Surse: Gazprom, in negocieri pentru achizitionarea unei participatii de aproape 25% la OMV, care controleaza Petrom
Cumpararea pachetului de actiuni i-ar da gigantului Gazprom, controlat de statul rus, un cap de pod in Uniunea Europeana, care oricum are probleme grave cu conducta de gaze planificate prin Europa Centrala pana in Austria si a impus sanctiuni Moscovei ca urmare a anexarii Crimeei de catre Rusia.
"Au avut loc discutii insa nu s-a decis nimic asupra pretului", a precizat sursa.
Holding austriac de stat OIAG, care ce detine 32% din OMV intr-un pact actionar cu International Petroleum Investment Co (IPIC) din Abu Dhabi si coordoneaza orice schimb de participatii, a declarat ca a primit niciun semn ca IPIC vrea sa paraseasca pactul.
"Este o noutate pentru mine", a declarat Siegfried Wolf, un om de afaceri austriac cu legaturi apropiate cu Rusia care a fost ales joi presedinte al OAIG.
Wolf a precizat totutsi ca OIAG, care are o clauza de prim refuz cand vine vorba de pachetul detinut de IPIC, nu ar sti neaparat de orice astfel de discutii inainte de punctul in care IPIC s-ar pregati sa vanda. A adaugat ca nu a vorbit cu IPIC.
O sursa din industria ruseasca de gaze a respins perspectiva ca Gazprom sa cumpere o participatie la OMV, catalogand-o drep "gunoi".
Parlamentarul de opozitie Peter Pilz a declarat pentru zotidianul austriac Kurier si pentru Reuters ca are "indicii concrete" ca IPIC si Gazprom au purtat discutii cu privire la aceasta problema.
Gazprom si IPIC a refuzat sa comenteze, in timp ce OMV a redirectionat intrebarile catre principalii actionari. Actiunile OMV au inchis in crestere cu 2,9%, la 33,085 de euro, ceea ce face ca o participatie de 25% sa aiba o valoare de aproximativ 2,7 miliarde de euro (3.7 miliarde dolari).
Sefii Gazprom (Rusia) si OMV (Austria) au semnat marti la Viena, in prezenta lui Vladimir Putin, un controversat contract pentru construirea gazoductului South Stream. "Austria sfideaza UE", a scris Reuters, care aminteste opozitia Comisiei Europene fata de acest proiect.
OMV este actionarul majoritar al companiei romanesti OMV Petrom si a facut parte din consortiul Nabucco, un proiect esuat anul trecut care avea ca miza importul de gaze naturale din zona caspica in UE, evitind Rusia.
South Stream, al carui cost estimat este de 40 de miliarde de dolari, va aduce gaze naturale din Rusia in Austria prin sudul Europei, evitind actuala ruta principala de transport, prin Ucraina.
Reamintim ca statele UE sint deja dependente de importurile de gaze din Rusia, de unde cumpara o treime din gazele naturale consumate anual. Politica oficiala a Comisiei Europene este de a favoriza alte surse de gaze pentru a scadea dependenta de Rusia, acuzata ca foloseste pretul gazelor ca un instrument politic.
De altfel, Comisia Europeana a anuntat in mod oficial ca proiectul South Stream nu respecta regulile UE privind concurenta.
OMV Petrom, printre cei mai mari contribuabili la Bugetul de stat si cei mai mari exportatori romani
OMV, una dintre cele mai mari companii industriale publice din Austria, detine 51,01% din actiunile OMV Petrom. Statul roman prin Ministerul Economiei detine 20,63% din actiunile OMV Petrom, Fondul Proprietatea - 18,99% si alti actionari 9,35%.
Profitul net al grupului OMV Petrom a scazut cu 19% in primul trimestru al acestui an, pana la 1,075 miliarde de lei, comparativ cu perioada similara a anului trecuti, dar este un nivel suficient prin care OMV Petrom sa isi pastreze pozitia de lider in economia romaneasca.
