UPDATE Grupul italian ENEL paraseste Romania intr-un plin scandal de coruptie/ ENEL ar fi in negocieri avansate cu o companie din China/ Si grupul german RWE ar fi interesat de active ale ENEL din Romania

de Claudia Pirvoiu     HotNews.ro
Vineri, 11 iulie 2014, 11:21 Economie | Energie


ENEL paraseste Romania
Foto: AGERPRES
Grupul Enel intentioneaza sa renunte operatiunile de distributie si furnizare de energie din Romania si de productie de energie din Slovacia, se arata intr-un comunicat al grupului. Ministrul delegat pentru Energie, Razvan Nicolescu, spune ca intentia noii conduceri a Enel nu reprezinta o surpriza. Decizia de renuntare la operatiunile din Romania a fost anuntata la doar o luna dupa izbucnirea scandalului ANRE-ENEL. Vezi in text controverse legate de activitatea ENEL in Romania si de umflarea facturilor la consumatori. Mai vezi si cum a fentat Guvernul in procesul de vanzare a unui rest de 13,57% din actiuni

UPDATE 2 Si grupul german RWE ar fi interesat sa cumpere active detinute de ENEL in Romania. De altfel, RWE a anuntat recent ca vrea sa isi extinda activitatea in Romania, mai ales ca furnizor de energie electrica.

UPDATE ENEL s-ar afla deja in negocieri cu potentiali cumparatori, favoriti fiind cel mai probabil chinezii de la State Grid Corporation of China, au afirmat pentru HotNews.ro surse din piata. Informatia nu a fost confirmata oficial. Este cea mai mare companie de distributie energie electrica din China. Negocierile ar fi demarat cu mai mult timp in urma, insa au fost accelerate in ultima perioada.

Grupul Enel are o relatie destul de stransa cu grupul chinez. In luna aprilie, cele doua parti au semnat un memorandum pentru cooperarea in domeniul tehnologiilor retelelor inteligente, care pot sustine o dezvoltare urbana durabila, precum si schimbul de experiente in implementarea generarii de energie regenerabila.

 • Consiliul de Administratie al Enel SpA ce s-a reunit joi sub conducerea Patriziei Grieco, pentru a examina evolutia programului de vanzari implementat cu scopul de a consolida structura financiara a grupului, conform Planului de afaceri pe 2014-2018. Mai exact, CEO-ul a informat Consiliul ca potentialele vanzari de catre grupul Enel, ca parte a programului, ar putea include si activele de generare din Slovacia si activele de distributie si furnizare din Romania.

In Romania, vanzarile ar putea include 64,4% din Enel Distributie Muntenia SA si Enel Energie Muntenia SA, 51% din Enel Distributie Banat SA, Enel Distributie Dobrogea SA si Enel Energie SA, dar si 100% din compania de servicii Enel Romania Srl (detinuta de Enel prin Enel Investment Holding BV). Aceste companii gestioneaza o retea electrica de circa 91.000 km in regiunile in care activeaza, distribuind circa 14 TWh de electricitate pe an (cu o cota de piata de 34%) si vanzand circa 9 TWh pe an catre circa 2,6 milioane de clienti, din care 2,4 milioane de clienti rezidentiali (cota de piata de 20%) si 0,2 milioane de clienti companii (cota de piata de 38%). In 2013, aceste companii au inregistrat venituri de 1.118 milioane de euro si EBITDA de 289 milioane de euro (cifre consolidate).

In ultimele zile, grupul Enel a informat formal sucursalele din Slovacia si Romania, dar si actionarii minoritari (companii sau entitati controlate de stat) de inceperea procesului de vanzare. De asemenea, grupul a numit consultanti financiari (BNP Paribas si Deutsche Bank pentru Slovacia si Citigroup si UniCredit pentru Romania) si consultanti legali ce vor oferi suport operatiunii.

In plus, grupul Enel va oferi informatii cu privire la procesele de vanzare mentionate anterior catre guvernele si autoritatile din tarile respective.

