Razvan Nicolescu, ministrul delegat pentru energie, a discutat online cu cititorii: Trebuie definit la nivel european consumatorul vulnerabil de energie. De exemplu, orice gospodarie cu venituri mai mici de 250 euro pe cap de familie sa primeasca un ajutor din fonduri comunitare

de Claudia Pirvoiu     HotNews.ro
Miercuri, 28 mai 2014, 14:57 Economie | Energie


Razvan Nicolescu
Foto: Agerpres
Care sunt principiile care vor sta la baza noii strategii energetice a Romaniei? Care sunt principalele probleme din sectorul energetic pe care le-a descoperit din momentul in care a fost numit ministru delegat pentru energie? Care sunt masurile pe care le va lua in vederea eficientizarii cheltuielilor la companiile energetice de stat? In ce masura ar putea fi continuate si cat de fezabile sunt mari proiecte energetice precum Tarnita-Lapustesti, Reactoarele 3 si 4 de la Cernavoda, AGRI etc? Cat de pregatita este Romania sa faca fata in cazul unei intreruperi din partea Rusiei a livrarilor de gaze catre Europa? Despre toate acestea si multe alte subiecte, Razvan Nicolescu, ministrul delegat pentru Energie, a discutat online cu cititorii HotNews.ro.

 • Razvan Nicolescu va raspunde la restul intrebarilor in cursul zilei
 • Intalnirea s-a incheiat
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.


Întrebari puse de cititorii HotNews.ro:


 • Alora

  In ce statiu se afla proiectul AGRI?

 • Valeriu S.

  Ati spus ca oleoductul Constanta - Trieste nu mai are nicio sansa de reusita. De ce nu mai are nicio sansa si de cand se stie ca nu este fezabil? Cati bani s-au cheltuit pana acum pe acest proiect (studii defezabilitate, salarii etc) care nu va mai fi realizat?

4890 vizualizari

 • Pretul gazului (Miercuri, 28 mai 2014, 15:10)

  Bogdan Popescu [anonim]

  Domnule Ministru

  Ce argumenta aveti sa mentineti stabilirea acestui pert la ANRE si pe cel al titeiului la ANRM?

  Aceasta veche decizie schzoida si inca inexplicabila cu toate eforturile continue depuse de industrie si presa, nu are nici o ratiune. Pretul gazului trebuie stabilit de agentia ce se ocupa de companiile ce-l produc: ANRM, ca si pentru cel al titeiului. Nu vi se pare logic?

  ANRE, desigur trebuie sa-si continue activitatea de tarifare pentru consumatori, poiltici de import, samd

  Multumesc pentru raspunsul dvs argumentat
  • Raspus: (Joi, 29 mai 2014, 12:06)

   Razvan Nicolescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Bogdan Popescu

   Titeiul este un produs care se vinde de regula pe baza cotatiilor internationale, ANRM neavand niciun cuvant de spus in acest sens, ci doar ia nota de aceasta metodologie pentru plata redeventelor. ANRE se ocupa de stabilirea cadrului de reglementare pentru piata gazului natural, stabilind pe baza unor metodologii proprii tarifele de transport, distributie, inmagazinare etc.
 • AGRI (Miercuri, 28 mai 2014, 15:13)

  Alora [anonim]

  In ce statiu se afla proiectul AGRI?
  • Raspuns: (Joi, 29 mai 2014, 12:18)

   Razvan Nicolescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Alora

   Proiectul Agri se afla in stadiul realizarii studiului de pre-fezabilitate. Din pacate, in ultimul an s-a avansat foarte putin pe acest proiect. In discutiile recente pe care le-am avut cu omologul din Azerbaidjan am concluzionat necesitatea finalizarii mai rapide a acestui studiul de pre-fezabilitatea, partea azera promitand sa puna la dispozitia consultantului o serie de date necesare.
 • Soarta SC FISE Electrica SA (Miercuri, 28 mai 2014, 15:18)

  Popescu Marius [anonim]

  Avand in vedere vanzarea pachetului majoritar la SC Electrica SA si faptul ca dupa privatizarea Electrica Distributie Moldova, Electrica Dirstributie Oltenia, Electrica Distributie Dobrogea si Electrica Distributie Banat, sucursalele SC FISE Electrica Serv SA din zonele privatizate au fost falimentate, va rog sa ne spuneti care va fi soarta sucursalelor de intretinere si servicii energetice Muntenia Nord, Transilvania Sud si Transilvania Nord?
  • RASPUNS: (Joi, 29 mai 2014, 12:10)

   Razvan Nicolescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Popescu Marius

   Ne propunem implementarea strategiei cu privire la privatizarea Electrica, o societate care are o situatie financiara foarte buna si perspective de dezvoltare foarte interesanta. Sunt convins ca dupa listare viitorul management va analiza situatia si perspectivele tuturor sucursalelor din subordine. In ceea ce priveste statul, el isi va exercita atributiile care ii revin din calitatea de actionar.
 • Constanta-Trieste (Miercuri, 28 mai 2014, 15:46)

  Valeriu S. [utilizator]

  Ati spus ca oleoductul Constanta - Trieste nu mai are nicio sansa de reusita. De ce nu mai are nicio sansa si de cand se stie ca nu este fezabil? Cati bani s-au cheltuit pana acum pe acest proiect (studii defezabilitate, salarii etc) care nu va mai fi realizat?
  • Raspuns: (Joi, 29 mai 2014, 12:22)

   Razvan Nicolescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Valeriu S.

   Acest proiect in ultimii 3-4 ani nu a fost sustinut decat de Romania si Serbia, celelalte tari (Croatia, Slovenia, Italia) nemaifiind interesate. Din discutiile cu colegii de la Conpet a reiesit ca ar fi bine sa inchidem rapid compania de proiect inregistrata la Londra care risipeste cateva zeci de mii de dolari pe an. Cred ca ar fi interesant de evaluat posibilitatea, oportunitatea si rentabilitatea economica a construirii unei conducte de la Pitesti la Pancevo.
 • dle Ministru (Miercuri, 28 mai 2014, 15:55)

  sachei [utilizator]

  de ce Romgaz nu se extinde in afara tarii? de ce nu se iau perimetre in diverse tari pt extractie, procesare si comert gaze, asa cum fac toate companiile de petrol/ gaze din lumea asta? in acest mod se va da de lucru pe orizontala multor firme romanesti si va exista si o continuitate a specialistilor nostril. in acest fel vor tine si ei pasul cu toate tehnologiile noi care apar si intram in circuitul mondial. altfel, vor sta linistiti pe o gramada de bani dar in timp, vor fi inghititi de altii.
  • Raspuns: (Joi, 29 mai 2014, 12:14)

   Razvan Nicolescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui sachei

   Si Departamentul pentru Energie este interesat sa inteleaga strategia de dezvoltare a Romgaz, mai ales in contextul anuntatei revizuiri a strategiei energetice nationale. Ne-am dori ca Romgaz sa fie cat mai activa pe zona investitionala in Romania, sa-si gestioneze mai bine declinul anuntat de productie si sa fie mai ambitioasa in ceea ce priveste participarea la viitoarele lictitatii de acordare de licente. In masura in care vor exista oportunitati regionale, mi se pare firesc ca acestea sa fie analizate de catre managementul societatii.
 • Care este obiectivul final? (Miercuri, 28 mai 2014, 15:55)

  alexjecu [utilizator]

  Unde este cetateanul in toate aceste politici? Sa nu mi se spuna ca trivializez! Toate aceste politici invart o moara care macina in gol!
  • Raspuns: (Joi, 29 mai 2014, 12:15)

   Razvan Nicolescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui alexjecu

   Este firesc ca cetateanul sa fie in centrul tuturor politicilor.
 • Componentele pretului energiei (Miercuri, 28 mai 2014, 17:19)

  Cetatean [anonim]

  Buna ziua.

