Populatia si micii consumatori vor plati de la 1 iulie cu 2,5% mai mult pentru gazele consumate, iar factura companiilor va urca cu 1,5%, pentru ca au crescut importurile de gaze din Rusia, a declarat miercuri presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in Energie (ANRE), Nicule Havrilet, citat de Mediafax.

El a aratat ca importul mai mare pentru luna iulie creste ponderea gazelor aduse din Rusia in cosul de consum, astfel ca pretul final va fi majorat cu 1,5% la firme si cu 2,5% la populatie.

Cresterea pretului pentru populatie este sub nivelul de 3% prevazut in programul de liberalizare a pietei, a mentionat seful ANRE.

Guvernul s-a angajat fata de Fondul Monetar International sa renunte treptat la preturile reglementate la electricitate si gaze.

Populatia beneficiaza de o perioada mai lunga de aplicare a liberalizarii preturilor gazelor naturale, respectiv pana in 2018, termen care ar putea fi insa prelungit cu un an. Pentru consumatorii noncasnici de gaze, dereglementarea ar urma sa se incheie in 1 octombrie 2014.

In opinia ministrului delegat pentru Energie, Razvan Nicolescu, exprimata in luna mai, pentru companii cresterea suplimentara a pretului gazelor nu mai este necesara, deoarece tarifele au fost aliniate deja cu cele din tarile din regiune.

Luna iulie va aduce si scumpirea energiei electrice, intrucat ANRE va recunoaste in facturi costurile Hidroelectrica si Nuclearelectrica cu impozitul pe constructiile speciale. Hidroelectrica si Nuclearelectrica sunt singurii producatori de energie pe care ANRE ii obliga sa livreze electricitate la preturi reglementate pentru populatie si firme mici.