Guvernul german vrea sa interzica exploatarea gazelor de stist cel putin pana in 2021, luand act de opozitia puternica a opiniei publice fata de metoda fracturarii hidraulice, potrivit AFP.

"Nu va exista in Germania fracturarea hidraulica a gazelor de sist, in scop comercial, in viitorul apropiat", a declarat vineri ministrul Mediului, Barbara Hendricks.

Hendricks, impreuna cu ministrul Economiei si Energiei, Sigmar Gabriel, ambii de orientare social-democrata, au definit principalele linii legislative legate de acest subiect spinos care a proocat probleme guvernului anterior.

In Germania exista o opozitie foarte puternica fata de fracturarea hidraulica (fracking), metoda care presupune crearea de fisuri subterane in care este pompat, sub presiune, un amestec de apa si substante chimice, pentru extragerea si captarea gazelor.

Temerile sunt legate de poluarea care ar putea-o provoca substantele chimice utilizate, in special asupra panzei freatice.

Industria militeaza insa pentru acordarea unei sanse acestul tip de gaze, sustinand ca aceastea ar permite reducerea costului energiei din Germania, unul dintre cele mai ridicate din Europa, precum si a dependentei de importuri de energie, mai ales in contextul crizei din Ucraina.

Sanatatea, o prioritate

Cei doi ministri "iau cat se poate de in serios ingrijorarea populatiei", a spus Hendricks, adaugand ca "protejarea sanatatii si a apei potabile reprezinta o prioritate absoluta".

Autoritatile germane vor astfel sa inchida calea catre explorarea gazelor de sist, precum a facut Franta.

In 2021 urmeaza sa fie realizat un raport privind "stadiul cunostintelor si tehnologiei" existente, iar Parlamentul va analiza din nou legea. Pana atunci, testarea zacamintelor de sist va fi autorizata doar in anumite conditii.

Asociatia pentru protectia mediului Bund a calificat proiectul guvernului drept "un pas mic in directia buna", insa vrea si interzicea explicita a testelor.

Fracturarea hidraulica pentru extragerea de gaze din zacamintele conventionale, care are loc de peste 60 de ani in Germania, va ramane "posibila in principiu", dar va fi insotita de reguli suplimentare, de exemplu legate de caracteristicile produselor utilizate.

Dependenta de importuri

De fapt, toate proiectele de fracking conventionale se afla intr-un punct mort, nicio noua autorizatie nefiind acordata in ultimii ani.

"Daca aceste planuri se vor concretiza, nu va mai exista productie de gaze naturale in Germania, care va fi dependenta in totalitate de importuri", a declarat vineri presedintele federatiei producatorilor de petrol si gaze WEG, Josef Schmid.

Germania nu detine zacaminte importante de gaze, cu exceptia catorva din nordul tarii.

In schimb, "avem gaze de sist suficiente pentru asigurarea necesarului energetic al Germaniei pentru o perioada de 10 ani, poate chiar mai mult de atat", a spus joi directorul general al grupului BASF, din industria chimica, Kurt Bock, un sustinator puternic al gazelor de sist.

Propunerile legislative prezentate vineri au nevoie de acordul conservatorilor din coalitia condusa de cancelarul Angela Merkel. Ele nu se vor concretiza intr-o noua lege, ci intr-un amendament la legea minelor si la legea apelor.

Hendricks considera ca modificarile pot fi adoptate inainte de sfarsitul acestui an.