  Puteti sa ne spuneti care sunt componentele (in lei) care dau pretul final la gazele naturale, benzina si electricitate (costul de productie, transport, stocare, adaos comercial, taxe: accize - "taxa pe stalp" - TVA, etc.)?

  Va multumesc.
  • Raspuns: (Joi, 29 mai 2014, 12:16)

   Razvan Nicolescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Cetatean

   La carburanti, taxe -accize reprezinta peste 50% din pretul final platit de consumator.
 • Energie Regenerabila (Miercuri, 28 mai 2014, 17:23)

  Energie Regenerabila [anonim]

  Buna ziua,

  Care este viziune Dumneavoastra privind renergia regenerabila in Romania? Parea un domeniu de viitor cu investitii masive, dar ca urmare a schimbarilor legislative facute aiurea totul pare ca s-a stopat. Veti mai incuraja astfel de investitii?

  Am citit ca Romania a pierdut miliarde de euro investitii si toata lumea vrea sa dea in judecata statul. Ce se va intampla daca aceste grupuri puternice (Cez, Enel, etc.) vor castiga procese internationale si Romania va plati milioane de euro catre ei?
  • Raspuns: (Joi, 29 mai 2014, 12:26)

   Razvan Nicolescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Energie Regenerabila

   Sunt absolut convins ca Romania isi va atinge obiectivul de 24% energie regenerabila in mixul sau energetic in 2020, fapt ce ne va pozitiona cu dezvoltarea energiei regenerabile peste media europeana. Cred ca in ultimii ani in domeniul energiilor regenerabile am avansat mult prea repede oferind o schema de sprijin mult prea generoasa. Este nevoie acum de gasirea unui echilibru. Solicitarile justificate de predictibilitate si nevoia de suportabilitate in ceea ce priveste preturile trebuie coroborate cu capacitatea limitata a sistemului de transport si distributie de a prelua energia regenerabila.
 • casa verde? (Miercuri, 28 mai 2014, 17:25)

  cinic [utilizator]

  de ce nu preluati programul casa verde? Economia de energie ne sta rau? Orice casa care-si pune panou solar termic nu mai consuma gaz [de import], orice pompa de caldura mai micsoreaza nevoia de termoficare in zona urbana.
  Italia subventioneaza izolarea termica si panourile solare cu 50%. Noi nu putem?
  • Raspuns: (Joi, 29 mai 2014, 12:27)

   Razvan Nicolescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui cinic

   Sunt de acord ca ar trebui facut mai mult pe zona de eficienta energetica, iar in domeniul cladirilor exista un foarte mare potential. Imbunatatirea eficientei energetice la cladiri este una dintre cele mai sustenabile modalitati de a scadea facturile la energie.
 • Reactoarele 3 si 4 de la Cernavoda (Miercuri, 28 mai 2014, 19:00)

  Bogdan Popescu [anonim]

  Buna ziua.

  Recent s-a anuntat extinderea valabilitatii scrisorii de intentie cu chinezii pana la sfarsitul acestui an:

  V-as ruga sa aveti amabilitatea sa raspundeti urmatoarelor doua intrebari legate de acest subiect, in contextul in care este o competitie acerba pentru fondurile alocate de China pentru investitii in aceasta parte a Europei :

  1) Care sunt in linii mari problemele care au determinat extinderea termenului stabilit initial pentru aceasta primavara

  2) Daca estimati ca timpul ramas pana la sfarsitul anului este suficient pentru atingerea obiectivelor stabilite in scrisoarea de intentie

  Va multumesc anticipat
  • Raspuns: (Joi, 29 mai 2014, 12:29)

   Razvan Nicolescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Bogdan Popescu

   Negocierile in legatura cu proiectul 3 si 4 de la Cernavoda sunt in derulare si ar fi inoportun sa ofer mai multe detalii in acest moment. Echipa de negocieri din partea romana este extrem de competenta si beneficiaza de intregul sprijin al conducerii Departamentului pentru Energie, precum si al primului-ministru.
 • Contorizarea neta (Miercuri, 28 mai 2014, 19:18)

  owlman [anonim]

  Cand intram si noi in randul lumii civilizate, permitand consumatorilor casnici de energie electrica sa injecteze in retea energie regenerabila? Constat ca la nivelul pietei concurentiale, energia electrica la joasa tensiune este cu 54% mai scumpa decat cea la medie tensiune, desi tariful MT e doar cu 13% mai scump decat cel pentru inalta tensiune (enel muntenia, 2014). Dupa parerea mea, asta indica un oarecare deficit in reteaua JT, adica exact segmentul caruia apartine subiectul intrebarii mele!
  • Raspuns: (Joi, 29 mai 2014, 12:31)

   Razvan Nicolescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui owlman

   Ca sa putem injecta este nevoie de modernizarea retelelor si de implementarea conceptului de smart-grid (retele inteligente). Toate statele membre ale UE fac eforturi in acest sens, unele dintre ele punand la dispozitie fonduri foarte mari pe care noi inca nu ni le permitem.
 • Hidroelectrica (Miercuri, 28 mai 2014, 20:01)

  Popa [anonim]

  Buna ziua,

  1. Conform documentului din 2012 si faptului ca Hidroelectrica este in insolventa si in 2014, Remus Borza, trebuie sa returneze din banii primiti ca onorariu de performanta(1200000euro).
  De ce acceptati acest furt pe fata?
  2. De ce credeti ca nu a aparut inca motivarea hotararii prin care Hidroelectrica a reintrat in insolventa?
  • Raspuns: (Joi, 29 mai 2014, 12:38)

   Razvan Nicolescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Popa

   Remus Borza a facut o serie de lucruri bune pentru Hidroelectrica. Este important ca in toate companiile de stat sa existe eficienta si prudenta in ceea ce inseamna cheltuirea banilor. In privinta bonusurilor de performanta, pentru orice societate in insolventa, deciziile se iau de catre Adunarea Creditorilor. In cazul Hidroelectrica, Departamentul pentru Energie si statul roman au un procent minoritar in aceasta Adunare in care majoritatea apartine institutiilor bancare. Este imbucurator faptul ca administratorul judiciar si-a redus recent pretentiile financiare la mai mult de jumatate din cele initiale. Echipa de experti de la Directia generala de administrare a activelor statului pregateste o pozitie a Departamentului pentru Energie care trebuie sa tina cont de faptul ca orice bonus trebuie sa indeplineasca conditiile legale si sa incurajeze performanta si sa fie principial corect acordat.
 • Beneficiile consumatorului roman intr-o piata energetica europeana (Miercuri, 28 mai 2014, 20:04)

  Corina [anonim]

  Domnule Ministru,

  Ne puteti prezenta beneficiile consumatorului roman in urma crearii unei piete energetice unice la nivel european (pentru electricitate si gaze naturale), in contextul in care atat costurile de productie in Romania, cat si puterea de cumparare sunt inferioare celor din marea majoritate a statelor UE?

