Prefectura Vaslui a castigat in instanta, joi, procesul intentat in vara anului trecut Consiliului Local Gagesti, care a interzis printr-o hotarare explorarea si exploatarea gazelor de sist pe teritoriul comunei, unde compania Chevron detine deja acord de mediu pentru explorare, potrivit Mediafax.

Tribunalul Vaslui a admis cererea Prefecturii Vaslui de anulare a hotararii Consiliul Local Gagesti, prin care se interzicea explorarea si exploatarea gazelor de sist pe teritoriul comunei, prin metoda fracturarii hidraulice.

Hotararea anulata de instanta, dupa un proces cu multe amanari si care se afla pe rolul Tribunalului Vaslui din august anul trecut, a fost adoptata de consilierii locali din Gagesti la sfarsitul lunii iunie 2013. Alesii din aceasta comuna au luat decizia interzicerii explorarii si exploatarii gazelor de sist cu putin timp inainte ca societatea Chevron sa obtina acordul de mediu pentru explorarea gazelor de sist in extravilanul localitatii Popeni.

Decizia de joi a Tribunalului Vaslui, nu este definitiva, putand fi atacata cu apel.

Compania Chevron mai detine trei acorduri de mediu in judetul Vaslui, pentru explorarea gazelor de sist in localitatile Silistea - Pungesti, Paltinis - Bacesti si Puiesti. De asemenea, compania petroliera a obtinut, in baza acordului de mediu si a altor avize de la alte autoritati, si doua autorizatii de construire pentru amenajarea platformelor pe care sunt montate sondele de explorare de la Silistea - Pungesti si Puiesti.

Pana acum, compania Chevorn a inceput lucrarile de foraj in comuna Pungesti, la inceputul lunii mai.

Pe langa procesul cu Gagesti, Prefectura a castigat la Tribunalul Vaslui alte zece procese intentate consiliilor locale care au interzis explorarea si exploatarea gazelor de sist pe teritoriul comunelor respective, CL Bacani si CL Pungesti atacand cu recurs sentintele instantei vasluiene. In schimb, au existat si trei consilii locale, respectiv Alexandru Vlahuta, Suletea si Pogana, care au avut castig de cauza in instanta pe aceeasi speta, insa Prefectura Vaslui le-a atacat la Curtea de Apel Iasi.