Jose Manuel Barroso: UE si Azerbaidjan au convenit sa accelereze proiectul coridorului sudic de gaze
Presedintele CE a prezentat rezultatele unei intalniri la Baku cu presedintele azer Alham Aliev, precizand ca cele doua parti au stabilit sa intensifice eforturile pentru incheierea cat mai curand a unui acord de parteneriat pentru modernizare strategica in Azerbaidjan, transmite Novinite.
Barroso a spus ca proiectul privind coridorul sudic de gaze a inceput acum trei ani, fiind important din punct de vedere politic si pentru imbunatatirea securitatii energetice.
Seful CE a discutat cu Aliev oportunitatile de accelerare si extindere a coridorului sudic de gaze, iar cele doua parti au convenit sa trateze preferential acest proiect, in urmatorul an.
Proiectul de constructie a conductei, care urmeaza sa transporte 10 miliarde de metri cubi de gaze in Europa din 2019, a fost discutat si cu alte tari din regiune, care analizeaza posibile solutii de dezvoltare.
Bazele coridorului sudic pentru gaz au fost puse de Comisie in noiembrie 2008, cu obiectivul crearii unei retele de gazoducte care ar lega Marea Caspica, proiectul fiind considerat parte a "noii rute a matasii" de transport al energiei spre Europa. In centrul acestui plan se afla proiectul gazoductului Nabucco, care a esuat, insa, pentru ca nu a reusit sa atraga furnizorii.
Barroso a aratat ca UE este principalul partener comercial al statului azer, cu schimburi de 17,9 miliarde de euro in 2013, reprezentand 42% din comertul acestei tari.
Presedintele CE a mai spus ca acordurile recente referitoare la regimul vizelor si readmisie vor mari circulatia intre Europa si Azerbaidjan, iar acordul Open Skies ar putea juca un rol in aceasta privinta.

Cu excepția a două județe, în România un adult din patru e pensionar. Campioana e Hunedoara, unde aproape jumătate din adulți sunt pensionari
Parenting pe timp de pandemie - cum au supraviețuit părinții lunilor de școală online
K2 - Povestea ”muntelui sălbatic” - Tragedii și victorii pe un monument fantastic din piatră, zăpadă și gheață
Adele, The Cure, Drake și alții. Ce albume așteptăm odată cu revenirea industriei muzicale în 2021
INTERVIU Cum ne ferim de conspirațiile pe seama vaccinului anti-COVID: Fiecare reacție adversă cunoscută până acum e exagerată de conspiraționiști. Ți se dă de înțeles că vei păți cu certitudine acel lucru
VIDEO Vlog-ul lui Cristian Presură: Cum combat experții în Sănătate principalele temeri legate de vaccinul anti-Covid
EVRIKA ! A gasit orbul Braila !
Cat de limitat mental sa fii, ca lider politic, sa nu iti dai seama ca daca esti dependent de o singura sursa de energie devii vulnerabil ?
Niste oameni politici responsabil nu ar fi avut asemenea dileme iar Europa nu ar fi fost niciodata in halul in care se afla astazi dar deh, lipsa de raspundere din acest sistem politic perfid, "naste monstri !"
•Cred ca avem nevoie de o piata energetica europeana sigura, diversa si interconectata iar aceasta reprezinta ettapa principala in marele proiect de integrare economica care a inceput cu Comunitatea Europeana a otelului si carbunelui.
•Suntem gata sa va ajutam in acest domeniu daca este nevoie pentru ca Romania sa isi dezvolte conductele petrolifere. Romania poate si trebuie sa joace un rol important in aceasta solutie energetica.
•Infrastructura Romaniei poate fi o pista de lansare pentru piata energetica de la Marea Neagra catre centrul si vestul Europei
Dar nu o vor face....isi vor gasi motive, explicatii.
Nu isi vor asuma prostia si lipsa de viziune.
P.S. Tin minte ca Basescu , ( un adevarat politician, cu viziune ) ,a insistat pana in ultima clipa pentru realizarea proiectului Nabucco.
'Bazele coridorului sudic pentru gaz au fost puse de Comisie in noiembrie 2008, cu obiectivul crearii unei retele de gazoducte care ar lega Marea Caspica, proiectul fiind considerat parte a "noii rute a matasii" de transport al energiei spre Europa. In centrul acestui plan se afla proiectul gazoductului Nabucco, care a esuat, insa, pentru ca nu a reusit sa atraga furnizorii.'
Respectiv viziunea a fost sublima, doar ca nu a putut sa fie atinsa din cauza unui amanunt 'minor': nu au reusit sa securizeze sursa de gaze si mai precis principal sursa din Irak. Mai erau si niste 'amanunte' legate de securizarea conductei in anumite zone inca tulburi. Respectiv ceea ce stia de la inceput toata lumea care citea intentia UE. In acest context e destul de penibil sa continui sa insisti pentru un proiect de tevi ce unesc Europa de nicaieri.
Nimeni nu arunca miliarde pe fereastra daca nu stie ca va recupera banii. Proiectul asta cu Azerbadjan costa vreo 40 miliarde de euro si investitiile sunt facute in principal de un consortiu de firme petroliere mamut din Europa precum BP, STATOIL, TOTAL care in cadrul unei intelegeri complexe au cumarat actiuni la firmele azere si vor extinde exploatarea din Marea Caspica.
Cu alte cuvinte proiectul e cat se poate de beton, mare parte e pe coordonatele Nabucco, doar ca nu mai trece pe la noi prin tara ci se duce direct in Italia si Austria unde exista deja un hub European.
Ungurii au deja conexiune buna cu austriecii iar romanii raman sa-si modernizeze interconexiunile cu ungurii (si probabil cu ex-iugoslavii pe viitor) ca sa ia gaz din tzeava asta.
PS: Daca ne uitam pe aliniamentul conductei de gaz, observam si de ce a fost bataie asa de mare pe Georgia; fara Georgia nu se putea trage conducta.
Marile tari din UE au abandonat Nabucco, accentuand dependenta de Putin - au dat curs proiectului Southsream.