte de a striga Traiasca Mao poate te documentezi.
....hahahahaha.....tu probabil inca mai crezi in Mos Craciun.
"Rusia - o piata de desfacere in crestere exponentiala"
..ahahahaha. Tu habar n-ai ce inseamna exponential.
GDP - real growth rate (%), pentru rusia, pe ultimii ani (2004 - 2012) arata cam asa:
4.2 %
6.7 %
6.4 %
6.7 %
8.1 %
5.6 %
-7.9 %
4 %
4.3 %
chiar ca "exponential"...cam ca al Romaniei :))
Cat despre China te anunt ca de-abia in 2019 va egala economia US si asta in conditiile in care isi mentine un ritm de crestere de cel putin 7.75 % .
Te rugam mai usor cu propaganda.
Atunci sa vezi criza economica....
Nu cred ca mai dureaza mult...
Ia uite aici:
https://www.youtube.com/watch?v=rPILhiTJv7E
Aici era vorba ca piata ruseasca este in crestere, adica prin traducere pentru tine, rusii vor consuma din ce in ce mai mult de-acum incolo. De unde? De la chinezi! Cu ce fac chinezii produse? Pai cu materie prima si energie de la rusi!
Acum ai inteles "invarteala" ?
Tehnologia de unde sa vina? sau tu crezi ca 150 mil. rusi o sa absoarba toata productia de slapi a Chinei?
Bai multi mai sunteti frate?
UE sa faca bine sa isi rezolve probleme proprii si mai ales, sa incerce si alte sisteme energetice nu doar cu gaz... (fie el rusesc sau american).
Contractul cu gazul nu are importanta prea mare ca volum, 13 miliarde de metri cubi pe an (asta tinand cont ca Rusia exporta de cel putin 10 ori mai mult pe an catre UE) ci are importanta prin mesajul pe care-l transmite: este un contract pe 30 de ani. Care e mesajul? "De-acum incolo Rusia si China sunt in cumetrie pe termen lung".
Cam asta-i faza. China si Asia de Sud Est se afla in plina dezvoltare. Au nevoie de energie si materie prima. Cine e no. 1 la capitolul asta? Rusia!
In acelasi timp am citit ca acest contract reprezinta de fapt doar 10% din gazul exportat de rusi, deci inca o data nici rusii nu scapa de europeni, nici europenii de rusi. Desi cifrele par mari, de fapt nu este un contract atat de mare.
Siguranta alimentarii cu energie e strategica. Vor cadea chinezii in capcana din care se straduie sa iasa UE?
- In 2013 UE a importat din Rusia 162,7 miliarde de metri cubi.
Robinetul principal tot la UE ramane.
Aiurea 350dolari/o mie metrii cubi.Poate 250 $/o mie de metri cubi.
Cifra nu este mica, dar daca o privesti ca pe cel mai important venit pe care rusii pot conta, este vax...
bacsis la chelner.
In Ro veneau 3 miliarde anual doar de la capsunari, si nu mi se pare ca am ajuns vreo putere regionala cu banii astia.
Am dat click de curiozitate și adresa URL este: http://www.psd.ro/?gclid=CLr2yfDxvr4CFe3JtAodNjQAMg
Incet, incet se va vedea diferenta dintre puterea capitalismului ceva mai putin corupt si a neocomunismului dictatorial si profund corupt.