Dupa primirea informarii din partea CEO-ului si dupa consimtirea initiativelor de vanzare, Consiliul de Administratie va examina si va evalua ofertele de la potentialii cumparatori in urmatoarele luni, ca parte a procesului de vanzare pentru companiile detinute de grupul Enel in Slovacia si Romania.

 • "Intentia noii conduceri a Grupului Enel de a-si diminua prezenta in strainatate nu reprezinta o surpriza pentru noi. Din punctul de vedere al statului roman, ne propunem ca toate obligatiile asumate de Enel in contractele de privatizare sa fie respectate integral in continuare. In sensul acesta, se deruleaza toate actiunile Departamentului pentru Energie", a declarat ministrul delegat penru Energie, Razvan Nicolescu.

In ceea ce priveste Slovacia, participatiile implicate in programul de vanzari includ 66% din Slovenske Elektrarne a.s. (detinute de Enel prin Enel Produzione SpA), principalul producator de energie din tara, cu o cota de piata de circa 80%. Slovenske Elektrarne detine centrale electrice cu o capacitate instalata totala de 5.700 MW, cu un mix de generare echilibrat, ce include unitati nucleare, hidroelectrice si pe carbune. In 2013 a inregistrat venituri de 2.888 milioane de euro si EBITDA de 708 milioane de euro (cifre consolidate).

Vanzarea de active din Slovacia si Romania face parte dintr-un program extins de vanzari de active in valoare de 6,6 miliarde de euro inceput in anul 2013, cu scopul de a reduce datoria financiara a grupului. Pana la aceasta data, circa 1,6 miliarde de euro in vanzari au fost finalizate. Activele din Slovacia si Romania, alaturi de alte active non-strategice, vor contribui chiar mai mult raportat la obiectivul ramas de 4,4 miliarde de euro, mai arata ENEL.

Companiile Enel din Romania au inregistrat anul trecut venituri de 1,12 miliarde de euro si profit inainte de dobanzi, taxe, depreciere si amortizare (EBITDA) de 289 milioane de euro.

 • Controverse legate de activitatea ENEL in Romania

Decizia de renuntare la operatiunile din Romania a fost anuntata la doar o luna dupa izbucnirea scandalului ANRE-ENEL. Reamintim ca Reamintim ca DNA i-a retinut in urma cu o luna pe Claudiu Dumbravanu, vicepresedinte reglementatorului in energie (ANRE), Florin Gugu, director ENEL, si Gheorghe Ciubotaru, asociat Electroalfa. Cei trei sunt acuzati ca ar fi distorsionat mecanismul de formare a pretului final al facturilor platite de consumatori.

In urma intelegerilor dintre cei trei, ANRE a ajutat ENEL sa insele clientii la factura, iar firma Electroalfa s-a ales cu doua contracte cu ENEL. In referatul procurorilor se face referire si asupra modului in care s-a facut in 2007 privatizarea unor companii ale Electrica, in urma careia ENEL a ajuns actionar majoritar la Electrica Banat, Electrica Muntentia Sud si Electrica Dobrogea. In referat se arata ca nu au fost respectate obligatiile de investitii, cu acordul tacit al autoritatilor romane din cadrul ANRE.

In cadrul procesului de privatizare a S.C. ELECTRICA S.A., pachetele majoritare de actiuni a fost preluat de catre grupul italian ENEL S.p.A. pentru S.C. ELECTRICA BANAT S.A., S.C. ENEL MUNTENIA SUD S.A. si S.C. ENEL DOBROGEA S.A. Conform contractelor de privatizare, preluarile de active si obligatiile de investitii au fost urmatoarele:
 • Pentru ENEL MUNTENIA SUD a fost preluat un pachet de 50% din actiuni cu pret total de subscriere de 394.862.725,44 Euro. Ulterior a avut loc o noua emisie de actiuni cu pretul total de subscriere de 425.236.755,84 Euro, rezultand o participatie de 67,5%. Angajamentul de investitii pentru preluarea acestui pachet de actiuni a fost stipulat un angajament de investitii pentru perioada 2009-2011, din partea grupului italian, in valoare de 220.000.000 Euro (2009 ￯ 40 mil. euro, 2010 ￯ 80 mil. euro, 2011 ￯ 100 mil. euro)
 • Pentru ENEL DOBROGEA a fost preluat un pachet de 24,62% din actiuni cu pret total de subscriere de 13.612.390 Euro. Ulterior a avut loc o noua emisie de actiuni, respectiv 35%, cu pretul total de subscriere de 29.771.520 Euro, rezultand o participatie de 59,62%. Pentru preluarea acestui pachet de actiuni nu a fost stipulat nici un angajament de investitii.
 • Pentru ENEL BANAT a fost preluat un pachet de 24,62% din actiuni cu pret total de subscriere de 21.660.314 Euro. Ulterior a avut loc o noua emisie de actiuni, respectiv 35%, cu pretul total de subscriere de 47.373.054 Euro, rezultand o participatie de 59,62%. Pentru preluarea acestui pachet de actiuni nu a fost stipulat nici un angajament de investitii.

