Hidroelectrica a alocat 75 de milioane de euro pentru retehnologizarea centralei Stejaru
Pe 16 mai, Hidroelectrica a transmis spre verificare Autoritatii Naţionale pentru Reglementarea şi Monitorizarea Achiziţiilor Publice (ANRMAP) documentatia de atribuire pentru procesul de licitatie al proiectului Retehnologizare CHE Stejaru (Dimitrie Leonida).
Prin utilizarea volumului lacului de acumulare Izvorul Muntelui, circa 1,23 miliarde de m3 de apa, (a doua acumulare din tara dupa Portile de Fier I cu un volum de 2,5 miliarde m3), CHE Stejaru injecteaza in Sistemul Energetic National in medie 435 GWh anual.
Hidroagregatele puse in functiune in perioada 1960-1962, si-au depasit cu mult durata normala de viata (22 ani), iar uzura fizica si morala impun o retehnologizare complexa prin reproiectarea tuturor sistemelor si aducerea acestora la nivelul tehnologic utilizat in prezent pe plan international, asigurarand totodata si siguranta in exploatare a centralei.
In luna martie 2013, administratorul judiciar a reziliat contractul de finantare cu BERD pentru proiectul Stejaru, dat fiind faptul ca institutia financiara a intarziat foarte mult in privinta deciziei privind eliberarea sumelor necesare derularii contractului. Astfel, Hidroelectrica a pregatit documentatia de atribuire a proiectului in conformitate cu OUG 34/2006, privind atribuirea contractelor de achiziţie publică, urmand ca finantarea proiectului sa fie asigurata din surse proprii.
Odata cu validarea documentatiei de catre ANRMAP, Hidroelectrica lanseaza in mod public licitatia pentru proiectul Stejaru cu publicare in Sistemul electronic de achiziţii publice (SEAP). Hidroelectrica a informat deja peste 300 de companii din intreaga lume care activeaza in domeniul hidroenergetic, despre intentia lansarii proiectului Stejaru, feed-back-ul primit aratand interesul major de care se bucura acest proiect pe plan intern si international.
Hidroelectrica se astepata ca pana la finele lunii octombrie 2014 sa finalizeze procesul de licitatie si sa atribuie contractul de retehnologizare al primei hidrocentrale de mare putere din Romania. CHE Stejaru poarta numele ilustrului profesor, Dimitrie Leonida, cel care a gandit si planificat inca din anul 1908 "Complexul hidrotehnic și hidroenergetic al Bistriței din regiunea Bicaz".
"Asistam la o schimbare de paradigma in ceea ce priveste finantarea proiectelor de investitii in Hidroelectrica. Am suspendat, anulat sau redus semnificativ alocarea bugetara pentru acele investitii demarate inainte de 1989 si la care componenta energetica are un rol secundar, prioritizand la finantare retehnologizarea centralelor de mare putere. Demaram acum procedura de atribuire a contractului privind retehnologizarea CHE Stejaru, la un cost redus cu 35 milioane de euro fata de procedura initiala demarata in 2012 cu finantare BERD. Diferenta de pret este rezultatul implementarii de catre Administratorul Judiciar a unor masuri de optimizare a costurilor, de determinare corecta a valorii estimative a investitiei, si nu la preturi de 3 pana la 8 ori mai mari decat cele din piata, practica curenta pana la momentul intrarii companiei in insolventa. Am negociat cu Banca Mondiala un credit de 200 milioane de euro pe care vrem sa-l alocam retehnologizarii Centralelor Vidraru, Mariselu si Raul Mare Retezat, cu peste 700 MW putere instalata, a caror durata de viata a fost si in cazul lor depasita. Asteptam de la Ministerul Finantelor eliberarea scrisorilor de garantie pentru ca aceasta finantare sa fie una efectiva", a declarat Remus Borza, administratorul judiciar al Hidroelectrica.

Cutia neagră a banilor publici. Secretariatul de Stat pentru Culte a alocat anul trecut o sumă record de 750.000 de lei Mănăstirii „Sf. Cuv. Parascheva", ctitorită de PF Daniel. Ani la rând Curtea de Conturi a constatat nereguli la SCC
Frumoasa casă neoromânească de pe strada Stirbei Voda, pentru care administrația Firea a dat autorizație de demolare pe finalul mandatului, este deocamdată salvată: Prefectul a atacat autorizația în instanță
Discursul de adio al lui Donald Trump: Am făcut ceea ce am venit să facem. Am dus cele mai grele bătălii VIDEO
Oamenii invizibili: Bolnavii cronici nu se pot programa la vaccinare din cauză că statul român nu a știut niciodată câți sunt / "Dacă ar exista registre de pacienți, ar dispărea toate serviciile și decontările fictive"
Un crematoriu din Germania lucrează 24 de ore din 24, șapte zile din șapte / Mesajul directorului pentru coronasceptici: Veniți să ne ajutați să mutăm sicriele VIDEO