Decizie a Guvernului: Populatia si firmele mici vor subventiona companiile mari, precum Alro si ArcelorMittal, pentru ca acestea sa plateasca energie mai ieftina
Paradoxal, premierul Victor Ponta se declara indignat de ce s-a intamplat la ENEL care a incarcat facturile la consumatorul final cu ajutorul ANRE. "Consider inadmisibil ceea ce se intampla de ani de zile, cred ca de prin 2007-2008 incoace, si anume incarcarea facturilor si nerespectarea conditiilor de privatizare", a declarat Victor Ponta, la inceputul sedintei de Guvern de miercuri.
In aceeasi sedinta, Victor Ponta a prezentat actul normativ cu subventionarea marilor consumatori ca pe o masura foarte buna. "Ajuta marii consumatori, cei care creeaza mii, zeci de mii de locuri de munca, care de fapt reprezinta industria, sa ramana competitivi si sa isi scada preturile si costurile cu energia", a spus Ponta.
Trebuie precizat ca actul normativ a fost initiat de Ministerul Economiei si sustinut intens de ministrul Constantin Nita si premierul Victor Ponta.
Masura se aplica pentru consumatorii industriali, favorizatii fiind cei mai mari, printre care Alro si ArcelorMittal. In total, vor fi ajutati cam 300 de mari consumatori. Ceilalti, milioane de consumatori, casnici si firmele mai mici, vor suporta subventiile catre cei mari.
Schema de sprijin are valabilitate de 10 ani si se va aplica de la 1 august 2014, dupa aprobarea Notificarii acesteia de catre Comisia Europeana.
Initial, intr-un comunicat transmis miercuri, Ministerul Economiei spunea ca "bugetul total estimat alocat schemei de ajutor de stat este de 750 milioane euro", de unde se presupunea ca subventia va fi suportata de la bugetul de stat. Ulterior, a revenit cu o precizare, spunand ca "nu vor fi alocate fonduri de la bugetul de stat", fara a spune si de unde va fi luata suma de 750 milioane euro.
Este o masura luata in plin scandal al umflarii facturilor pe partea de certificate verzi de catre ENEL. Reamintim ca DNA i-a retinut saptamana trecuta pe Claudiu Dumbravanu, vicepresedinte reglementatorului in energie (ANRE), Florin Gugu, director ENEL, si Gheorghe Ciubotaru, asociat Electroalfa. Florin Gugu lucrat si el pana in 2005 la ANRE, inainte de a ajunge la ENEL. Cei trei sunt acuzati ca ar fi distorsionat mecanismul de formare a pretului final al facturilor platite de consumatori.
Insa așa-zisa dublă taxare a certificatelor verzi la consumatorii finali de energie electrică nu a fost facuta doar de ENEL, ci de toti cei 8 distribuitori din Romania. Contactat saptamana trecuta de HotNews.ro pentru a explica ce este cu umflarea facturilor, presedintele ANRE Niculae Havrilet a spus ca toate cele 8 companii de distributie din Romania erau obligate sa scada tarifele dupa ce a fost constatata o dubla taxare pe certificatele verzi. O comisie din cadrul ANRE a decis, intr-o prima faza, ca toti cei 8 distribuitori sa returneze sumele reducand tarifele la consumatorul final cu 6%. Apoi o expertiza tehnica a determinat acea comisie sa mai reduca din estimari, ajungandu-se la 4,7%. Si nu doar atat. In urma unor plangeri ale companiilor precum ca ar intra in insolventa daca se face reducerea brusc, Comitetul de Reglementare a hotarat ca reducerea facturilor sa se faca esalonat, intr-o prima etapa fiind o scadere de 1,3%.
Nu este prima masura a Guvernului care favorizeaza marii consumatori industriali de energie. La presiunile constante ale unor mari consumatori precum Alro, ArcelorMittal si InterAgro, Guvernul Ponta a decis sa adopte mai multe acte normative care sa ajute astfel de companii. Insa, aceste ajutoare sunt date in detrimentul companiilor din domeniul energetic. Astfel, in urma cu doua-trei luni, Guvernul a aprobat doua acte normative, o Ordonanta de Urgenta care prevede stabilirea pretului de referinta la gaze naturale- pretul de la 1 ianuarie 2014 (72 lei/MWh, ceea ce inseamna 230 dolari/1000 mc) pentru marii consumatori aflati pe piata libera si o Hotarare care stabileste cota de piata pentru certificatele verzi la nivelul de 11,1% din consumul final brut de energie electrica. In 2014, cota de certificate verzi ar fi trebui sa creasca la 15%, ceea ce ar fi dus la o majorare a facturii totale in medie 1%. Guvernul a decis sa mentinta cota la nivelul de anul trecut, adica la 11,1%. Aceasta masura cu mentinerea cotei avantajeaza cel mai mult marii consumatori.