  Va multumesc
  • Raspuns: (Joi, 29 mai 2014, 12:42)

   Razvan Nicolescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Corina

   Crearea unei piete unice europene de energie reprezinta unul dintre marile proiecte ale UE pe care trebuie sa le intelegem corect in asa fel incat interesele consumatorilor romani sa fie aparate. In aceasta directie am lansat la nivel comunitar ideea necesitatii definirii unui consumator vulnerabil la nivel european sau, altfel spus, de exemplu, orice gospodarie care are un venit pe cap de familie mai mic de 250 euro sa primeasca un ajutor din fonduri comunitare. Comisarul pentru energie mi-a promis ca va pune in dezbatere aceasta idee in lunile urmatoare atunci cand Comisia Europeana va publica o comunicare cu privire la protectia consumatorului.
 • preturi... (Miercuri, 28 mai 2014, 20:08)

  kryx [anonim]

  De ce in jurul Romaniei(vezi Bulgaria,Ungaria...etc) preturile gazelor scad iar la noi cresc constant? Este aceasta o dovada a unui guvern incapabil?De ce nu?De ce trebuie sa plateasca consumatorul prima pentru energia verde? Nu ar fi normal daca se vrea incurajarea acesteia sa o plateasca statul? Noua DA !
  • Raspuns: (Joi, 29 mai 2014, 12:44)

   Razvan Nicolescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui kryx

   Preturile la gaz natural in Romania corelate cu puterea de cumparare a romanilor sunt mult sub preturile finale din Ungaria si Bulgaria, in timp ce la energie electrica suntem cu nivelul preturilor ajustate cu puterea de cumparare la nivelul celor doua tari vecine. Acestea sunt datele oficiale ale Comisiei Europene.
 • Despre monopol si piata libera (Miercuri, 28 mai 2014, 20:09)

  Mircea Stoian [anonim]

  1. Credeti ca resursele naturale strict necesare si epuizabile pot fi tratate numai, sau in principal, dupa principiile pietei libere? Cand vorbim despre resurse strategice mai avem de-a face cu piata libera?
  2. Considerati ca monopolurile naturale de interes public pot fi private pur si simplu? Si acolo unde avem doar gestionare privata, ce face statul pentru a proteja interesul public? In concret, transportul si distributia de gaze? Doar nu exista mai multi operatori, fiecare cu reteaua lui. Sau mai multi operatori care opereaza liber pe aceeasi retea. Ca sa nu spun ca gazul nu creste pe camp. Apoi, transportul si distributia energiei electrice la fel. Nu credeti ca in cazuri de acest fel, precum Transelectrica, Transgaz, etc. participatiile pric=vate ar trebui constituite doar prin majorari de capital si sa aiba o putere de decizie limitata la deciziile privind eficienta economoca din care sa rezulte un profit pentru capitalul investit. Sa nu poata participa la decizii de tip speculativ bazate tocmai pe structura de monopol sau la decizii strategice, avand la limita doar un drept de rascumparare.
  3. De ce pretul la gazele din intern trebuie sa fie marit dincolo de acoperirea costurilor si un profit rezonabil? Si de ce nu ne putem organiza in asa fel incat atunci cand conjunctura ne-o permite sa mai pastram din gazele proprii pentru vremuri mai grele?
  • Raspuns: (Joi, 29 mai 2014, 12:48)

   Razvan Nicolescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Mircea Stoian

   Cred ca este bine ca Transelectrica si Transgaz sunt companii listate deoarece sunt mult mai transparente si predictibile in legatura cu intentiile lor de dezvoltare. Ce ni se pare in neregula in ultimii ani la operatorii de transport este nivelul foarte ridicat al dividendelor acordate in conditiile in care necesarul de investitii este foarte mare si tarifele de transport sunt la un nivel ce se situeaza peste media europeana.
 • economie de gaz metan (Miercuri, 28 mai 2014, 21:08)

  nick24 [utilizator]

  Domnule Ministru,

  Prin izolarea termica a blocurilor, ar fi trebuit sa se economiseasca macar 20%, daca nu mai multa energie termica, implicit gaz metan, dar din lipsa contorizarii sau, la multe blocuri, renuntare la repartitoare, se consuma la fel, daca nu mai mult. Fenomenul este din cauza RADETului si CETului care nu au niciun interes in economie, dimpotriva vor sa raporteze mai multe gigacalorii produse si vandute.
  O solutie de viitor ar fi ca fiecare punct termic sa renunte la agentul termic primit de la CET si sa incalzeasca apa din schimbatorul de caldura pe baza de energie electrica.
  Energia electrica ar trebui sa fie mai ieftina in viitor decat cea produsa pe baza de gaz metan, fiind in pincipal hidro, nucleara, eoliana si fotovoltaica si ar putea fi chiar subventionata pentru incalzire.

  Solutia pe termen scurt ar fi contorizarea inteligenta a apartamentelor, asa cum cer directivele europene.

  Aveti in vedere ceva din solutiile de mai sus?

  cu stima,
  • Raspuns: (Joi, 29 mai 2014, 12:48)

   Razvan Nicolescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui nick24

   Am raspuns mai sus
 • proiecte pana la alegeri prezidentiale (Miercuri, 28 mai 2014, 21:32)

  Decebal11 [utilizator]

  Domnule ministru,

  1. care sunt proiectele dvs pana la alegerile prezidentiale?
  2. in calitate de technocrat doriti sa continuati ca ministru delegat al energiei si dupa acestea?
  3. dupa ce ati avut acest portofoliu, v-ati intalnit cu domnul professor de fizica, cel care v-a insuflat pasiune pentru partea energetica a acesteia?

  Multumesc pentru raspunsuri.
  • Raspuns: (Joi, 29 mai 2014, 12:53)

   Razvan Nicolescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Decebal11

   Asa cum deja am anuntat pana la sfarsitul anului am stabilit cu domnul prim-ministru Ponta 3 obiective importante pentru sectorul energetic: revizuirea strategiei energetice, eficientizarea si impunerea unor reguli de guvernanta corporativa in companiile de stat cu toleranta zero la orice semnal de lipsa de integritate si o participare mai activa a Romaniei in definirea politicilor europene in domeniul energetic. Imi doresc sa raman un ministru tehnocrat care sa incerce sa duca inainte o serie de obiective care sunt in interes national. Am acceptat cu placere onoarea pe care mi-a facut-o Victor Ponta atunci cand mi-a propus acest mandat. Am renuntat la foarte mult confort din dorinta de a incerca sa fac ceva pentru Romania.
   Din pacate nu am avut timp sa ma intalnesc cu domnul profesor.
 • explorare (Miercuri, 28 mai 2014, 22:07)

  stefan [anonim]

  Dle Ministru,

  Cum vedeti dvs incercarea unor grupuri (mai mult sau mai putin extremiste, anarhice ecc) de a bloca intreaga industrie de explorare pe sectorul petrol & gaz?

  aveti intentia sa sprijiniti investitiile in acest domeniu? si aici nu ma refer la gazele de sist, ci pur si simplu la noi investitii mai ales in sectorul re-dezvoltarii si re-evaluarii unor zacaminte, in primis ale Romgaz, Petrom insa si a celor care au concesionat in special in vestul tarii. Multumesc pt raspuns.
  • Raspuns: (Joi, 29 mai 2014, 12:55)

