Administratorul judiciar al Hidroelectrica, Remus Borza, va fi pus in situatia de a returna "comisionul de succes" de circa 2,2 milioane de euro incasat anul trecut pentru iesirea din insolventa a Hidroelectrica. Avand in vedere ca in luna februarie 2014, Hidroelectrica a fost obligata, printr-o decizie a Curtii de Apel Bucuresti, sa reintre insolventa ca si cum nu ar fi iesit niciodata din aceasta procedura, "comisionul de succes" incasat de Borza nu putea fi valabil. Insa situatia este si mai complicata de atat. Borza a cerut, dupa reintrarea companiei in insolventa, un bonus in plus fata de ceea ce incasase deja. Departamentul pentru Energie nu a fost de acord si au urmat o serie de discutii intre cele doua parti.

Remus Borza (foto arhiva)Foto: Hotnews

"Domnul Borza a incasat un onorariu de 2,2 milioane de euro la iesirea din insolventa a Hidroelectrica, insa compania a reintrat in insolventa. Din punct de vedere principial, domnul Borza ar trebui sa returneze onorariul de performanta de 2,2 milioane de euro, iar Adunarea Creditorilor sa rediscute un nou sistem de bonusuri. Sper ca domnul Borza sa inteleaga ca este nevoie sa fim principiali si sa accepte sa returneze bonusul. Nimeni nu trebuie sa se cramponeze de bonusuri", a declarat miercuri ministrul delegat pentru energie, Razvan Nicolescu.

  • Cum s-a ajuns aici

Hidroelectrica s-a aflat timp de un an in insolventa, in perioada 20 iunie 2012- 26 iunie 2013. Atunci, in iunie 2013, Tribunalul Bucuresti a decis ca Hidroelectrica a trecut prin toate procedurile necesare pentru a iesi din insolventa. Important de mentionat ca judecatorul care s-a ocupat de insolventa Hidroelectrica este Mircea Moldovan, unul dintre cei patru judecatori de la Tribunalul Bucuresti urmariti penal de procurorii DNA pentru luare de mita. Vezi aici Referatul DNA in cazul judecatorilor de la Tribunalul Bucuresti: Magistratii primeau mita de la masini la cherestea, faina si peste. Mircea Moldovan era supranumit "Imparatul".

Borza si-a incasat imediat bonusul de 2,2 milioane de euro imediat dupa decizia Tribunalului Bucuresti. Aceasta suma se adauga la cele 50.000 de euro primite oricum lunar pe perioada insolventei.

Decizia Tribunalului Bucuresti a fost imediat atacata. Astfel, in februarie 2014, Hidroelectrica a reintrat in insolventa deoarece Curtea de Apel a admis o contestatie la iesirea din insolventa pe motive de procedura. Contestatia a fost depusa de Alpiq Romenergie, Alpiq Romindustries, Energy Holding, EFT AG, EFT Romania, Andritz Hydro, DVBL sect 2 impotriva sentintei Tribunalului Bucuresti din 2013 prin care a fost inchisa procedura de insolventa a Hidroelectrica.

Practic, prin decizia Curtii de Apel, Hidroelectrica s-a intors in insolventa ca si cum nu ar fi iesit niciodata din aceasta procedura, iar Remus Borza a revenit automat in pozitia de administrator judiciar, exact asa cum era in iunie 2013. Din acel moment, la nivelul creditorilor s-a pus problema daca Borza trebuie sa returneze "comisionul de succes". Cu toate acestea, pentru cateva luni nu a fost luata nicio decizie in acest sens. Aceasta pana cand Borza a cerut o suplimentare a bonusului. Departamentul pentru Energie nu a fost de acord. "Nu putem sa sa dam doua bonusuri pentru iesirea din insolventa, practic pentru acelasi lucru", a spus Razvan Nicolescu in luna aprilie, imediat dupa ce Borza a cerut inca un bonus, circa 934 mii euro in plus fata de cele 2,2 milioane de euro. Altfel spus, Borza a solicitat bani in plus, dar fara sa returneze suma incasata in 2013 dupa asa-zisa iesire a Hidroelectrica din insolventa. De aceea, Remus Borza a convocat saptamana trecuta Adunarea Generala a Creditorilor, singurul punct de pe ordinea de zi fiind aprobarea unui onorariu total de performanta de 3,2 milioane de euro. Departamentul pentru Energie s-a opus invocand motive legale si, astfel, decizia Adunarii Generale a fost amanata. In aceste conditii, Remus Borza a amenintat ca va pleca de la Hidroelectrica.

