Guvernul a aprobat un proiect de Hotarare de Guvern privind eliminarea taxei de cogenerare pentru exporturile de energie electrica. Acestea vor fi scutite, incepand cu 1 iulie, de plata taxei de cogenerare, a anuntat ministrul delegat pentru Energie, Razvan Nicolescu, la finalul sedintei de Guvern.

"Foarte mult am vorbit in ultimele luni de nevoia de a incuraja exporturile de energie electrica dinspre Romania spre tarile din regiune. Iata ca astazi suntem in situatia de a adopta o masura efectiva care cu siguranta va stimula exporturile de energie electrica. Exporturi absolut necesare in conditiile in care Romania detine in prezent o putere instalata de aproximativ de 20.000 de MW si un consum de aproape 8.500 MW. Avem o putere instalata disponibila pe care trebuie sa o incurajam sa fie folosita in lunile care urmeaza", a spus ministrul.

Acesta a precizat ca masura va incuraja cuplarea pietei de energie electrica din Romania, pana la sfarsitul acestui an, cu pietele de energie regionale, in special piata de energie din Ungaria, din Republica Ceha, din Slovacia si Polonia.

"Masura va ajuta la incurajarea exporturilor de energie electrica, in special, probabil, pentru centralele pe carbune care au problema de competitivitate, avand in vedere un cost de productie superior celui care vizeaza energia electrica produsa in centralele hidroelectrice sau in centrala nucleara de la Cernavoda", a mai spus Nicolescu.

"In contextul intern si international, marcat de criza economica, sectorul energetic romanesc dispune de mari resurse si oportunitati. In vederea utilizarii eficiente a resurselor energetice si sustinerii marilor producatori de energie pe baza de carbune, Departamentul pentru Energie a elaborat un proiect de act normativ. Proiectul tine cont si de necesitatea aderarii Romaniei la pietele cuplate din Cehia, Slovacia si Ungaria, care presupune un proces de aliniere a Pietei de energie electrica pentru Ziua Urmatoare (PZU) din Romania", preciza Departamentul pentru Energie in luna martie cand a supus dezbaterii publice proiectul de act normativ.

Potrivit acestuia, proiectul de act normativ a fost elaborat in vederea modificarii Hotararii Guvernului 1215/2009 privind stabilirea criteriilor si a conditiilor necesare implementarii schemei de sprijin pentru promovarea cogenerarii de inalta eficienta, pe baza cererii de energie termica utila.

Din analiza facuta de Departamentul pentru Energie, impreuna cu Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE), a efectelor modificarii HG 1215/2009, a rezultat faptul ca, in anul in curs, noile prevederi nu vor avea impact asupra consumatorului final.

  • Ce este taxa pe cogenerare

Contributia pentru cogenerarea de inalta eficienta este de 0,01838 lei/kWh, fara TVA. Furnizorii clientilor de pe teritoriul Romaniei si furnizorii care exporta energie electrica factureaza aceasta contributie consumatorilor cu care au incheiate contracte de furnizare.

Practic, aceasta taxa este o contributie pe care o platesc, lunar, toti consumatorii pentru investitii in energia produsa in cogenerare de inalta eficienta. Teoretic, este un sprijin financiar producatorilor de energie electrica si termica ce detin sau exploateaza comercial centrale de cogenerare de inalta eficienta si instituie un mecanism de sprijin prin care se urmareste acoperirea diferentei dintre costul producerii energiei in cogenerare de inalta eficienta si pretul de vanzare al acesteia. Practic, ajutorul ajunge la cea mai mare parte a CET-urilor din intreaga tara. Cogenerarea este un sistem de producere simultana, in acelasi proces, de energie termica si energie electrica, care utilizeaza mai multe surse de combustibil pentru a genera energie. Permite de asemenea scaderea consumului de gaz prin inlocuirea cu alte resurse.

Ajutorul este acordat lunar beneficiarului, sub forma unei sume de bani denumita "bonus", pentru fiecare unitate de energie electrica (MWh) produsa in cogenerare de inalta eficienta.