   Razvan Nicolescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui stefan

   Este bine sa avem o societate civila, ONG-uri puternice, care sa se manifeste intr-un mod activ respectand insa cadrul legal si actionand intr-un mod transparent in baza unor principii care le ghideaza activitatea. Apreciez foarte mult ONG-urile care isi publica periodic sursele de finantare.
 • Gaze de șist vs apă (Miercuri, 28 mai 2014, 22:11)

  Un cititor [utilizator]

  Bună ziua,
  Doresc să vă adresez două întrebări referitoare la gazele de șist:
  1. Cum se face că toate deciziile referitoare la acest subiect au fost luate în mod ocult, evident împotriva voinței populare, ba chiar însoțită de o dezinformare orchestrată de guvern?
  2. Cine a stabilit, la nivel strategic, cum că apa e mai puțin importantă decât gazele de șist? Este Romania într-o situație energetică atât de disperată, încât este nevoită să-și mutileze și să-și otrăvească pământul? Ce se va întâmpla peste câțiva zeci de ani după ce se va încheia o astfel de exploatare păguboasă? Au ajuns românii mai rău decât bulgarii?
  • Raspuns: (Joi, 29 mai 2014, 14:47)

   Razvan Nicolescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Un cititor

   In Uniunea Europeana exista o legislatie foarte stricta in ceea ce priveste protectia mediului, dar si in ceea ce priveste modul de acordare a licentelor pentru exploatarea resurselor. De exemplu, orice licitatie de acordare de licente trebuie obligatoriu publicata in jurnalul oficial al Uniunii Europene.
 • cum stam ? (Miercuri, 28 mai 2014, 23:40)

  Mihai Ionescu [anonim]

  Domnule ministru,
  Cum estimati ca va fi raspunsul operatorului de transport in caz de avarie de sistem (black-out) si, mai specific, cam cate generatoare sunt intradevar pregatite pentru restartul de la zero (black start) ? Pare a fi o intrebare de stricta specialitate, nu una adresabila unui ministru, dar, in cazul unei astfel de avarii, este prima la care veti raspunde. Va trebui ca raspunsul sa linisteasca o tara intrega si sa o asigure ca lucrurile sunt sub control. Cum nu se stie si nici nu se va sti vreodata cand apare o avarie de sistem, puteti sa ne argumentati ca lucrurile in acest domeniu sunt sub control ? Speram ca printre argumente sa figureze si descrierea ultimului exercitiu practic in acest domeniu, realizat dupa cum sunt recomandarile ENTSO-e. In ipoteza ca nu s-au realizat astfel de exercitii, ne puteti spune ce masuri veti adopta ?
  Cu stima,
  Mihai Ionescu
  • r (Vineri, 6 iunie 2014, 14:42)

   Razvan Nicolescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Mihai Ionescu

   Domnule Ionescu, intrebarea dumneavoastra este una foarte importanta. Va multumesc pentru ea, insa, dati-mi voie sa va asigur, ca nu va exista un astfel de caz de black-out, cel putin, nu in perioada in care eu voi fi ministru. Dupa cum probabil deja stiti, in Transelectrica, lucreaza de ani de zile foarte multi specialisti in care am toata increderea ca isi fac bine treaba. Tocmai de aceea, va rog sa adresati mai departe si lor ingrijorarea dumneavoastra, intrucat societatea de stat se afla in subordinea directa a Guvernului Romaniei, prin Secretariatul General al Guvernului, si nu as vrea sa vorbesc in numele lor.
 • Redevente, gaze de sist si inca (Joi, 29 mai 2014, 3:28)

  Prostu' satului [utilizator]

  Domnule ministru,

  1. Zgomotul politic de pana acum se va intensifica probabil pana la sfarsitul anului, acoperind si discutiile care au, sau ar trebui sa aiba loc cu privire la un nou regim de taxare a veniturilor obtinute din exploatarea resurselor naturale. Vorbim, desigur, in primul rand de petrol si gaze, cu atat mai mult cu cat 2014 ar trebui sa fie ultimul an de gratie pentru Petrom.
  Exista discutii, se ocupa cu adevarat cineva de aceasta problema - sau ea va fi "rezolvata", in dulcele stil romanesc, printr-o OUG intre Craciun si Anul Nou, sau intre doua tururi de scrutin la prezidentiale?
  Daca totusi exista discutii, care este solutia care se intrevede? Se va merge in continuare pe sistemul redeventelor, pe PSAs, pe windfall profits tax? Sau poate vom renunta complet la orice taxare, alta decat a profitului?
  2. Care este opinia dvs. clara, fara echivoc (decat raspunsuri diplomatice, mai bine lipsa), cu privire la trei afirmatii intens vehiculate in spatiul public de sustinatorii exploatarii gazelor de sist (mai ales de oficiali ai statului roman), respectiv:
  - gazele de sist ne vor face independenti de Rusia (ceea ce presupune atat ca fara aceste gaze nu putem fi independenti, cat si ca producatorii lor vor fi cumva obligati sa le vanda in Romania)'
  - gazele de sist vor fi ieftine, vor salva industria romaneasca etc.
  - exploatarea gazelor de sist va crea zeci de mii de locuri de munca (printre altele in Vaslui).
  3. In ce stadiu va aflati cu acele strategii energetice de care faceati vorbire la inceputul mandatului dvs.? Cum se poate (daca se mai poate) contribui la ele, cum va putem ajuta?

  Va multumesc.
  • r (Vineri, 6 iunie 2014, 14:42)

   Razvan Nicolescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Prostu' satului

   1. Nu sunt implicat direct si nici nu voi fi implicat in negocierea redeventelor. Cei care se ocupa sunt cei de la Ministerul Finantelor Publice si Agentia Nationala de Resurse Minerale. Din pacate, nu pot comenta mai mult pe acest subiect, pentru ca nu cade in sarcina mea. Mai pot spune ca Departamentul pentru Energie din cadrul Guvernului Romaniei, institutia pe care o conduc, poate furniza numai la cererea expresa a “negociatorilor” opinii tehnice pe acest subiect. Ca o parere strict personala, cred ca luarea unei decizii pe un subiect atat de important ar trebui lasata in sarcina viitorului Guvern. Orice ar decide actualul Executiv tot nu va fi suficient pentru criticii “de specialitate”.
   2. Dupa cum stiti, Guvernul Romaniei a luat decizia de a incuraja explorare de gaze de sist. Este o discutie prea importanta ca sa putem dialog ape subiectul “gaze de sist” intr-o sectiune de comentarii a unei publicatii, cu tot respectul pentru HotNews. Cred ca vorbim prea mult despre gaze de sist, dar, in realitate, Romania, la aceasta ora, nu stie cate gaze de sist are sau nu are. Noi suntem la faza de explorare. Va propun sa amanam acest dialog pana la momentul in care stim despre ce cantitati si, implicit, potential vorbim.
   3. Strategia Energetica Nationala a Romaniei este in curs de revizuire. Procesul de consultare publica a fost inceput. O echipa de proiect se ocupa in fiecare zi ca acest proces sa se desfasoare asa cum trebuie. Daca doriti sa contribuiti, ceea ce ma bucura, o puteti face trimitandu-ne opiniile si propunerile dumneavoastra pe consultare.publica@energie.gov.ro. Va rugam ca in titlul emailului (ca sa stie colegii mei) sa treceti “Ref. Strategia Energetica a Romaniei”. Acest indemn este, desigur, valabil si pentru alte persoane interesate sa contribuie la acest proces. Dorim sa avem un dialog permanent cu toti actorii pietei de energie, iar actualizarea Strategiei Energetice a Romaniei este una dintre cele trei prioritati ale mandatului meu, alaturi de cre
 • Hidroelectrica (Joi, 29 mai 2014, 7:25)

  Nicolae Aurariu [anonim]

  Mai intai, felicitari pentru pozitia Departamentului Energie in cazul onorariului de performanta al administratorului judiciar. Din cate am inteles din presa, reprezentantul ministerului in Adunarea Creditorilor a votat impotriva unui nou onorariu.