Pentru ENEL MUNTENIA SUD nu au fost respectate obligatiile de investitii, cu acordul tacit al autoritatilor romane din cadrul A.N.R.E., investitiile partiale raportate fiind acceptate, fara procedurile de verificare si control din partea reprezentantilor ANRE, in schimbul unor sume de bani date cu titlu de mita persoanelor din comisiile de control si receptie. Neasumarea obligatiilor de investitii a fost constatata in anul 2012 de Curtea de Conturi a Romaniei.

Astfel, prin intermediul S.C. ENEL SERVICII COMUNE S.A., partea italiana acopera participatia proprie cu capital prin folosirea beneficiilor realizate de ENEL. Aceasta societate este folosita ca entitate comerciala intermediara scoaterii din tara a sumelor de bani obtinute prin capitalizarea orelor de lucru, sume de bani  directionate catre ENEL INVESTMENT HOLDING BV, societate comerciala cu sediul in Amsterdam - Olanda, aflata in Grupul ENEL, sumele de bani revenind in tara prin alte mecanisme de transfer ca sume aferente obligatiilor de investitii angajate de partea italiana. In sensul celor aratate, participatia ca obligatie de investitie din partea actionarului italian provine tot din profitul realizat de societatea la care coactionar este Statul Roman, respectiv ENEL MUNTENIA SUD, fara a putea fi cuantificata ca participatie proprie a partii italiene.  De asemenea, reprezentanti de la nivelul conducerii institutiilor implicate in privatizarea S.C.ELECTRICA S.A. au in vedere favorizarea grupului italian ENEL in procedura de privatizare a S.C. NUCLEARELECTRICA S.A., unitatile 3 si 4, in schimbul unor sume de bani
 • Din cauza neindeplinirii obligatiilor din contractele de privatizare a companiilor de distributie, ENEL a ajuns cu Electrica la Curtea de Arbitraj de la Paris. Decizia Curtii de Arbitraj a fost anul trecut in noiembrie favorabila Enel, in cazul Banat si Dobrogea. Insa urmeaza sa se judeze pe cazul cel mai important si mai dificil, cel al privatizarii Electrica Muntenia Sud. Pentru incalcarea clauzelor Contractului de Privatizare al Electrica Muntenia Sud de catre Enel, pretentile sunt de 834.211.723 euro, la care se adauga suma de 378.609.380 lei. De asemenea, Electrica este in proces si cu CEZ si E.ON, acuzatiile fiind aceleasi ca in cazul ENEL, insa pretentiile sunt incomparabil mai mici decat la ENEL. Vezi aici mai multe amanunte.

Si HotNews.ro a aratat in 2010 cum au ajuns consumatorii sa plateasca investitiile nerealizate ale ENEL.

Din referatul procurorilor. Cum a ajuns ENEL sa insele consumatorii cu sprijinul ANRE

In prima jumatate a anului 2013, Claudiu Sorin Dumbraveanu, avand o functie de decizie in cadrul ANRE, a pus in vedere numitului Florin Gugu ca, in urma descoperirii unei duble taxari a certificatelor verzi catre consumatori in anul 2012, ENEL Distributie Muntenia este pasibila de sanctiuni constand in reducerea tarifelor de furnizare a energiei electrice cu 6%. Cu aceasta ocazie, Claudiu Sorin Dumbraveanu a conditionat micsorarea procentului de reducere a tarifelor la 1,3 % (reprezentand o economie pentru ENEL de 2,5 milioane euro)  de atragerea firmei SC Electro-Alfa International SRL in implementarea proiectului Smart Meter, ori de incheierea de catre ENEL cu aceasta societate a unor contracte de lucrari sau de achizitie echipamente.

