Premierul Victor Ponta a anuntat ca in sedinta de miercuri, Guvernul va aproba un pachet legislativ e zona de energie. In primul rand, va fi aprobata o Hotarare de Guvern privind intervalul de pret pentru listarea a 51% din actiunile Electrica. De asemenea, va fi aprobat un proiect de Ordonanta de Urgenta care in forma sa initiala prevede liberalizarea totala a pietei gazelor pentru consumatorii industriali incepand cu 1 iulie. Mai cuprinde si obligatii pentru producatorii si furnizori de a tranzactiona gaze pe bursa, in mod centralizat si transparent. Guvernul va mai aproba si un proiect de Hotarare prin care marii consumatori de energie electrica vor fi scutiti de la plata pana la 85% din certificatele verzi.

  • Listarea Electrica

Pe 30 mai 2014, a fost publicat pe pagina oficiala a Bursei de Valori de la Londra, anuntul privind intentia Electrica de a lansa o oferta publica initiala de noi actiuni si de Certificate Globale de Depozit si de a lista actiunile pe Bursa de Valori Bucuresti si Certificatele Globale de Depozit (GDR) pe Bursa de Valori din Londra - "Intention to Float" (ITF). Potrivit datelor inaintate de Directia Generala Privatizare si Administrare a Participatiilor Statului in Energie din cadrul Departamentului pentru Energie, este prognozat ca, la jumatatea lunii iunie, va incepe subscrierea pentru Electrica, iar listarea efectiva ar urma sa aiba loc la sfarsitul lunii iunie.

Electrica intentioneaza sa solicite admiterea actiunilor la tranzactionare pe Piata Spot Reglementata a Bursei de Valori Bucuresti si pentru ca GDR-urile sa fie admise la listare in Lista Oficiala a Autoritatii de Listare din Marea Britanie si la tranzactionare pe Bursa de Valori din Londra.

Ministrul delegat pentru Energie, Razvan Nicolescu, a declarat intr-un interviu acordat HotNews.ro, ca banii pe care ii va obtine statul din listarea a 51% din actiunile Electrica vor ramane in companie.

  • Producatorii si furnizorii vor fi obligati sa tranzactioneze gaze in mod transparent

Proiectul de Ordonanta de Urgenta prevede liberalizarea totala a pietei pentru consumatorii industriali incepand cu 1 iulie 2014. Totodata, proiectul prevede ca in conditiile in care piata va fi liberalizata, producatorii si furnizorii vor trebuie sa tranzactioneze pana in 2018 o parte din gaze pe bursa, intr-un mod centralizat si transparent. "Obligatiile impuse producatorilor, in prima faza, si apoi furnizorilor de a tranzactiona centralizat, cred ca vor ajuta foarte mult la crearea unei piete functionale in Romania",a declarat Razvan Nicolescu in interviul acordat HotNews.ro. "Este evident ca vor scoate niste cantitati pe bursa si avand aceasta obligatie trebuie sa fie capabili sa se inteleaga cu cei care cumpara. Deci va ajuta foarte mult la crearea unui pret de referinta poate si pentru celelalte tranzactii. Oricum, aceasta obligatie este si un angajament al Romaniei luat in discutie cu institutiile financiare internationale, cu FMI, cu Comisia Europeana", spunea Razvan Nicolescu intr-un interviu acordat HotNews.ro. Intrebat daca actorii de pe piata privesc cu ochi buni aceasta intentie, Nicolescu a afirmat ca din principiu, cand vine vorba de o obligatie, acestia nu pot fi incantati. "Evident ca atunci cand esti fortat sa faci ceva, nu poti sa fi din principiu foarte incantat, dar o astfel de obligatie exista si in Polonia, a existat si in Germania. Este un lucru firesc pentru o piata aflata la inceputurile ei. In domeniul gazelor naturale am evitat ani de-a randul sa luam decizii si ne-am tot invartit in jurul cozii, ca sa folosesc o expresie mai populara. Nu mai putem, suntem in stadiul in care trebuie sa luam decizii", a mai spus Nicolescu.