  Intrebarile :

  1. Veti mentine aceasta pozitie, avand in vedere ca domnul Borza "ameninta" cu demisia ?

  2. Ati luat in calcul recuperarea onorariului de performanta deja incasat de EuroInsol, avand in vedere ca suma respectiva a fost incasata, conform hotararii Adunarii Creditorilor din data de 14.09.2012, pentru finalizarea procedurii inainte de 01.07.2013 ? Intreb acest lucru pentru ca, deocamdata, Hidroelectrica nu a iesit din insolventa (nu suntem in a doua insolventa, cum se mai vehiculeaza prin presa, suntem tot in prima) iar onorariul prevazut pentru aceasta situatie este altul, substantial mai mic, si trebuia incasat la finalizarea procedurii.

  3. Ati luat in calcul varianta pierderii proceselor cu baietii destepti ? Daca da, care este varianta de rezerva a Departamentului / Guvernului pentru aceasta situatie ?

  Multumesc.
  • r (Vineri, 6 iunie 2014, 14:43)

   Razvan Nicolescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Nicolae Aurariu

   Dupa cum cred ca probabil stiti foarte bine, intrucat numele dumneavoastra imi este cunoscut, Hidroelectrica este o societate foarte importanta din portofoliul Departamentului pentru Energie. La primele doua intrebari, cu permisiunea dumneavoastra, nu va voi raspunde intrucat nu consider necesar sa intru intr-un dialog despre domnul Borza prin intermediul presei. Ceea ce va pot spune este ca aveti informatii valide si ca vom lua masurile pe care legea le impune. Poate ca va suna ciudat ceea ce va spun, dar noua conducere a Departamentului pentru Energie, institutia pe care o conduc, se ghideaza dupa trei valori simple: Profesionalism, Integritate, Transparenta. Asadar, in curand, veti afla si raspunsurile. Nici despre “baietii destepti” nu dialogam prin intermediul presei. Aveti putina rabdare, va rog, si incredere ca lucrurile se vor aseza pentru binele societatii de stat.
 • eficienta energetica (Joi, 29 mai 2014, 8:42)

  Mircea [anonim]

  Conform unui raport ANRSC, in 2012 pierderea medie pe retelele de termoficare din Romania era de 475 Gcal/Km iar randamentul mediu era de 71.2%. Avand in vedere ca la o centrala de bloc pierderea este 0 (caldura degajata de tevi ramane in interiorul blocului), randamentul este peste 90%, cheltuielile administrative sunt 0 , functionarea automata, de ce nu se renunta la sistemele mamut de termoficare? Nu vreau povesti de tipul avantajelor cogenerarii atata timp cat se factureaza caldura produsa prin cogenerare si ea ar trebui sa fie gratuita! Cogenerarea este utila atunci cand langa producatorul de energie ai un mare utilizator (de exemplu sere, cum era la Isalnita) dar sa distribui caldura si, mai ales, apa calda pe trasee de sute de km (529 km trasee primare duble -tur retur - si 705 km trasee secundare in Bucuresti)este o aberatie tehnica intretinuta doar din cauza ca din acest domeniu se "extrag" cele mai multe fonduri pentru partide si clientii acestora!!
  • r (Vineri, 6 iunie 2014, 14:43)

   Razvan Nicolescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Mircea

   Din pacate, nu am niciun raspuns pentru dumneavoastra. Va pot impartasi insa ingrijorarea si va asigur ca autoritatile statului vor lua masuri la momentul potrivit. Daca aveti un caz specific, bine documentat, va invit sa ne scrieti pe office@energie.gov.ro. Va multumim!
 • Energie regenerabila (Joi, 29 mai 2014, 9:05)

  Raluca [anonim]

  Buna ziua,

  Se are in vedere o noua schimbare a legislatiei in ceea ce priveste promovarea energiei regenerabile?
  Care sunt previziunile pentru pretul energiei electrice pe viitor si al certificatelor verzi?

  Multumesc
  • r (Vineri, 6 iunie 2014, 14:43)

   Razvan Nicolescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Raluca

   Guvernul a adoptat o masura privind ajustarea tintei pentru regenerabile in acest an de la 15% la 11,1%, cat a fost tinta in 2013. Deci nu mai crestem la 15%, ci ramanem la 11,1%. Conform calculelor noastre, acest fapt va avea un impact de scadere cu 10-15% a componentei de energie regenerabila din factura. Ma refer nu la totalul facturii, ci numai de componenta de regenerabile. Aceasta variaza in functie de pretul certificatelor verzi. In momentul de fata, este undeva la 40-42 lei pe MWh si ar fi urmat sa creasca, daca nu am fi adoptat aceasta masura, la 64 de lei pe MWh. Prin aceasta masura, din calculele noastre, vom ajunge cu 10-15% sub acest nivel de aproximativ 40 de lei pe MWh. Aceasta deoarece, foarte probabil, pretul certificatului verde se va tranzactiona foarte aproape de valoarea minima. Romania s-a dezvoltat foarte mult in sectorul energiei regenerabile. Pe viitor, urmarim o dezvoltare prudenta a acestui sector, din mai multe considerente. Printre acestea, trebuie sa fim siguri ca sistemul de transport al energiei poate conecta noi surse. In acelasi timp, am infiintat un grup de lucru care sa gaseasca ce anume ar trebui modificat in cadrul legislative, astfel incat sa gasim un optim intre investitorii in regenerabile, consumatori si autoritati.
 • Energia regenerabila (Joi, 29 mai 2014, 9:10)

  Cracea Claudiu Daniel [anonim]

  1.In urma masurilor luate de Guvernul Romaniei, privind energia regenerabila , si ma refer la amanarea de la tranzactionare a unor certificate verzi si pastrarea cotei de certificate din 2013 si in 2014(in loc de 15% cat trebuia in 2014 a ramas 11% ca in 2013), a scazut pretul la energie?
  2.Sunteti la curent cu ce se intampla pe OPCOM privind certificatele verzi si ma refer la faptul ca ati disturbat prin masurile luate Piata de Certificate Verzi si investitorii in energie regenerabila nu isi mai pot vinde certificatele fiind majoritatea in imposibilitatea de a-si achita ratele la banci?
  3.Ce se va intampla din 2017 cand se vor putea vinde si certificatele verzi , amanate de la tranzactionare , daca nici volumul existent acum pe piata nu se poate tranzactiona?
  4.S-a afirmat de multe ori de catre dl. Nita ca investitorii in energie regenerabila sunt "baietii destepti" ! La ce cdereti ca s-a referit atata timp cat s-a investit in baza unei legi?
  5.Sunt , v-ati dat cred seama,un investitor in energie regenerabila,care a crezut in Statul Roman , in legile acestei tari si in viitorul energiei verzi. In momentul de fata,in conditiile in care certificatele verzi se tranzactioneaza la pretul minim (daca se pot tranzactiona) la o investitie de aproape 2000000 EURO , investitie realizata cu un imprumut bancar de 1050000EURO si toate resursele familiei mele angajate,toate bunurile gajate, profitul adus de aceasta investitie este 10.000 LEi. Dumneavoastra ati investi o suma asa mare pentru un profit asa de mic?
  Multumesc!
  • r (Vineri, 6 iunie 2014, 14:44)

