Premierul rus Dmitri Medvedev prezice "o criza a gazelor de mare amploare in toamna", avand in vedere conflictul dintre Rusia si Ucraina, scrie AFP.

"Ucraina nu plateste pentru gaze. Datoria sa este enorma. Iau gaze din rezervele subterane. La toamna va fi o criza a gazelor de mare amploare", a scris Medvedev, pe pagina sa de Facebook.

In comentariile postate pe reteaua sociala, premierul rus estimeaza ca presedintele ucrainean Petro Poroshenko "a comis o eroare dramatica" prin refuzul de a prelungi incetarea focului intre fortele loiale Kievului si insurgentii pro-rusi din estul tarii, in noaptea de luni spre marti.

In prezent, "revenirea la negocieri va fi mult mai dura", a subliniat acesta, in conditiile in care ministrii de Externe ai Rusiei, Ucrainei, Frantei si Germaniei sunt reuniti la Berlin in incercarea de a gasi o cale de iesire din criza ucraineana.

Reamintind acordul de asociere cu Uniunea Europeana semnat in 27 iunie de Ucraina, Medvedev a afirmat ca "este dreptul Ucrainei", dar Rusia are si ea dreptul sa treaca "la un nou mod de functionare" cu Kievul, in special "protejandu-si piata".

Rusia a taiat gazele Ucrainei in 16 iunie, dupa esecul ultimelor negocieri, ceea ce risca sa afecteze aprovizionarea Europei in cateva luni.

Aproximativ o treime din gazul consumat in Europa provine din Rusia. Aproape jumatate din aceste exporturi tranziteaza Ucraina, unde au mai existat perturbatii in aprovizionare, in "razboaiele gazeifere" din 2006 si 2009.