 • Afacerea 1: Facturi mai mari pentru consumatori pentru doua contracte cu firma Electroalfa

ENEL ar fi trebuit sa reduca tarifele de furnizare a energiei electrice cu 6% anul trecut, se arata in comunicatul DNA referitor la afacerea ANRE-ENEL, in urma careia au fost retinute trei persoane: Claudiu Dumbravanu, vicepresedinte reglementatorului in energie (ANRE), Florin Gugu, director ENEL, si Gheorghe Ciubotaru, asociat Electroalfa.

Concret, in prima jumatate a anului 2013, vicepresedintele ANRE i-a pus in vedere directorului ENEL ca, in urma descoperirii unei duble taxari a certificatelor verzi catre consumatori in anul 2012, ENEL Distributie Muntenia este pasibila de sanctiuni constand in reducerea tarifelor de furnizare a energiei electrice cu 6%. Cu aceasta ocazie, vicepresedintele ANRE a conditionat micsorarea procentului de reducere a tarifelor la 1,3 % (in loc de 6%, reprezentand o economie pentru ENEL de 2,5 milioane euro) de atragerea firmei SC ElectroAlfa International SRL in implementarea proiectului Smart Meter, ori de incheierea, de catre ENEL, a unor contracte de lucrari sau de achizitie echipamente cu aceasta societate. In cele din urma s-a ajuns la incheierea a doua contracte de executie lucrari in valoare totala de 407.199 lei. Lucrarile au fost subcontractate in proportie de 30% de Electroalfa unor firme, insa din obiectul contractului rezulta ca lucrarile a fost subcontractata integral.

Presedintele ANRE Niculae Havrilet a spus ca toate cele 8 companii de distributie din Romania erau obligate sa scada tarifele dupa ce a fost constatata o dubla taxare pe certificatele verzi. O comisie din cadrul ANRE a decis, intr-o prima faza, ca toti cei 8 distribuitori sa returneze sumele reducand tarifele la consumatorul final cu 6%. Apoi o expertiza tehnica a determinat acea comisie sa mai reduca din estimari, ajungandu-se la 4,7%. Si nu doar atat. In urma unor plangeri ale companiilor precum ca ar intra in insolventa daca se face reducerea brusc, Comitetul de Reglementare a hotarat ca reducerea facturilor sa se faca esalonat, intr-o prima etapa fiind o scadere de 1,3%. "Intr-un an, un an si jumatate, depinde de fiecare companie cat avea de returnat", a spus Havrilet. Acesta sustine ca are incredere in membrii comisiei care au estimat ca este necesara reducerea tarifelor cu 4,7%. Presedintele ANRE considera ca nu este nimic ilegal in aceasta decizie, insa este posibil ca vicepresedintele sa se fi laudat ca a rezolvat el in asa fel incat sa se ajunga la esalonare si la reducerea de doar 1,3%. Havrilet a spus ca 1,3% era o reducere doar intr-o prima etapa, urmand apoi sa se ajunga treptat la 4,7%. Cei 8 distribuitori de energie sunt: ENEL Distributie Banat, ENEL Distributie Dobrogea, ENEL Distributie Muntentia, CEZ Distributie, E.ON Moldova Distributie, Electrica Distributie Muntentia Nord, Electrica Distributie Transilvania Sud si Electrica Distributie Transilvania Nord.