"Remus Borza a facut o serie de lucruri bune pentru Hidroelectrica. Este important ca in toate companiile de stat sa existe eficienta si prudenta in ceea ce inseamna cheltuirea banilor. In privinta bonusurilor de performanta, pentru orice societate in insolventa, deciziile se iau de catre Adunarea Creditorilor. In cazul Hidroelectrica, Departamentul pentru Energie si statul roman au un procent minoritar in aceasta Adunare in care majoritatea apartine institutiilor bancare. Este imbucurator faptul ca administratorul judiciar si-a redus recent pretentiile financiare la mai mult de jumatate din cele initiale. Echipa de experti de la Directia generala de administrare a activelor statului pregateste o pozitie a Departamentului pentru Energie care trebuie sa tina cont de faptul ca orice bonus trebuie sa indeplineasca conditiile legale si sa incurajeze performanta si sa fie principial corect acordat", a declarat saptamana trecuta Razvan Nicolescu, in cadrul unei intalniri online cu cititorii HotNews.ro.

De fapt, Departamentul pentru Energie nu se opune suplimentarii bonusului, ci modului in care s-ar face acest lucru. Daca s-ar fi procedat asa cum dorea Remus Borza, s-ar fi incalcat legislatia, considera Departamentul pentru Energie. In vederea respectarii legislatiei in vigoare, administratorul judiciar nu poate primi cei 934 mii de euro in plus decat daca returneaza cele 2,2 milioane de euro incasate anul trecut.

In cele din urma s-a ajuns la o situatie de compromis si in cursul zilei de marti a fost convocata o noua Adunare Generala a Creditorilor. Care este situatia de compromis? Remus Borza va returna comisionul de 2,2 milioane de euro, iar la iesirea companiei din Insolventa ii va primi inapoi cu tot cu adaosul de 934 mii de euro. Adica, 3,2 milioane de euro. Returnarea banilor va fi facuta intr-o perioada de 6 luni.

  • NOTA Bonusul de 3,2 milioane de euro este maxim cat poate primi Borza. Intelegerea este ca Borza sa primeasca 3% din valoarea creantelor returnate creditorilor, in limita maxima de 3,2 milioane de euro, in functie de performanta sa la Hidroelectrica. Daca performantele sale sunt mai mici decat cele asteptate, bonusul ar putea fi chiar mai mic. O alta conditie pentru a intra in posesia "bonusului de performanta" este ca Hidroelectrica sa iasa cu adevarat din insolventa. Adica, nu isi va primi banii decat dupa rezolvarea unor eventuale contestatii ale creditorilor, atat la Tribunalul Bucuresti, cat si la Curtea de Apel.

Trebuie precizat ca Euro Insol, firma de insolventa pe care o detine Borza, incaseaza oricum 50.000 euro pe luna pentru ceea ce face la Hidroelectrica.

Astfel, Borza va trebui sa astepte iesirea adevarata din insolventa a Hidroelectrica. Si in aceasta privinta lucrurile sunt destul de complicate. Razvan Nicolescu a declarat intr-un interviu acordat HotNews.ro ca exista riscuri ca Hidroelectrica sa nu iasa din insolventa pana la sfarsitului anului, asa cum s-a estimat pana de curand, ci mai tarziu, din cauza problemelor cu justitia pe care le are judecatorul Moldovan, cel care s-a ocupat de cazul acestei companii. "Eu am spus sfarsitul anului bazandu-ma pe datele care mi-au fost furnizate de cei de la Hidroelectrica. Acum inteleg ca au aparut niste elemente noi, cu un judecator care are niste probleme cu justitia, trebuie numit un nou judecator, si ar putea sa existe niste intarzieri. Evident ca mi-as dori ca societatea sa iasa cat mai repede din insolventa pentru a o pregati pentru privatizare. Insa mi-as dori si mai mult sa fim siguri ca atunci cand va iesi din insolventa, toate lucrurile sunt in regula", a spus Razvan Nicolescu.