Membrii Asociatiei Marilor Consumatori Industriali de Energie - adica beneficiarii unui ajutor de stat anuntat ieri de Guvern - sustin ca nu sunt de acord ca schema de sprijin sa afecteze restul consumatorilor din Romania. Asociatia Marilor Consumatori, din care fac parte companii precum Alro Slatina sau ArcelorMittal, nu precizeaza insa de unde ar trebui luati banii care se transforma in ajutorul de stat pe care il vor primi. Reamintim ca Euvernul a aprobat miercuri un ajutor de stat pentru marii consumatori de energie electrica, acestia urmand sa fie exceptati de la plata pana la 85% a certificatelor verzi. Insa ceea ce ar fi trebuit sa plateasca marii consumatori va fi distribuit consumatorilor casnici si firmelor mici. Adica, acestia sa suporte subventiile catre industrie.

În conformitate cu Ghidul adoptat de Comisia Europeană privind sprijinul public pentru proiecte din domeniul protecției mediului și energiei, redistribuirea cotei de certificate verzi trebuie aplicată doar de ţările care nu şi-au îndeplinit ţintele pentru energia verde, sustine Asociatia Marilor Consumatori. Potrivit acesteia, CE a stabilit ca ţintă comună reindustrializarea Europei, cu scopul menţinerii locurilor de muncă şi evitării delocalizării; în România, industria este responsabilă direct şi indirect de circa 1,5 milioane de locuri de muncă.

“Adoptarea unui set de măsuri comune cu cele din cadrul Uniunii Europene are rolul de a permite companiilor industriale să aibă un tratament similar cu cel al competitorilor din UE, fără a afecta restul consumatorilor din România”, a declarat Marian Năstase, Preşedintele ABIEC. “Această măsură, luată în conformitate cu prevederile Comisiei Europene, nu este o subvenţie acordată industriei din ţara noastră, ci este, în realitate, o diminuare a subvenţiei primite de producătorii de energie regenerabilă. Conform principiilor europene, consumatorilor industriali li se permite să îşi menţină, astfel, activitatea, evitându-se delocalizarea şi eliminându-se supracompensarea energiei verzi", se mai arata in comunicat.

Hotărârea de Guvern (HG) privind reducere a impactului schemei de sprijin pentru energia regenerabilă vine să transpună Ghidul adoptat de Comisia Europeană privind sprijinul public pentru proiecte din domeniul protecției mediului și energiei, pentru perioada 2014 – 2020. Acesta oferă criterii cu privire la modalitatea prin care Statele Membre au dreptul de a excepta companiile energo-intensive de la plata taxelor cu energia verde, se mai precizeaza in comunicat.

Potrivit acestuia, conform Ghidului adoptat de CE, ţările care şi-au îndeplitit sau sunt aproape de a-şi îndeplini ţinta de energie regenerabilă în total producţie de energie, printer care se află şi Românoa, nu vor trebui să redistribuie certificatele verzi de care va fi scutită industria. Ghidul precizează că doar ţările care nu și-au îndeplinit aceste ţinte vor fi nevoite să facă redistribuirea către alţi consumatori.

Noua HG stabileşte criteriile de calificare pentru exceptarea de la plata certificatelor verzi. Ea permite companiilor care înregistrează costuri cu energia reprezentând cel puțin 5% din valoarea adăugată brută să beneficieze de această exceptare. De asemenea, sunt stabilite criteriile de eficienţă energetică pe care marii consumatori trebuie să le îndeplinească pentru a se califica.

HG privind privind reducere a impactului schemei de sprijin pentru energia regenerabilă nu trebuie să afecteze restul consumatorilor, având în vedere că la nivel european nu se recomandă redistribuirea certificatelor verzi de care este scutită industria pentru ţări în care energia verde a avut o dezvoltare egală sau peste cerinţele CE. În plus, prin menţinerea companiilor industriale în România, se creează premisele păstrării locurilor de muncă în ţară, mai precizeaza Asociatia Marilor Consumatori.

Asociaţia Marilor Consumatori de Energie include cei mai mari consumatori de energie din România. Printre aceste companii se numără Alro Slatina, ArcelorMittal România, Lafarge Romania, Tenaris şi Saint Gobain, care au un consum de energie de aproximativ 10% din totalul produs în România.