Gabriel Dumitrascu, Departamentul pentru Energie, despre "taxa pe stalp": Nu cred ca un potential investitor ar fi deranjat. Si-ar recunoaste investitia in tarif
Altfel spus, taxa pe stalp va fi suportata de consumatori.
Prezenta la eveniment, Daniela Lulache, director general la Nuclearelectrica, a afirmat ca impactul taxei pe stalp la nivelul companiei pe care o conduce este in acest an de 89 de milioane de lei.
Taxa pe stalp a starnit nemultumirea mai multor companii din Romania. Recent, Nikolai Beckers, seful Romtelecom si Cosmote a declarat ca s-ar putea vedea nevoit sa amane o parte din investitiile de 170 de milioane euro planificate pentru acest an.
Taxa pe stalp este, de fapt, un impozit pe constructiile speciale, reprezentand 1,5% din valoarea acestora, plata acesteia facandu-se in doua etape: pana pe 26 mai si pana la 25 septembrie.
Declaratiile depuse pentru impozitul pe constructiile speciale insumau, luni, aproximativ un miliard de lei, dublu fata de suma prevazuta in buget, a anuntat marti Dan Manolescu, secretar de stat in Ministerul Finantelor Publice, citat de Agerpres. "Ieri (luni - n.r.) aveam o suma declarata de un miliard de lei, in curs de actualizare. Declaratia se depune pentru toata suma anuala, dar se plateste in doua transe. Suma este deja dubla fata de cea prevazuta in buget", a precizat Manolescu. Oficialul MFP a precizat ca exista discutii pentru schimbarea tipului de impozitare, unele domenii fiind afectate mai mult de aceasta taxare, precum cel energetic, insa nu s-a luat o decizie finala.
La inceputul lunii aprilie, ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea, a aratat ca estimarile referitoare la incasarile din impozitul pe constructiile speciale indica 1,5 miliarde de lei, insa in bugetul pe 2014 s-au prevazut doar 488 de milioane de lei, din cauza riscului de necolectare.
Impozitul pe constructiile speciale este de 1,5% din valoarea acestora. Acest impozit vizeaza numai persoanele juridice si se va aplica pentru retelele de transport, stalpi, depozite sau magazii. Masura vizeaza companii care detin astfel de constructii, precum E.ON, Enel, Transelectrica, Transgaz sau Romgaz.
Sunt exceptate de la plata impozitului terasele pe arabil, plantatiile pomicole si viticole, institutele nationale de cercetare-dezvoltare, institutiile publice, asociatiile, fundatiile si celelalte persoane juridice fara scop patrimonial, precum si cladirile pentru care Consiliul Local a acordat scutire de la plata impozitului pe cladiri conform titlului IX din Codul fiscal.

România și trenurile internaționale - O istorie de 130 de ani, de la trenurile ce parcurgeau peste 3.000 de km până la rutele mult mai scurte din prezent
Walker, Texas Ranger, se întoarce! / Vești bune pentru fanii Indiana Jones / Noi dovezi despre formarea găurilor negre supermasive
VIDEO Rusia, o viață în exil: Copiii Gulagului se luptă de 30 de ani pentru a reveni acasă
Sorin Cîmpeanu, invitat în studioul HotNews.ro de la ora 18,00. Realizator - Mona Hera
VIDEOINTERVIU/ Beneficiile pe care le pot acorda firmele angajaților anul acesta, dacă au posibilitatea, explicate de Cristian Rapcencu. De la cei 400 lei din telemuncă, la decontarea concediilor și cei 1.500 lei pentru creșă sau gradiniță/ Cum se poate deduce întregul cost cu casele de marcat
Orice taxa e suportata in final de consumatori. Altfel nici nu se poate. Intr-un fel sau altul, consumatorul plateste toate taxele, ca doar nu credeti ca fine actionarul firmei cu bani de acasa sa plateasca taxa pe stilp.