Municipalitatea din Frederikshavn, un oras din nordul Danemarcei, a dat miercuri un vot favorabil pentru a permite companiei energetice franceze Total sa exploreze daca exista sau nu gaze de sist in zona. Este pentru prima data cand o licenta de explorare pentru gaze de sist este aprobata in Danemarca, scrie EurActiv.com.

Decizia de aprobare a licentei a fost insa intampinata de proteste furioase din partea locuitorilor orasului, care se tem ca apa lor potabila va fi poluata, iar peisajul va fi distrus de sondele de foraj si drumurile in constructie. Localnicii s-au plans ministrului danez pentru clima si energie, Rasmus Helveg Petersen, care a subliniat insa ca explorarea de gaze de sist este in totalitate decizia si responsabilitatea municipalitatii din Frederikshavn.

Extractia de gaze de sist foloseste asa-numita tehnologie a fracturarii hidraulice - sau "fracking" -, care implica explozii subterane si utilizarea de produse chimice pentru eliberarea gazelor stocate in straturile de sist. Subiectul gazelor de sist a fost intens dezbatut in statele membre UE ca urmare a escaladarii tensiunilor intre Est si Vest in privinta Rusiei, punand in pericol securitatea energetica a unor tari europene, inclusiv Germania, care sunt puternic dependente de livrarile de gaz rusesc.

Primarul din Frederikshavn, Birgit Hansen, a declarat ca licenta de explorare acordata companiei Total nu include metoda fracking.

"Nu va fi extractie de gaze de sist cu produse chimice. Nu asta am aprobat. Nu vrem sa ne atingem de resursele din subsol daca nu le putem scoate la suprafata intr-un mod care sa nu dauneze mediului", a declarat Hansen pentru postul public danez DR.

Daca se vor gasi gaze de sist in Frederikshavn, vor dura 7-8 ani pana cand extractia acestora ar putea incepe.