 • Afacerea 2: Contoare inteligente intr-un sistem invechit. Sau cum se poate obtine un spor de eficienta energetica de 50% fara investitii

In comunicatul DNA se arata ca Dumbraveanu a conditionat o reducere mai mica a tarifelor daca ENEL va implica Electroalfa in implementarea proiectului Smart Meter sau daca ii va atribui niste lucrari. In proiectul Smart Meter nu a fost implicata, insa ENEL este foarte interesat de acesta. Astfel, s-a ajuns si la cea de-a doua afacere ENEL-ANRE mentionata in comunicatul DNA: majorarea unui spor de eficienta de la 25% la 50%. Potrivit unor directive europene privind eficienta energetica, statele membre au obligatia de a instala contoare inteligente de electricitate pentru cel putin 80% dintre consumatorii lor finali pana in 2020. Potrivit unor informatii detinute de HotNews.ro, ENEL are loturi consistente de contoare inteligente second hand din Italia, pe care ar fi dorit sa le instaleze in Romania.

In ideea ca trebuie implementate directivele europene, ENEL s-a dus la ANRE sa-i ceara sa cuprinsa in cea de-a treia perioada de reglementare (2014-2018) recunoasterea in costuri a acestor contoare inteligente. Havrilet sustine ca ANRE a conditionat recunoasterea acestor costuri doar daca ENEL va reduce pierderile din sistem cu 50%. In plus, ANRE a mai transmis ENEL ca nu va recunoaste aceste costuri mai devreme de 2018. Intrebat cum ar putea ANRE sa se asigure ca instalarea acestor contoare se face intr-un mod corect, Havrilet a spus ca oricum nu a aprobat implementarea contorizarii inteligente. Nu a aprobat pentru ca aceste contoare nu se pot instala decat daca se fac investitii si in sistem. Infrastructura este extrem de invechita si nu se potriveste cu o tehnologie moderna de contorizare inteligenta. Acesta ar fi si motivul pentru care ar fi conditionat reducerea pierderilor cu 50%, fapt care ar fi presupus investitii in sistem. ENEL nu avea cum sa obtina acest spor de eficienta de 50% fara investitii. Aici urma insa sa intervina sau a intervenit Dumbraveanu.

 • Afacerea 3: Controlul anuntat

Potrivit comunicatului DNA, Dumbraveanu l-a informat pe Gugu Florin, prin intermediar, despre faptul ca un control aflat in curs de derulare la ENEL face parte din programul anual, precum si ca nu are nicio reclamatie la baza, informarea fiind facuta in urma temerilor exprimate de Gugu Florin cu privire la scopul controlului. Intrebat ce este cu acest control, Havrilet a spus ca este posibil ca reprezentantul ENEL sa fi dorit sa fie anuntat cand un control are la baza o reclamatie.

Reamintim ca DNA a anuntat joi seara ca i-a retinut pe Claudiu Dumbravanu, vicepresedinte reglementatorului in energie (ANRE), Florin Gugu, director ENEL, si Gheorghe Ciubotaru, asociat Electroalfa. Florin Gugu lucrat si el pana in 2005 la ANRE, inainte de a ajunge la ENEL. Cei trei sunt acuzati ca ar fi distorsionat mecanismul de formare a pretului final al facturilor platite de consumatori.

Pe de alta parte, Tribunalul Bucuresti a respins cererea procurilor de arestare a vicepresedintelui ANRE, pe motiv ca materialul de urmarire penala ar fi bazat pe speculatii. "Judecatorul de drepturi si libertati constata ca materialul probator administrat pana la acest moment procesual, nu releva existenta unor probe si nici chiar existenta unor indicii temeinice, din care sa rezulte presupunerea rezonabila ca inculpatii au savarsit infractiunile pentru care sunt cercetati. (...)La dosarul cauzei nu exista probe si nici indicii temeinice, in sensul ca inculpatul Dumbraveanu a influentat in vreun fel rezultatul votului, cu scopul de a urmari interesele ENEL si, implicit de a obtine foloase necuvenite pentru SC E.I", se mai arata in motivarea Tribunalului.

