Ministrul delegat pentru Energie, Razvan Nicolescu, a decis miercuri sa trimita Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie rapoartele primite de la Corpul de Control, in urma verificarilor efectuate la Regia Autonoma pentru Activitati Nucleare (RAAN) Drobeta-Turnu Severin. Cele doua rapoarte vor ajunge pe masa procurorilor in perioada imediat urmatoare, informeaza Departamentul pentru Energie.

Rapoartele intocmite de Corpul de control al ministrului delegat pentru Energie vizeaza contractarea, derularea si facturarea lucrarilor de investitii la instalatia de evacuare in slam dens a Sucursalei Romag Termo a RAAN si, respectiv, derularea unor contracte de furnizare si procesare a carbunelui energetic, precum si vanzarea ¬ cumpararea energiei electrice in cadrul regiei.

RAAN a intrat in insolventa anul trecut, in septembrie, din cauza ca ajunsese in incapacitate de plata. RAAN produce apa grea pentru Centrala Nuclearelectrica din Cernavoda si energie termica si electrica pentru uzul propriu si pentru consumatorii din orasul Drobeta Turnu-Severin. Tudor&Asociatii a fost desemnat administrator judiciar in septembrie de catre Tribunalul Mehedinti.

Cel mai mare creditor cuprins in tabelul creantelor admise provizoriu este Confort SA Timisoara, companie controlata de omul de afaceri Georgica Cornu, care figureaza cu o creanta de 663,7 milioane de lei (suma acceptata provizoriu). Suma propusa la distribuire este de 462,1 milioane de lei.

Intre asociatia Confort SA Timisoara-Hydrosistem Project AS si RAAN a fost incheiat in mai 2009 un contract in valoare de 165 milioane lei, fara TVA pentru o investitie legata de "instalatia de evacuare in slam dens a zgurii si cenusii". Grupul de firme a fost selectat in urma unei licitatii din februarie 2009. Pe parcursul contractului au tot fost incheiate acte aditionale care au marit valoarea la 341,2 milioane lei.

Omul de afaceri din Timisoara Georgica Cornu este suspectat intr-un dosar de evaziune fiscala de 61 de milioane de lei. In martie, a fost retinut de procurorii DIICOT, dupa ce a fost audiat timp de aproape 12 ore. Potrivit procurorilor DIICOT, Georgica Cornu a fost retinut pentru 24 de ore pentru evaziune fiscala si constituire de grup infractional organizat. Judecatorii au decis ca omul de afaceri Georgica Cornu sa fie cercetat in libertate, sub control judiciar, pentru evaziune fiscala si constituire de grup infractional organizat.