Gabriel Dumitrascu, director in cadrul Departamentului pentru Energie, considera ca investitorii nu ar avea de ce sa fie deranjati de introducerea "taxei pe stalp". "Nu cred ca un potential investitor ar fi deranjat de aceasta perioada pana si-ar recupera investitia sau ar fi recunoscuta investitia in tarif. Discutand de suportabilitatea consumatorilor va fi un efect. Se anticipeaza deja o crestere de 1-2% anul urmator fata de tarifele de acum", a declarat Gabriel Dumitrascu, in cadrul conferintei Energy Investors Summit.

Altfel spus, taxa pe stalp va fi suportata de consumatori.

Prezenta la eveniment, Daniela Lulache, director general la Nuclearelectrica, a afirmat ca impactul taxei pe stalp la nivelul companiei pe care o conduce este in acest an de 89 de milioane de lei.

Taxa pe stalp a starnit nemultumirea mai multor companii din Romania. Recent, Nikolai Beckers, seful Romtelecom si Cosmote a declarat ca s-ar putea vedea nevoit sa amane o parte din investitiile de 170 de milioane euro planificate pentru acest an.

Taxa pe stalp este, de fapt, un impozit pe constructiile speciale, reprezentand 1,5% din valoarea acestora, plata acesteia facandu-se in doua etape: pana pe 26 mai si pana la 25 septembrie.

Declaratiile depuse pentru impozitul pe constructiile speciale insumau, luni, aproximativ un miliard de lei, dublu fata de suma prevazuta in buget, a anuntat marti Dan Manolescu, secretar de stat in Ministerul Finantelor Publice, citat de Agerpres. "Ieri (luni - n.r.) aveam o suma declarata de un miliard de lei, in curs de actualizare. Declaratia se depune pentru toata suma anuala, dar se plateste in doua transe. Suma este deja dubla fata de cea prevazuta in buget", a precizat Manolescu. Oficialul MFP a precizat ca exista discutii pentru schimbarea tipului de impozitare, unele domenii fiind afectate mai mult de aceasta taxare, precum cel energetic, insa nu s-a luat o decizie finala.

La inceputul lunii aprilie, ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea, a aratat ca estimarile referitoare la incasarile din impozitul pe constructiile speciale indica 1,5 miliarde de lei, insa in bugetul pe 2014 s-au prevazut doar 488 de milioane de lei, din cauza riscului de necolectare.

Impozitul pe constructiile speciale este de 1,5% din valoarea acestora. Acest impozit vizeaza numai persoanele juridice si se va aplica pentru retelele de transport, stalpi, depozite sau magazii. Masura vizeaza companii care detin astfel de constructii, precum E.ON, Enel, Transelectrica, Transgaz sau Romgaz.

Sunt exceptate de la plata impozitului terasele pe arabil, plantatiile pomicole si viticole, institutele nationale de cercetare-dezvoltare, institutiile publice, asociatiile, fundatiile si celelalte persoane juridice fara scop patrimonial, precum si cladirile pentru care Consiliul Local a acordat scutire de la plata impozitului pe cladiri conform titlului IX din Codul fiscal.