Gazprom a negat vineri ca intentioneaza sa cumpere o participatie la OMV, care controleaza Petrom, dupa ce in presa au aparut informatii legate de existenta unor negocieri intre gigantul rus al gazelor si fondul IPIC din Abu Dhabi pentru a cumpara o participatie de 24,9% din compania austriaca de petrol si gaze naturale.

Sefii OMV (stanga) si Gazprom (dreapta)Foto: OMV

Directorul adjunct al Gazprom, Alexander Medvedev, a declarat vineri, pentru Reuters: "Acest lucru nu este adevarat".

Zvonul a aparut dupa ce sefii Gazprom si OMV au semnat marti, la Viena, in prezenta lui Vladimir Putin, un controversat contract pentru construirea gazoductului South Stream, Austria "sfidand" UE", dupa cum a comentat presa. In cazul in care negocierile au succes, acordul ar aprofunda relatiile deja controversate dintre Austria si Rusia.

Cumpararea pachetului de actiuni i-ar da gigantului Gazprom, controlat de statul rus, un cap de pod in Uniunea Europeana, care oricum are probleme grave cu conducta de gaze planificate prin Europa Centrala pana in Austria si a impus sanctiuni Moscovei ca urmare a anexarii Crimeei de catre Rusia.

"Au avut loc discutii insa nu s-a decis nimic asupra pretului", a precizat o sursa apropiata dosarului.

Holding austriac de stat OIAG, care ce detine 32% din OMV intr-un pact actionar cu International Petroleum Investment Co (IPIC) din Abu Dhabi si coordoneaza orice schimb de participatii, a declarat ca a primit niciun semn ca IPIC vrea sa paraseasca pactul.

Unul dintre cei mai unul dintre cei mai experimentati oameni politici din Austria, deputatul ecologist Peter Pilz, a declarat ca are "semnale concrete" legate de intentia Gazprom de a deveni actionar al OMV.