Republica Moldova va incepe sa importa gaze naturale din Romania in aceasta vara, ceea ce ii va permite sa reduca progresiv dependenta fata de Rusia, a anuntat marti ministrul Economiei din aceasta fosta republica sovietica care urmeaza sa semneze vineri un acord de asociere la Uniunea Europeana, scrie AFP.

Valeriu Lazar a precizat ca Romania va furniza, incepand cu 27 august, gaze in orasul Ungheni, situat in apropierea granitei dintre cele doua tari.

"In curand guvernul va analiza proiectele de transport al gazului de la Ungheni la Chisinau si vom cere finantare institutiilor europene", a precizat acesta.

Ministrul adjunct al Economiei, Tudor Copaci, a adaugat ca intr-o prima etapa volumele nu vor reprezenta decat intre 5 si 10% din nevoile de Moldovei, tara cu 3,5 milioane de locuitori foarte dependenta de gazul rusesc.

"Pentru a ne acoperi toate nevoile, care reprezinta 1,5 miliarde de metri cubi, sistemul romanesc de gazoducte trebuie modernizat pentru a suporta sarcina", a mentionat Copaci.

"Pentru aceasta modernizare este nevoi de de 50 - 60 de milioane de euro, care vor fi acordati de Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) si de Banca Europeana de Investitii", a continuat el.

Consilierul premierului roman pentru politica energetica, Alexandru Sandulescu, a afirmat ca Romania produce in prezent 11 miliarde de metri cubi de gaze pe an.

"In 2013, acesta a acoperit 85% din necesitatile noastre si am observat ca in 2014 acoperim deja 100%", a spus el.

"In curand, pana in 2018-2019, Romania va deveni exportator de gaze, avand in vedere ca va incepe productia in Marea Neagra. Este perfect posibil ca in cativa ani Romania sa furnizeze Moldovei gaze si sa o faca independenta de Rusia", a concluzionat el.