   Razvan Nicolescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Cracea Claudiu Daniel

   Preturile si tarifele sunt in responsabilitatea ANRE (Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei — n.r.) si pentru detalii suplimentare despre acest subiect, este bine sa va adresati dumnealor. Reprezentanti ai Departamentului pentru Energie impreuna cu cei ai ANRE, Consiliul Concurentei, reprezentanti ai consumatorilor, ai producatorilor si ai industriei de regenerabile au creat un grup de lucru pentru a analiza toate aspectele legate de sistemul actual de promovare, daca nu cumva sunt lucruri care sunt neclare, daca nu cumva sunt lucruri conflictuale in actualul sistem, care a fost revizuit de mai multe ori. Acest grup de lucru urmeaza sa analizeze si un sistem alternativ de promovare, care se numeste “contracte pentru diferenta”, care a fost propus spre aprobare de Marea Britanie si care acum se afla in evaluarea Comisiei Europene. Acest sistem de promovare vizeaza nu numai industria regenerabilelor, ci si tot ceea ce inseamna tehnologii cu emisii reduse de dioxid de carbon. Adica vizeaza energia regenerabila si energia nucleara. Este un mecanism care ofera o mai mare predictibilitate la capitolul: Venituri. Daca veniturile depasesc pragul agreat, beneficiarii, adica producatorii de energie din tehnologii cu emisii reduse,dau banii inapoi. Daca sunt sub pragul agreat, ei primesc sprijin pentru a se ajunge la nivelul de venituri agreat. Dar, repet, este o perioada de analiza si vom vedea impreuna, in cadrul acestui grup de lucru, daca acest sistem poate sa aduca beneficii importante pentru sistemul energetic din Romania si vom stabili impreuna daca actualilor investitori li se poate oferi optiunea sa renunte la schema de sprijin din prezent si sa opteze pentru sistemul nou. Situatia din domeniu este grava, dar sunt sigur ca vom gasi impreuna o rezolvare.
 • Consumatorul vulnerabil (Joi, 29 mai 2014, 9:23)

  Sorin Ene [anonim]

  Domnule ministru
  Va rugam sa ne precizati cum este definit consumatorul vulnerabil de energie electrica si care sunt ajutoarele de care beneficiaza aceasta categorie de consumatori in cadrul legislatiei romanesti ,adaptata legislatiei europene , pentru care Romania a fost actionata la Curtea Europeana de Justitie.
  Va multumesc.
  • Raspuns: (Joi, 29 mai 2014, 12:57)

   Razvan Nicolescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Sorin Ene

   Este o problema ce se afla in aria de activitate a Ministerului Muncii.
 • nivel redevente (Joi, 29 mai 2014, 9:34)

  horia [anonim]

  1.Dupa cum bine stim anul acesta statul roman poate modifica nivelul redeventelor la petrol si gaze. D-le ministru d-voastra sunteti constient ca in acest moment Romania are cele mai mici redevente din lume? Pana si Irakul, tara aflata sub ocupatie, are o redeventa de aprox. 15% la petrol. Care credeti ca ar trebui sa fie nivelul minim acceptat pentru cresterea acestor redevente a.i. Romania sa iasa in avantaj ?!
  2. Nu crdeti ca sunteti in conflict de interese deoarece ati fost director la PETROM OMV si acum in calitate de ministru trebuie sa negociati nivelul redeventei exact cu compania la care ati lucrat?!
  • Raspuns: (Joi, 29 mai 2014, 13:00)

   Razvan Nicolescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui horia

   1.Este o problema care se afla in aria de competenta a Ministerului Finantelor si a Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale.
   2. Nu este niciun conflict de interese. Ca diplomat roman inainte de Petrom, ca director Petrom sau acum in calitate de ministru mi-am respectat intotdeauna profesia si am actionat intotdeauna cu integritate si seriozitate.
 • Tarnita si cablul submarin (Joi, 29 mai 2014, 9:36)

  Cristina [anonim]

  1. Cum se vor cheltui sumele de 12 milioane de euro, respectiv 14 milioane de euro constituite ca aport de societatile de stat in energie la capitalul Hidro Tarnita SA si HVDCC Romania-Turcia SA?

  2. Exista un plan cu actiuni concrete pentru cheltuirea acestor sume de bani?
 • nivel redevente (Joi, 29 mai 2014, 10:03)

  horia [anonim]

  1.Dupa cum bine stim anul acesta statul roman poate modifica nivelul redeventelor la petrol si gaze. D-le ministru d-voastra sunteti constient ca in acest moment Romania are cele mai mici redevente din lume? Pana si Irakul, tara aflata sub ocupatie, are o redeventa de aprox. 15% la petrol. Care credeti ca ar trebui sa fie nivelul minim acceptat pentru cresterea acestor redevente a.i. Romania sa iasa in avantaj ?!
  2. Nu crdeti ca sunteti in conflict de interese deoarece ati fost director la PETROM OMV si acum in calitate de ministru trebuie sa negociati nivelul redeventei exact cu compania la care ati lucrat?!
 • Proiectele Tarnita-Lapustesti si cablul submarin (Joi, 29 mai 2014, 10:09)

  Maria [anonim]

  Care este motivul pentru care - in conditiile in care Tarnita este un proiect aflat pe agenda statului de aproape 40 de ani, iar cablul nu este asumat expres de statul turc - s-a precipitat finantarea proiectului intr-un an electoral cand toate autoritatile centrale si locale au alte prioritati decat sa raspunda nevoilor cerute de initierea unor proiecte complexe?

  De ce s-a luat decizia ca si Romgaz sa investeasca in aceste proiecte de energie? Pare o decizie similara celei din 2010, cand Romgaz a donat statului 400.000.000 de lei.
  • Raspuns: (Joi, 29 mai 2014, 13:03)

   Razvan Nicolescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Maria

   Nu s-a luat decizia ca Romgaz sa investeasca in aceste proiecte. Este din punctul nostru de vedere ingrijorator faptul ca in ultimii ani s-au cheltuit peste 100 milioane de euro pe diverse studii pentru proiecte care nu au avut nicio finalitate. Acest lucru trebuie sa inceteze. Ar fi gresit sa se inteleaga ca suntem impotriva unui anume proiect. Tot ceea ce ne propunem pe termen scurt sa crestem eficienta in cheltuirea banilor companiilor, fie ca e vorba de bani cheltuiti pe studii fara finalitate, fie ca este vorba de cheltuieli de personal aferente unor companii de proiect infiintate.
 • Complexul Energetic Hunedoara (Joi, 29 mai 2014, 10:15)

  Marian oma [anonim]

  1) Când se va privatiza CEH și care este forma aleasă de Guvern pentru privatizare ?

  2) Există vreo obligație din partea FMI de a urgenta privatizarea CEH ?

