Populatia Romaniei este "exclus" sa fie afectata de sistarea livrarilor de gaze rusesti spre Ucraina, pentru ca exista suficiente gaze inmagazinate in depozitele subterane, iar productia depaseste consumul, a declarat ministrul delegat pentru Energie, Razvan Nicolescu, intr-un comunicat de presa citat de Mediafax.

Razvan NicolescuFoto: Agerpres

"Am avut in aceasta dimineata (luni - n.red.), impreuna cu operatorul de transport gaze naturale, Transgaz Medias, o analiza a situatiei, iar, din datele primite, rezulta ca avem deja stocate peste 1,4 miliarde de metri cubi de gaze naturale. Mai mult, in ultima luna si, inclusiv, in prezent, productia interna a Romaniei depaseste consumul national, ceea ce ne ajuta foarte mult. Si, sa nu uitam, ca vin luni de vara, in care consumul scade natural", a spus Nicolescu in comunicat.

  • Ponta: Situatia in regiune se deterioreaza, se opresc gazele. Romania nu are probleme pe sase luni

Premierul Victor Ponta a declarat, luni, in debutul sedintei BPN al PSD, ca situatia in regiune se deterioreaza si ca se opresc gazele, el aratand ca a discutat dimineata cu ministrul Energiei si Romania are rezerve necesare astfel incat pe termen scurt, respectiv sase luni, nu sunt probleme, informeaza agentia de presa citata.

"Ne intereseaza pentru ca suntem partidul de guvernamant si avem obligatia guvernarii. Vedeti ca situatia in regiune se deterioreaza, se opresc gaze. Azi de dimineata am stat cu ministrul Energiei si vreau sa dau un semnal de acum, imediat, ca pentru Romania pe termen scurt, sase luni, nu e niciun fel de problema, avem rezervele necesare", a spus Ponta.

El a aratat ca cel mai important lucru in acest moment este ca in toata scena politica sa existe stabilitate si predictibiliate.

"Principala responsabilitate privind stabilitatea se indreapta catre noi ca fiind partidul cel mai mare din coalitia de guvernare. Vreau sa va rog pe toti in toate structurile pe care le reprezentati - Parlament, structuri locale, Guvern - sa dati acelasi mesaj ca e o perioada in care Romania are nevoie mai mult decat orice de seriozitate si stabilitate", a mai spus Ponta.

Grupul rusesc Gazprom, de la care Romania importa indirect gaze naturale, a anuntat luni ca a avertizat Comisia Europeana in legatura cu "posibile perturbari" in aprovizionare, in cazul in care Ucraina, careia Rusia a decis sa inceteze sa-i mai furnizeze gaze neplatite in avans, preleveaza gaze din volumele aflate in tranzit.