Totodata, vanzarile OMV Petrom s-au diminuat cu 9%, ajungand la 5,296 miliarde de lei, fata de 5,789 miliarde de lei, cat era valoarea indicatorului in aceeasi perioada a anului trecut, potrivit Capital.ro
Grupul Petrom a incheiat anul 2013 cu un profit net de 4,824 miliarde de lei, in crestere cu 22% fata de rezultatul net de 3,946 miliarde lei, raportat la finele lui 2012. Vanzarile grupului Petrom s-au cifrat la 24,185 miliarde lei in anul 2013 (excluzand accizele la produsele petroliere), in scadere cu 8% fata de anul 2012, cand au fost de 26,25 miliarde lei.
Mariana Gheorghe, CEO-ul companiei, sustine ca OMV Petrom a avut anul trecut o contributiei de 3,5 miliarde de euro in economia romaneasca, prin taxe, dividende si investitiile realizate, iar anul acesta investitiile vor fi mai mari fiind deja programate peste 6 miliarde de lei.
OMV Petrom este in TOP 10 exportatori ai Romaniei, potrivit datelor prezentate de Bursa de valori Bucuresti si citate de Capital. Peste 2 milioane de tone de carburanți OMV Petrom a exportat în primele trei trimestre ale lui 2013 o cantitate de 1,22 milioane de tone de produse rafinate, în principal benzină și motorină. Exporturile "au ajutat" compania să obțină, în perioada menționată, vânzări în creștere față de perioada similară a anului trecut, într-un context nu tocmai favorabil. Conform datelor remise Bursei de Valori București (BVB), vânzările totale de produse rafinate ale OMV Petrom au crescut cu 8%, de la 3,63 mil. tone la 3,91 mil. tone.

ANALIZĂ Cât plătește Primăria Sectorului 2 pentru curățenia stradală și ridicarea gunoiului și de ce este mizerie pe străzi / Mesajul primarului pentru oamenii care aruncă gunoiul pe stradă: Îi vom amenda
Ghidul înregistrării unei persoane juridice în platforma de vaccinare anti-COVID: Cine si cum poate programa la vaccinare angajații unei firme
„Cel mai greu proiect de infrastructură al României”. Drulă: „Sunt atât de multe tâmpenii făcute pe acest proiect” / Detalii despre Autostrada Unirii A8
Se vor întoarce și studenții în amfiteatre din semestrul al doilea? Universitatea București: Cursuri online în continuare, cu mici excepții. UBB: Se conturează varianta hibrid
Kremlinul ripostează, după imensul succes online al anchetei lui Navalnîi despre "palatul lui Vladimir Putin" / Tinerii se mobilizează în special pe Tik Tok pentru protestele anunțate sâmbătă în întreaga Rusie
Cutia neagră a banilor publici. Secretariatul de Stat pentru Culte a alocat anul trecut o sumă record de 750.000 de lei Mănăstirii „Sf. Cuv. Parascheva", ctitorită de PF Daniel. Ani la rând Curtea de Conturi a constatat nereguli la SCC
Sa ne gandim la niste scanrii, daca gazprom devine proprietar:
- pune pe butuci Petrom, dpdv finainciar asa cum alti rusi au facut cu industria aluminiului si alte industrii de la noi
- din motive strategice creste pretul peste noapte cu 100% si duce tara in haos
puteti sa continuati....
Iata e ce unguri au renuntat sa vand MOL, fara resursele subsolului pentru 30 mld euro.
Cred ca ar trebui gasita o solutie/portita pentru o nationalizare a petromului(cu tot cu resurse) altfel e de urs treba.
a tradatorilor de tara
care au vandut tot petrolul romanesc pe nimic
si a Plagiatorului care va fixa
anul asta alte redevente de nimic.
Macar acum ultimul prost portocaliu sau rosu
sper sa nu mai creada balivernele cu "independenta
energetica fata de Rusia",
Baliverne folosite de tradatori sa justifice in ochii poporului cresterea aberanta a pretului la benzina pentru romani crestere impusa de UE.
Benzina in Romania e mai scumpa ca-n Austria
asta in timp ce Austriecii n-au picatura de petrol la ei in tara
si tot asta in timp ce salariile Romanilor sunt de 5-8-10 ori mai mici ca in Austria.
Dreptatea umbla cu capul spart dar si noi ca popor suntem Fraierii Fraierilor ...
Plimbati-va prin oras si veti vedea ca nu exista benzinarie care sa nu fie in mana rusilor.
Gaze rusesti si Dughin pe paine, asta e meniul pe care ni-l serveste Moscova.