  3) În prezent există o licitație în desfășurare la CEH, care a fost deja adjudecată de o companie din Polonia, pentru livrare de echipamente miniere. Livrările ar urma să înceapă după 1 ianuarie 2015. În condițiile în care CEH se va privatiza în acest an cum se mai justifică livrarea de echipamente către o companie privatizată, care poate nu va accepta aceste livrări ale unui ofertant din perioada în care CEH avea capital de stat majoritar ?
  • Raspuns: (Joi, 29 mai 2014, 13:04)

   Razvan Nicolescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Marian oma

   Am selectat un consultant pentru pregatirea privatizarii CEH.
 • Oil Terminal (Joi, 29 mai 2014, 11:09)

  Anonim [anonim]

  ANAF a obligat in 2003 Oil Terminal la plata a peste 25 milioane de euro, bani reprezentând datorii ale RAFO Onesti si Rompetrol catre bugetul statului. Oil Terminal a eliberat marfa acestor clienti din depozitele din Portul Constanta si a fost obligata de fisc sa raspunda in solidar pentru neplata taxelor la buget de catre aceste societati. Ulterior, si Rafo si Rompetrol au platit sumele datorate. Totusi, ANAF continua sa someze Oil Terminal sa plateasca sumele deja achitate de cele doua companii. Suma este de 111 milioane de lei, adica 95% din cifra de afaceri a terminalului. Oil Terminal a primit deja somatii de executare. Inceperea executarii va duce la blocarea activitatii si intrarea in insolventa/faliment. Ce veti intreprinde pentru a salva aceasta companie cu 1200 de angajati?
  • Raspuns: (Joi, 29 mai 2014, 13:05)

   Razvan Nicolescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Anonim

   Imi este cunoscuta aceasta problema si am sentimentul ca dialogul dintre managementul Oil Terminal si ANAF progreseaza intr-o directie corecta.
 • atragere investiti (Joi, 29 mai 2014, 11:24)

  Mihai [anonim]

  daca ati fii CEO al unei companii multinationale din domeniul energiei de ce ati aloca investitii in Romania fata de alte tarii (Latam, Africa, Asia) unde potentialul e mai mare? Concret care sunt masuri pe care guvernul le va implementa pentru a creste competititivitatea Romaniei fata de alte tari, mai ales in sectorul energetic unde, din pacate, nu exista predictibilitate e fiind cel mai afectat de potenziale masuri populiste (taxe, potenzial de scadere de tarife etc)
  • r (Vineri, 6 iunie 2014, 14:45)

   Razvan Nicolescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Mihai

   vem potential real ca, in a doua jumatate a lui 2019 – cel mai tarziu in 2020, Romania sa produca mai multa energie si gaze decat consuma, presupunand ca nivelul consumului va ramane cel actual. Avem sansa sa intram, probabil alaturi de Danemarca, in randul tarilor europene care produc mai multa energie decat consuma. Exista perspective reale ca Romania sa-si imbunatateasca independenta energetica sau chiar sa devina independenta energetic in preajma anului 2020, mai ales, datorita zacamintelor din Marea Neagra, si, chiar daca va continua, cel mai probabil, sa fie dependenta intr-o oarecare (mica) masura de importurile de titei. In perioada 2014-2024, Romania ar trebui sa incurajeze dezvoltarea prudenta a energiilor regenerabile, cu un accent pe biomasa, tinand cont ca investitiile in eolian si fotovoltaic s-au dezvoltat mult prea rapid si intr-o maniera nesustenabila in ultimii ani. Piata de energie din Romania ar putea fi integrata in preajma anilor 2019 — 2020 in piata Uniunii Europene, in conditiile in care proiectul crearii unei politici energetice europene comune va fi accelerat. Romania trebuie sa incurajeze investitorii din domeniul energetic in pastrarea interesului pentru industria energetica autohtona, asigurand un cadru stabil si predictibil. Ne dorim sa recastigam increderea investitorilor si credem ca Romania este bine situata geopolitic pentru a putea deveni un hub energetic regional.
 • Complex Energetic Hunedoara (Joi, 29 mai 2014, 11:36)

  ciulea ioan [anonim]

  Avind in vedere politica enertgetica .si planurile de viitor va rugam sa ne raspundeti. cum vedeti dumneavoastra posibilitatea de a efienticizare apretului de cost a Mw in conditiile date.Ce masuri poate lua Ministerul pentru a ajuta Complexul {in afara de realizarea mixului energetic,dealtfel singurul mod plauzibil de lucru in conditiileactuale]
  • r (Vineri, 6 iunie 2014, 14:45)

   Razvan Nicolescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui ciulea ioan

   In momentul de fata pretul pe MW este undeva la 40-42 lei/MWh si ar fi urmat sa creasca, daca Guvernul nu ar fi adoptat masura privind ajustarea tintei pentru regenerabile in acest an de la 15% la 11,1% cat a fost tinta in 2013, la 64 de lei pe MWh. Cred ca exista multe masuri prin care se poate eficientiza pretul mediu de cost al MW. Vom analiza impreuna cu ANRE mai multe astfel de scenarii. Este foarte important ca energia, de orice fel ar fi ea, sa aiba un pret suportabil, atat pentru populatie, cat si pentru industrie. In contextul actual la liberalizarii, convenite cu FMI si Comisia Europeana, este foarte important ca noi, reprezentantii autoritatilor, impreuna cu piata sa definim mai clar conceptul de “SUPORTABILITATE” si sa-l aplicam. In acest caz, Ministerul Muncii, care trebuie sa defineasca ce este acela un “consummator vulnerabil”, are un rol deosebit de important.
 • Fuziune (Joi, 29 mai 2014, 12:05)

  Robert [anonim]

  Cum va scadea pretul de vanzare al energiei termice pentru Bucuresti in urma fuziunii producatorului ELCEN cu distribuitorul RADET Bucuresti?
  Se pare ca singurul avantajat este RADET caruia i se anuleaza astfel o datorie importanta.
  • r (Vineri, 6 iunie 2014, 14:45)

   Razvan Nicolescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Robert

   Perspectivele actuale ne arata ca ELCEN se va diviza si, apoi, va fuziona cu RADET pana la sfarsitul acestui an si vom analiza, dupa aceea, daca facturile la intretinere pot scadea.
 • Insolventa Hidroelectrica (Joi, 29 mai 2014, 12:43)

  Oarecare [anonim]

  1. Ce parere aveti despre faptul ca dosarul insolventei Hidroelectrica este la Parchet, conform verificarilor efectuate de catre unii contestatari la Tribunalul Bucuresti ?

  2. Cand credeti ca se va finaliza insolventa Hidroelectrica in acest context ?
  • r (Vineri, 6 iunie 2014, 14:45)

   Razvan Nicolescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Oarecare

   Hidroelectrica este si va ramane o companie foarte importanta pentru sistemul energetic romanesc si-mi voi aloca foarte mult timp pentru a contribui la scoaterea societatii din situatia actuala cat mai rapid si in cele mai bune conditii.
 • Strategia de securitate energetica (Joi, 29 mai 2014, 12:44)

  Dragos [anonim]

  Domnule Ministru,

  Ieri Comisia Europeana a publicat o noua Strategie a UE privind Securitatea Energetica. Documentul prevede si o lista de 33 proiecte de interconectare considerate esentiale pentru securitatea energetica a UE, iar Romania apare intre aceste proiecte in principal ca stat care furnizeaza energie altora (Ungaria, Bulgaria etc.). E adevarat ca acele proiecte sunt doar o parte dintre cele 248 proiecte de interes comun la nivel european, dar prin prioritizarea aleasa de Comisie se vede ca de la Bruxelles Romania e vazuta mai mult ca un fel de hub energetic in regiune, care poate aproviziona state care sunt 100% dependente de Gazprom. E Romania pregatita de un asemenea rol? Pentru asta ne-ar trebui sa crestem capacitatea de productie (gaze de sist, Marea Neagra, Agri?)...

