Rusia a denuntat, luni, suspendarea constructiei gazoductului South Stream, sustinand ca aceasta a fost impusa Bulgariei de catre Uniunea Europeana in cadrul adoptarii voalate de sanctiuni economice impotriva Moscovei, transmite AFP.

Suspendarea, anuntata duminica de catre Bulgaria, a constructiei acestui gazoduct destinat alimentarii sudului Europei cu gaz rusesc constituie "o trecere pe furis la sanctiuni economice impotriva Rusiei", a declarat pentru agentia de presa Itar-Tass ambasadorul rus la UE, Vladimir Chijov.

"Exista indicii directe care arata ca actiunile Comisiei Europene cu privire la South Stream sunt direct legate de criza din Ucraina", a mai spus el.

Premierul bulgar Plamen Oresharski a anuntat duminica suspendarea pregatirilor pentru constructia gazoductului ruso-italian, ce ar fi urmat sa inceapa in aceasta vara in Bulgaria, dupa criticile venite de la Bruxelles si Washington.

Comisia Europeana a adresat saptamana trecuta o scrisoare de avertisment autoritatilor bulgare, prima etapa a procedurii de infringement, argumentand ca reglementarile europene pentru pietele publice nu au fost respectate de catre Bulgaria.

"Este dificil de respins ideea ca blocarea de catre Comisia Europeana a inceperii lucrarilor in Bulgaria a fost decisa din obiective altele decat pur politice", a adaugat Chijov, contactat de Itar-Tass la Bruxelles.

"South Stream are in mod evident o legatura directa cu Ucraina, intrucat dupa constructia gazoductului aceasta tara isi va pierde statutul de monopolista a tranzitului" de gaz catre Europa Centrala si de Sud, a mai declarat Chijov.

El a subliniat totodata rolul jucat, potrivit lui, pe langa Comisia Europeana, de Statele Unite.

Ambasadoarea americana la Sofia, Marcie Ries, a criticat saptamana trecuta decizia Bulgariei de a atribui constructia tronsonului de pe teritoriul sau societatii ruse Stroytransgaz, care apartine unui apropiat al lui Putin si este supusa sanctiunilor americane.

"Nu este momentul sa faci afaceri cu Rusia ca de obicei", a declarat ambasadoarea.

Potrivit lui Chijov, aceste afirmatii arata ca "cei care acuza Rusia ca foloseste energia ca mijloc de presiune ar trebui sa se uite mai intai in oglinda".