K2 - Povestea ”muntelui sălbatic” - Tragedii și victorii pe un monument fantastic din piatră, zăpadă și gheață
Adele, The Cure, Drake și alții. Ce albume așteptăm odată cu revenirea industriei muzicale în 2021
INTERVIU Cum ne ferim de conspirațiile pe seama vaccinului anti-COVID: Fiecare reacție adversă cunoscută până acum e exagerată de conspiraționiști. Ți se dă de înțeles că vei păți cu certitudine acel lucru
VIDEO Vlog-ul lui Cristian Presură: Cum combat experții în Sănătate principalele temeri legate de vaccinul anti-Covid
Vaccinarea profesorilor rămâne prioritate doar în vorbe / Sindicate: Nu pot să se programeze, unora le este teamă să meargă la școală nevaccinați / Cazul concret a două învățătoare
Afacere păguboasă pentru stat: Peste 90 de milioane de măști din Vietnam zac într-un antrepozit vamal, fără prea mari șanse de a mai fi folosite
Ghidul înregistrării unei persoane juridice în platforma de vaccinare anti-COVID: Cine si cum poate programa la vaccinare angajații unei firme
„Cel mai greu proiect de infrastructură al României”. Drulă: „Sunt atât de multe tâmpenii făcute pe acest proiect” / Detalii despre Autostrada Unirii A8
time is the cure:
http://www.youtube.com/watch?v=p9oqY9BVM1s&feature=kp
Mai departe gîndiți singuri atunci cînd plîngeți după ”stabilitatea” locurilor de muncă. Dar n-o veți face deoarece la „locurile alea garantate” ȘI PROST PLĂTITE de fapt chiuleați cît cuprinde (cu unele excepții cum ar fi industria textilă și confecțiile - DECI FEMEILE - și sectoarele calde + mineritul).
si acum e pentru industria altora ..altii fac bani din aceasta industrie , nu statul .
doar ca banii veneau la stat , nu la smecheri miliardari ...
Pe scurt era fix acelasi sistem, numai ca se chema altfel...
si nu-mi dati minusuri, ca e la misto!
Adica e al lor, nu al nostru!
Aşa că, dacă banii mei ajung la indian, no problem. E partea mea de contribuţie la chiria pentru palatul din Luxemburg City, care nu e cumpărat, cum cred unii şi alţii. :)
Huo, e pentru Victor Ponta, PSD şi Compania, dragii noştri de n-ar mai fi fost!
la socialisti ideologia este fix invers: firmele platesc mai mult pentru ca persoanele fizice sa plateasca mai mai putin (vezi situatia de la noi intre 1989 si 1997) problema cu varianta socialista e ca , din cauza ca societatile platesc mai mult, costurile se reflecta in produse ce se rasfrange asupra populatiei si asupra performantelor societatilor.
Asta nu e măsură de dreapta. Nu știu dacă-i de stânga, dar de dreapta sigur nu-i.
Nu mai puneti botul la mizeriile socialistilor care va invata prostii vis a vis de ce inseamna dreapta ("exploatarea omului de catre om, capitalul e mai important ca omul in capitalism, firmele ne iau pielea de pe noi etc")
Ioan Niculae.
InterAgro e pe profit.
pe langa faptul ca Niculae consuma gaz ieftin, romanesc, acum e scutit si de plata certificatelor verzi.
sunt multinationale in tara care global sunt pe minus, si totusi nu pleaca.
numa' Niculae s-a gasit sa ameninte , nu?
- susțin firmele care sunt deținute de cine trebuie;
- și acceptă alte firme private fiindcă aduc bani serioși la buget, pentru că socialiștii depind de acești bani.
ia ziceti tovarasi cum e?
o singura chestiune mai ramane de vazut: pina cand va rezista privatul cu povara fiscala din ce in ce mai mare?