  In plus, ce parere aveti de acele 33 proiecte identificate de Comisie? Nu e pacat ca nu apare si Agri intre ele?
  • r (Vineri, 6 iunie 2014, 14:46)

   Razvan Nicolescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Dragos

   In conformitate cu prevederile capitolului Energie din cuprinsul Programului de Guvernare 2013-2016, Romania poate si trebuie sa devina un hub energetic regional, avand in vedere urmatoarele argumente:
   - Romania dispune de un mix de resurse energetice care ii pot permite sa devina principalul producator si furnizor regional de energie;
   - Potentialul de resurse poate fi sporit prin punerea in exploatare a noilor perimetre pentru valorificarea zacamintelor de hidrocarburi din zona platoului continental al Marii Negre si a celor de mare adancime si dezvoltarea resurselor de gaze neconventionale;
   - Posibilitatea de interconectare a Sistemului National de Transport Gaze Naturale cu sistemul Vest-European si la resursele de gaze din zona Marii Caspice si Orientul Mijlociu;
   - Pozitia favorabila a Romaniei in sistemul de transport international din Europa Centrala si de Est.
   - Imbunatatirea competitivitatii pietei de gaze naturale, corelarea acesteia si participarea activa la formarea pietei interne a Uniunii Europene si la dezvoltarea schimburilor transfrontaliere, cu luarea in considerare a intereselor consumatorilor din Romania si ale companiilor romanesti;
   - Cresterea eficientei energetice pe tot lantul resurse, producere, transport, distributie, consum;
   - Promovarea utilizarii resurselor energetice regenerabile, in conformitate cu practicile din Uniunea Europeana;
   - Asigurarea investitiilor pentru dezvoltarea sectorului, inclusiv prin atragerea de capital privat;
   - Cresterea capacitatii de inovatie si dezvoltare tehnologica;
   - Realizarea obiectivelor de protectie a mediului si reducere a emisiilor de gaze cu efect de sera.
   Dupa esecul Nabucco, AGRI poate constitui pentru Romania o alternativa viabila pentru accesul la rezervele importante de gaze din zona Marii Caspice.
 • Certificate verzi (Joi, 29 mai 2014, 12:44)

  Mihai Pop [anonim]

  Domnule ministru,

  in legislatia existenta initial, se garanta achizitia certificatelor verzi emise producatorilor de energie din surse regenerabile la un pret minim, prin asa numitul FOND DE GARANTARE. Ordonanta 57/2013 modifica legea Nr. 220/2008 si pur si simplu a disparut referirea la acest FOND DE GARANTARE.
  INTREBARE: ce fac detinatorii de certificate verzi cu acestea, daca nu mai gasesc cumparatori? Ele expira in 12 luni.
  • r (Vineri, 6 iunie 2014, 14:46)

   Razvan Nicolescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Mihai Pop

   Grupul de lucru creat analizeaza posibilitatea introducerii unui sistem de promovare a productiei de energie regenerabila alternativ certificatelor verzi. Este un mecanism care ofera o mai mare predictibilitate la capitolul venituri. Daca veniturile depasesc pragul agreat, beneficiarii, adica producatorii de energie din tehnologii cu emisii reduse, dau banii inapoi. Daca sunt sub pragul agreat, ei primesc sprijin pentru a se ajunge la nivelul de venituri agreat. E o idee pe care o vom analiza, un sistem alternativ. Grupul de lucru, format din Departamentul pentru Energie, ANRE, Consiliul Concurentei, reprezentanti ai consumatorilor, ai producatorilor si ai industriei de regenerabile, analizeaza toate aspectele legate de sistemul actual de promovare, daca nu cumva sunt lucruri care sunt neclare, daca nu cumva sunt lucruri conflictuale in actualul sistem, care a fost revizuit de mai multe ori. Acest grup analizeaza si un sistem alternativ de promovare, care se numeste “contracte pentru diferenta”, care a fost propus spre aprobare de Marea Britanie si care acum se afla in evaluarea Comisiei Europene.
 • Steering committee pentru strategia energetica (Joi, 29 mai 2014, 12:56)

  SS [anonim]

  Cine sunt membrii steering committee pentru redactarea strategiei energetice? Dar ai comitetului extins? Care este concret rolul lor si cum vor lucra? Multumesc
  • r (Vineri, 6 iunie 2014, 14:46)

   Razvan Nicolescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui SS

   Principalul obiectiv al Departamentului pentru Energie este realizarea in urmatoarele patru luni, prin consens politic, a unei noi strategii energetice pentru Romania, prin implementarea careia, tara noastra sa poata deveni un jucator important pe piata energetica europeana si sa-si creasca independenta energetica. Realizarea acestei strategii energetice a Romaniei, valabila pentru perioada 2014-2035, poate fi de departe cel mai important eveniment al anului in energie. Noua strategie ne va arata directia in care trebuie sa ne indreptam, in conditiile in care actuala strategie trebuie revizuita si ancorata in realitatile economice, financiare si de piata ale zilelor noastre.
 • Intrebari. (Joi, 29 mai 2014, 12:57)

  alex1234 [utilizator]

  1. E moral si legal sa fi:

  - fost director OMV dupa care sa fi parasutat Ministrul (OMV) al Economiei ,

  dupa care sa vii si propui redevente MICI Statul Roman de care sa beneficieze tot OMV-ul?.

  Nu e trafic de influenta?

  Nu e conflict de interese?

  ///
  • r (Vineri, 6 iunie 2014, 14:47)

   Razvan Nicolescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui alex1234

   Nu sunt ministrul economiei, ci ministrul delegat pentru Energie, iar departamentul pe care il coordonez nu are nicio atributie in stabilirea redeventelor. Raporturile mele contractuale cu angajatorul privat mentionat au incetat inainte sa intervina propunerea de a ocupa un loc in Guvernul Ponta. Nu am propus niciodata sa reducem redeventele. Este o informatie gresita.
 • Ce prioritati in domeniul energiei si gazelor (Joi, 29 mai 2014, 13:05)

  razvan [anonim]

  Ar trebui sa aiba noua comisie europeana?
  • r (Vineri, 6 iunie 2014, 14:47)

   Razvan Nicolescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui razvan

   RN: Din punct de vedere legislativ, prioritatile Departamentului pentru Energie sunt legate de promovarea proiectului de lege pentru modificarea Legii nr.123/2012 privind energia electrica si gazele naturale, ceea ce va conduce la transpunerea corecta si completa a Pachetului 3 - Energie. De asemenea, principalul obiectiv al Departamentului pentru Energie este realizarea pana la inceputul lunii octombrie a acestui an, prin consens politic, a unei noi strategii energetice pentru Romania, prin implementarea careia, tara noastra sa poata deveni un jucator important pe piata energetica europeana si sa-si creasca independenta energetica.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by