Premierul Victor Ponta sustine ca este "inadmisibil" ce s-a intamplat la ENEL care a incarcat facturile la consumatorul final, cu ajutorul Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei, si care nu si-a respectat obligatiile post-privatizare. "Consider inadmisibil ceea ce se intampla de ani de zile, cred ca de prin 2007-2008 incoace, si anume incarcarea facturilor si nerespectarea conditiilor de privatizare", a spus Ponta.

Acesta mai afirma ca apreciaza efortul facut de organele de urmarire penala, insa "nu e suficient sa prindem si sa sanctionam penal doi, trei, patru, cinci oameni vinovati". "Am vazut ca Parlamentul vrea sa faca o ancheta foarte clara privind modul in care ANRE si-a indeplinit sarcina prevazuta de lege si de obligatiile pe care le avem pe plan european, ca sa putem sa luam dupa aceea masuri legislative si sa intarim controlul pe care ANRE il face pe toata zona de energie", a mai spus Ponta. Acesta a mai afirmat ca ANRE este in subordinea Parlamentului, dar cu toate acestea Guvernul va veni "cu modificarile legislative in sens european, pentru ca ceea ce s-a intamplat in ultimii ani sa nu se mai intample".

Intr-adevar, despre nerespectarea obligatiilor post-privatizare se stie de mai multi ani. Pornind de la un raport al unei comisii senatoriale, chiar HotNews.ro a facut in 2010 o ancheta in acest sens, demonstrand faptul ca ENEL nu a realizat investiile necesare si ca exporta profiturile.

Aceste aspecte sunt cuprinse si in referatul procurorilor DNA.

Reamintim ca DNA a anuntat joi seara ca i-a retinut pe Claudiu Dumbravanu, vicepresedinte reglementatorului in energie (ANRE), Florin Gugu, director ENEL, si Gheorghe Ciubotaru, asociat Electroalfa. Florin Gugu lucrat si el pana in 2005 la ANRE, inainte de a ajunge la ENEL. Cei trei sunt acuzati ca ar fi distorsionat mecanismul de formare a pretului final al facturilor platite de consumatori.