Dupa ce au reusit sa convinga Guvernul sa renunte la ideea de liberalizare completa a pietei gazelor pentru consumatorii industriali incepand cu 1 iulie, companiile din domeniul gazelor, mai ales a celor din zona de distributie (E.On, GDF), cer autoritatilor si mai mult. Vor publicarea unui act normativ pentru implementarea unui calendar de liberalizare, "care sa permita o tranzitie lina si elaborata a consumatorilor catre o piata negociata, cel mai devreme pana in luna aprilie 2016". Practic, insista pentru o amanare a calendarului care, daca ar fi respectat, ar urma sa fie finalizat la sfarsitul acestui an, in cazul consumatorilor non-casnici.

Conducta de transport gazeFoto: Hotnews

Desi calendarul se intindea pana la sfarsitul acestui an, Departamentul pentru Energie a dorit sa grabeasca liberalizarea pentru non-casnici si de aceea a elaborat, in acest sens, un proiect de Ordonanta de Urgenta. Potrivit proiectului, la 1 iulie ar fi urmat sa fie eliminate cu totul preturile reglementate la consumatorii non-casnici. Odata cu eliminarea preturilor reglementate, se trecea si la tranzactii transparente si centralizate in cazul consumatorilor industriali. Aceasta mai ales in conditiile in care preturile la gazele din productia interna au ajuns deja la convergenta cu cele ale gazelor de pe piata externa, lucru recunoscut si de companiile din domeniu.

Insa, companiile din domeniu au reactionat spunand ca nu sunt de acord, motiv pentru care Departamentul pentru Energie a renuntat la aceste prevederi din proiectul de Ordonanta de Urgenta. Pastrarea preturilor reglementate pentru o parte din consumatorii non-casnici favorizeaza, in special, companiile de distributie.

"Eventuala eliminare a tarifului reglementat pentru consumatorii non-casnici incepand de la 1 iulie 2014, asa cum s-a discutat in spatiul public, in lipsa unor solutii alternative viabile, ar fi afectat grav aproximativ 170.000 de firme romanesti, care au un consum de gaz anual de cca. 20 TWh", sustine Federatia Patronala a Asociatiilor Companiilor de Utilitati din Energie (ACUE) printr-un comunicat de presa.

Dupa ce au reusit sa blocheze aceste prevederi, companiile din domeniu incearca si mai mult si cer chiar amanarea liberalizarii cu un an si jumatate. "In cazul altor cateva tari, s-a constatat deja ca o tranzitie haotica de la un sistem reglementat la unul bazat pe piata a creat un climat de neincredere si a avut un impact negativ asupra imaginii guvernelor, autoritatilor si operatorilor din piata. Pentru evitarea acestui tip de situatii, Federatia ACUE, aflata intr-un proces constant de consultare cu autoritatile, sustine publicarea unui act normativ pentru implementarea unui calendar de dereglementare suportabil, care sa permita o tranzitie lina si elaborata a consumatorilor catre o piata negociata, cel mai devreme pana in luna aprilie 2016. In aceasta perioada, alaturi de dezvoltarea pietei libere si a instrumentelor aferente, va fi necesara continuarea existentei preturilor reglementate pentru categoriile de consumatori afectati, cu scopul de a reflecta un pret corect al gazelor de productie interna, iar volumele gazelor de import necesare sa fie alocate in costuri intr-un mod obiectiv si echilibrat", se precizeaza in comunicat. Federatia ACUE sustine necesitatea ca procesul de dereglementare sa fie insotit de o campanie de informare a consumatorilor pentru a fi ajutati sa inteleaga care le sunt drepturile si care sunt pasii de urmat.