Gigantul rus Gazprom se asteapta ca mega-contractul in valoare de 400 de miliarde de dolari semnat cu China sa influenteze pretul gazelor in Europa, accentuand competitia dintre Europa si Asia pentru gazele rusesti, a declarat vineri seful Gazprom, Alexei Miller, prezent la Forumul Economic International de la Sankt petersburg, transmite Itar-Tass.

Alexei Miller, presedintele GazpromFoto: HotNews.ro / DP

Potrivit CEO-ul Gazprom, contractul semnat cu compania chineza CNPC (China's National Petroleum Corporation) care prevede livrarea a 38 de miliarde metri cubi de gaz rusesc catre China timp de 30 de ani, este cel mai bun contract pe care compania l-a castigat pana acum.

Miller a mai precizat ca gazul va fi livrat printr-un gazoduct estic la un pret care nu este facut public din ratiuni de confidentialitate. Seful companiei a dezvaluit totusi ca in contract sunt cuprinse intelegeri pentru preturi preferentiale.

Pe de alta parte, ministrul rus al Energiei Alexander Novak a confirmat vineri pentru postul Rossiya 24TV, potrivit Itar-Tass, ca pretul este de aproape 350 dolari pentru mia de metri cubi.

"Da, acestea sunt preturile apropiate de cele din contract", a declarat Novak, raspunzand unei intrebari privind datele anuntate in mass media, care vorbeau de un pret de circa 350 dolari pentru mia de metri cubi.