Ordonanta prevede ca pentru o perioada determinata, intre 1 iulie 2014 si 31 decembrie 2018, ca producatorii de gaze naturale sa fie obligati sa tranzactioneze transparent, nediscriminatoriu si centralizat un volum de gaze naturale, ce va fi stabilit de catre ANRE. In cazul furnizorilor, obligatia va fi aplicata in perioada 1 martie 2015 -31 decembrie 2018, , atat pentru gazele naturale din intern, cat si pentru cele din import. Ordonanta mai prevede ca pentru consumatorii industriali (reglementat) sa existe o perioada tranzitorie de opt luni, necesara incheierii a unor noi contracte de furnizare pe piata libera.

Insa, companiile din domeniul gazelor se opun liberalizarii pietei pentru consumatorii industriali incepand cu 1 iulie. Reprezentanţii Federaţiei Patronale a Asociaţiilor Companiilor de Utilităţi din Energie (ACUE) se pronunţă pentru o dereglementare graduală a pieţei gazelor naturale, pentru a evita haosul în rândul consumatorilor și creşterea imprevizibilă a prețurilor, se arata intr-un comunicat al Federatiei. Practic, companiile din domeniul gazelor se opun aprobarii unui proiect de Ordonanta de Urgenta care prevede liberalizarea totala a pietei pentru consumatorii industriali incepand cu 1 iulie 2014.

  • Marii consumatori de energie electrica, scutiti de la plata certificatelor verzi

Guvernul pregateste noi masuri pentru marii consumatori de energie, la scurt timp de la adoptarea a doua acte normative care au menirea de a sprijini activitatea acestora. Ministerul Economiei a lansat in aprilie spre dezbatere publica un proiect de Hotarare pentru instituirea unei scheme de ajutor de stat privind exceptarea partiala de la plata certificatelor verzi. Masura se aplica pentru consumatorii industriali, favorizatii fiind cei mai mari. Pentru acestia se va aplica o exceptie de 85%.

Exceptarea se realizeaza diferentiat, in functie de electro intensitatea operatorilor economici:

  • 85% in cazul unei electro intensitati mai mari de 20%
  • 60% in cazul unei electro intensitati de 10-20%
  • 40% in cazul unei electro intensitati de 5-10%.

Autoritatile sustin ca vin cu aceste masuri in conditiile in care la nivelul Comisiei Europene s-a convenit sprijinirea industriei. Proiectul de Hotarare are la baza principiile enuntate in documentul elaborat de Comisia Europeana- "Orientari privind ajutoarele pentru mediu si energie pentru perioada 2014-2020", se arata intr-un comunicat al Ministerului Economiei.

Schema de sprijin are valabilitate de 10 ani si se va aplica ulterior aprobarii acesteia de catre Comisia Europeana.

La presiunile constante ale unor mari consumatori precum Alro, ArcelorMittal si InterAgro, Guvernul Ponta a decis sa adopte mai multe acte normative care sa ajute astfel de companii. Insa, aceste ajutoare sunt date in detrimentul companiilor din domeniul energetic. Astfel, in urma cu o luna, Guvernul a aprobat doua acte normative, o Ordonanta de Urgenta care prevede stabilirea pretului de referinta la gaze naturale- pretul de la 1 ianuarie 2014 (72 lei/MWh, ceea ce inseamna 230 dolari/1000 mc) pentru marii consumatori aflati pe piata libera si o Hotarare care stabileste cota de piata pentru certificatele verzi la nivelul de 11,1% din consumul final brut de energie electrica. In 2014, cota de certificate verzi ar fi trebui sa creasca la 15%, ceea ce ar fi dus la o majorare a facturii totale in medie 1%. Guvernul a decis sa mentinta cota la nivelul de anul trecut, adica la 11,1%. Aceasta masura cu mentinerea cotei avantajeaza cel mai mult marii consumatori.