Chiar daca pare o victorie pentru presedintele rus Vladimir Putin, in plina disputa cu tarile occidentale in criza ucraineana, impactul acestui mega-contract ar putea fi mai degraba politic, decat economic, afirma joi mai multi analisti citati de AFP.

Vladimir Putin si Xi JinpingFoto: Agerpres/Xinhua

Aprig negociat timp de zece ani, acest acord, obtinut miercuri de Rusia in a doua si ultima zi a vizitei efectuate de Vladimir Putin la Shanghai, era destinat sa arate ca Moscova, sub focul criticilor europene si americane pentru pozitia in criza din Ucraina, nu este izolata.

Estimat la 400 de miliarde de dolari, acordul prevede livrarea a 38 de miliarde metri cubi de gaz rusesc catre China timp de 30 de ani, inceapand cu 2018, oferind o gura de oxigen pentru Gazprom, ai carui principali clienti se afla in prezent pe continentul european.

Importanta simbolica

Putin si seful Gazprom, Alexeï Miller, nu au ratat ocazia sa sublinieze importanta sa, salutand "cel mai important contract de livrari de gaz din toata istoria Gazprom".

Totusi, pentru analistii de la Capital Economics, "importanta acestui acord este in primul rand simbolica", dorind sa arate ca Rusia este capabila sa se reorienteze de la Europa spre Asia, o piata promitatoare.

"Chiar daca cifra de 400 de miliarde pare enorma (ea corespunde cu circa 20% din produsul intern brut al Rusiei in prezent) ea deseneaza un tabloul inexact al scalei beneficiilor economice pentru Rusia", subliniaza ei.

Anual, aceasta suma nu reprezinta in realitate decat 13 miliarde de dolari in venituri suplimentare, explica expertii, precizand ca anul trecut Moscova a obtinut 593 miliarde de dolari din ansamblul exporturilor sale.

De altfel, volumul de gaz - care va atinge progresiv 38 de miliarde de metri cubi anual - pare modest in raport cu cel livrat Europei - 200 de miliarde m3 anul trecut, adauga acestia.

In plus, "se pare ca Rusia a trebuit sa faca concesii si ca acordul a fost incheiat in conditii favorabile pentru China".

Gazprom a refuzat sa dezvaluie pretul prevazut in contract, principala piedica in timpul discutiilor din ultimii ani, invocand secretul comercial.

Joi, responsabili politici rusi, reuniti la Forumul economic de la Sankt-Pétersburg, s-au straduit sa asigure ca acest contract este acceptabil.

"Daca e rentabil, da, desigur, 100%", a declarat ministrul Economiei, Alexeï Uliukaïev, citat de agentia Ria-Novosti, refuzand sa ofere detalii suplimentare.

Estimarile analistilor si presei vorbeau despre un pret intre 350 si 395 de dolari pentru mia de metri cubi.

"Comparabil cu preturile Gazprom pentru clientii sai europeni", aflate la o medie de 378 dolari in 2013, nota agentia de rating Fitch.

"Dar diferenta este ca gazul care va fi trimis Chinei provine din zacaminte foarte mult sub-dezvoltate, ceea ce implica investitii notabile", adauga Fitch. Potrivit lui Putin, acestea se ridica la circa 55 de miliarde de dolari.

Analistii Alfa-Bank sunt mai severi, apreciind ca pretul acceptabil pentru ca acest contract sa nu genereze pierderi trebuie sa fie in jur de 440 dolari pentru mia de metri cubi.

Cu atat mai mult cu cat, pentru a obtine acest contract, Moscova a acceptat sa anuleze pentru Beijing o taxa de extractie a materiilor prime, sursa importanta de venituri pentru bugetul rus.

"Politica trece intotdeauna pe primul loc, afacerile Gazprom vin dupa", concluziona joi intr-un editorial cotidianul economic Vedomosti.