Premierul ungar Viktor Orban a declarat marti, la Belgrad, ca tara sa va continua lucrarile de constructie la gazoductul South Stream, adaugand ca oricine vrea sa opreasca realizarea acest proiect trebuie sa ofere alternativa viabila, transmite agentia sarba Tanjug, citata de Agerpres.

Saptamana trecuta insa comisarul european pentru energie Gunther Oettinger a declarat ca proiectul de gazoduct South Stream ar trebui sa fie suspendat pana cand acesta va fi adus in conformitate cu standardele Uniunii Europene.

La sfarsitul primei sedinte comune a guvernelor din Serbia si Ungaria, Viktor Orban i-a sugerat omologului sau Aleksandar Vucic ca Ungaria si Serbia sa-si interconecteze retele de distributie a energiei electrice, adaugand ca Ungaria este pregatita deja sa deruleze acest proiect.

"Ungaria va construi conducta South Stream deoarece considera ca acest proiect contribuie la imbunatatirea securitatii aprovizionarii cu energie si nu va permite ca Ungaria sa devina dependenta de situatia din Ucraina", a declarat Viktor Orban.

La randul sau, premierul sarb Aleksandar Vucic a anuntat ca va discuta despre proiectul South Stream cu presedintele si premierul Rusiei cu prilejul urmatoarei sale vizite la Moscova, adaugand ca Serbia isi va proteja interesele in acest proiect. "Grupurile noastre de lucru pregatesc terenul si vom incerca sa facem toate ajustarile posibile pentru a respecta legislatia europeana", a spus Vucic.

Gazoductul South Stream va pleca din Rusia spre Bulgaria, pe sub Marea Neagra. In Bulgaria se va ramifica in doua - spre nord, prin Serbia, Croatia, Ungaria, Slovenia, Austria, si spre sud, catre Grecia si sudul Italiei. Sectiunea submarina dintre Rusia si Bulgaria va avea 900 km lungime. Constructia gazoductului a inceput in decembrie 2012, primele livrari spre Europa fiind programate pentru decembrie 2015.

Actionarii proiectului sunt Gazprom cu 50%, Eni (Italia) cu 20%, si Wintershall Holding (Germania) si EDF (Franta) cu cate 15%. Gazprom a infiintat deja companii mixte cu societati din Austria, Bulgaria, Croatia, Slovenia, Grecia, Ungaria si Serbia.