2. Sunt curios, cat de tare va latra acum opozitia? Pariem ca vor fi niste miorlaituri anemice? Doar nu vor profita de asemenea gafe pentru a castiga electoral!
suspectez ca a fost impusa de FMI (pe model salvarii sistemului bancar)
populatia nu va intelege si va taxa la vot (din nou pe modelul boc)
dar da, intr-adevar, nu populatia/firmele mici trebuie sa plateasca supra-profitabilitatea [in raport cu celelalte industrii] si siguranta investitorilor in eoliene. daca mai asteptam vreo cativa ani [ca ungurii], aveam tehnologia verde la pret redus. se face sa grabesti implementarea tehnologiilor CAND CHIAR TU LE DEZVOLTI [deci scoti bani si din exportul de know-how, cum fac statele dezvoltate]. daca incepea acum extinderea eolienelor+solarelor, plateam [noi toti] jumatate de pret la factura. chestie de viziune. dar de unde asa ceva?
una e sa iei resursa minerala si s-o transformi in metal, alta e sa prelucrezi metalul in forme finite.
si daca tot ai adus vorba de Japonia, vezi la ei cat fier si mai ales cupru importa din India.
Sa fim clari: AM COMENTAT DOAR INTREBAREA TA nu si masura luata, care intr-adevar nu mi se pare corecta! Ori avem libera concurenta,ori n-o avem si atunci nu mai avem pretentii la echitate
si liberalism!
Primul minus mi l-am dat singur!
Imi pare rau doar ca nu mi-ati observat mina ridicata (procedeu din alt sport decit fotbalul unde se practica scuipatul si tavalitulpe jos) in semn de recunosc si imi asum.Pentru Alecsandri sau Shakespeare
m-as fi complexat si eu.
Tu te uiti asa, de curiozitate, pe facturile de curent, sau tie ti le plateste Ponta?
Acesti mari producatori au muncitori care lucreaza pe salarii foarte mici,primesc subventii la energie electrica,la gaze,deci practic poporul roman cotizeaza pentru bunastarea patronilor.
Oricand au mai fost acordate facilitati in Romania - in anii 90 sau mai recent - au fost prevazute perioade minime de mentinere a investitiilor si a locurilor de munca.
In acest caz nu exista nicio prevedere de acest gen si este aproape cert ca in momentul incetarii facilitatilor, Alro, Ispat si altii vor pleca spre alte meleaguri, spre alte facilitati.
In esenta este un tun mai mare decat Rompetrol - 750 milioane EUR plătite de fiecare dintre noi!
si Mittal si Niculae sunt pe profit.
deci masura vizeaza cresterea profitului acestora.
de fapt e vorba de Niculae, cel mai mare sponsor PSD, dar nu puteau da numai pentru el, era prea de tot.
zicea Ponta deunazi ca l-a sunat Sarbu de la Pro TV sa-l intrebe daca vrea sa-l faca presedinte.
mai confunda si el, era Niculae cel care l-a sunat.
Dupa moaca este un mare penal inca nesaltat de DNA.
Sa mai votati comunistii data viitoare. Asta daca va mai lasa in viata.
Cei prosti si multi raman...prosti si multi si doar atat!
gasca ce va guverneaza -pardon va jumuleste ca pe giste .
Maidanezii ce va guverneaza va trimit sa cautati lampa cu gaz luminarile de sau si opaitele.
Romani cunoasteti expresia ????-mai puneti o patura,mai puneti o haina !!!,hai scotociti-va memoria -au trecut doar 25de ani !!!
Ati inebunit? Cum puteti sa votati in continuare PSD-ul? Chiar nu vedeti ca ne fura pe fata?
ALRO este o companie aflata in proprietatea unor rusi.
ALRO consuma o cantitate enorma de energie electrica, produsa din rezerva nationala de gaz metan (o secatuim accelerat!)si din gazele importate de la rusi (GAZPROM), cu un cost mult mai mare decat cel cu care rusii vand gaze tarilor bogate din vest.
Aluminiul produs de ALRO se exporta in proportie de 70-80%. Banii incasati sunt trimisi de proprietari in banci din strainatate (probabil si in unele rusesti).
Cu siguranta, Putin este multumit de afacerea facuta de o firma de-a lor in Romania si de ajutorul dat de Ponta respectivei firme.