In dimineata zilei de 30 mai 2014, a fost publicat pe pagina oficiala a Bursei de Valori de la Londra, anuntul privind intentia Electrica de a lansa o oferta publica initiala de noi actiuni si de Certificate Globale de Depozit si de a lista actiunile pe Bursa de Valori Bucuresti si Certificatele Globale de Depozit (GDR) pe Bursa de Valori din Londra - "Intention to Float" (ITF), informeaza Departamentul pentru Energie.

"Departamentul pentru Energie intentioneaza sa faca din listarea Electrica cea mai mare listare care a avut loc vreodata pe Bursa de Valori Bucuresti. In acelasi timp insa, stim ca anumiti investitori isi manifesta un optimism rezervat, intrucat tin cont de conjuctura externa, de ratingul de tara al Romaniei si de posibilele evolutii ale contextului geopolitic din regiune. Ii asiguram pe toti ca Electrica este o companie foarte stabila, solida, cu venituri reglementate si predictibile, care va reprezenta un plasament, pe termen mediu si lung", a declarat ministrul delegat pentru Energie, Razvan Nicolescu.

Potrivit datelor inaintate de Directia Generala Privatizare si Administrare a Participatiilor Statului in Energie din cadrul Departamentului pentru Energie, este prognozat ca, la jumatatea lunii iunie, va incepe subscrierea pentru Electrica, iar listarea efectiva ar urma sa aiba loc la sfarsitul lunii iunie.

Electrica intentioneaza sa solicite admiterea actiunilor la tranzactionare pe Piata Spot Reglementata a Bursei de Valori Bucuresti si pentru ca GDR-urile sa fie admise la listare in Lista Oficiala a Autoritatii de Listare din Marea Britanie si la tranzactionare pe Bursa de Valori din Londra.

Grupul Electrica este lider in distributia si furnizarea de energie electrica in Romania. Segmentele de activitate de baza ale Grupului sunt distributia de energie catre utilizatori si furnizarea de energie catre consumatori casnici si non-casnici.

Activitatea de distributie de energie electrica a Grupului Electrica este cea mai mare din Romania, atat in termeni de cantitate de energie electrica distribuita catre utilizatori, cat si dupa numarul de utilizatori. Potrivit ANRE, in 2013, Grupul a distribuit 16,1 TWh de energie electrica, reprezentand 39% din energia electrica distribuita in Romania, catre aproximativ 3,6 milioane de utilizatori.

Potrivit ANRE, in 2013, Grupul a furnizat 9,7 TWh de energie electrica, reprezentand 22,1% din cantitatea de energie electrica furnizata in Romania, catre aproximativ 3,56 milioane de consumatori finali.

In anul incheiat la data de 31 decembrie 2013, Grupul a generat venituri consolidate de aproximativ 5,2 miliarde RON si EBITDA consolidat de aproximativ 749 milioane RON din activitatile desfasurate.