ENEL a fentat Guvernul si in procesul de vanzare a unui rest de 13,57% din actiuni

Conform angajamentelor de la privatizare, grupul ENEL trebuia sa cumpere pana la sfarsitul lui 2012 inca un pachet de 13,57% din actiunile pe care le mai detinea Electrica SA la Electrica Muntenia Sud. De altfel, in noiembrie 2012, Guvernul Guvernul a aprobat o hotarare privind elementele principale ale contractului de vanzare-cumparare de actiuni in cadrul procesului de exercitare de catre Electrica SA a optiunii de vanzare de actiuni la Electrica Muntentia Sud. Potrivit actului normativ, a fost aprobat un pret unitar al unei actiuni de 124,5 euro. Pretul total de vanzare era de 521.583.574 euro, conform calculului consultantului KPMG Romania. Numarul de actiuni care fac obiectul optiunii de vanzare, respectiv 3.683.736 actiuni, reprezentand 13,57% din capitalul social al Societatii Comerciale ENEL Muntenia Distributie si un numar de 502.328 actiuni reprezentand 13,57% din capitalul social al Societatii Comerciale ENEL Muntenia Energie. Actiunile urmau sa fie vandute catre compania italiana Enel care deja detine pachetul majoritar.

Timpul a trecut, iar actiunile nu au fost vandute. Potrivit informatiilor detinute de HotNews.ro, ENEL nu era de acord cu pretul calculat de KPMG Romania, considerand ca este prea mare. Atunci, s-ar fi facut o alta evaluare, pretul obtinut fiind ceva mai mic, dar nici asa ENEL nu a dat semne ca va cumpara actiunile. In aceste conditii, partea romana ar fi luat in calcul posibilitatea de a merge la Curtea de Arbitraj de la Paris cu acest caz. Avand in vedere decizia de retragere de pe piata romaneasca, ramane de vazut daca se va ajunge sau nu la Curtea de Arbitraj.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.30117 vizualizari

 • -14 (26 voturi)    
  Nicolescu e de vina ! (Vineri, 11 iulie 2014, 11:24)

  Velma Kelly [utilizator]

  Din cauza ministrului delegat pentru energie se retrage ENEL din Romania ! De asta ai fost adus la conducerea Departamantului pentru Energie ? Sa alungi formele straine ??? RUSINE directorasule de la Petrom !!!
  • +20 (26 voturi)    
   lasa ca nu ne pare rau ca pleaca ENEL (Vineri, 11 iulie 2014, 11:40)

   jescu [utilizator] i-a raspuns lui Velma Kelly

   I-a citeste aici sa vezi ce face ENEL cu toti consumatorii sai:

   http://www.hotnews.ro/stiri-esential-17429964-dna-explica-mecanismul-prin-care-enel-isi-insela-clientii-factura.htm
  • +6 (14 voturi)    
   primitiv (Vineri, 11 iulie 2014, 12:04)

   Xorxe [utilizator] i-a raspuns lui Velma Kelly

   Ma emotioneaza reactii din-astea primitive.
   In primul rand, Enel, ca sa poata sa plece, trebuie sa aiba cui sa si vanda participatiile alea. Cum crezi ca o sa le vanda? Sau poate crezi ca o sa-si ia asa valizele si o sa plece si lasa participatiile aici? Probabil tot din vina lui Nicolescu pleaca Enel (companie de stat, de altfel) si din Slovacia, ma gandesc eu.
   • -1 (11 voturi)    
    Cred ca mesajul omului... (Vineri, 11 iulie 2014, 12:42)

    Prostu' satului [utilizator] i-a raspuns lui Xorxe

    ...era doar o ironie blanda la adresa celor - foarte multi pe-acest forum, ce-i drept - care vad/explica/asociaza totul cu incompetenta, coruptia PSD, guvernului etc.
    Frati naturali ai celor care-l considera pe Basescu vinovat de orice, de la incalzirea globala, la ciocnirea galaxiilor si scufundarea Atlantidei.
    • -3 (5 voturi)    
     pai (Vineri, 11 iulie 2014, 12:58)

     Xorxe [utilizator] i-a raspuns lui Prostu' satului

     am luat si eu in calcul posibilitatea asta, dar nu cred ca e cazul.
 • +22 (24 voturi)    
  ... (Vineri, 11 iulie 2014, 11:25)

  dragos234 [utilizator]

  Nicio problema, numai sa nu vanda la escrocii de la CEZ.
  • +9 (15 voturi)    
   :) (Vineri, 11 iulie 2014, 12:06)

   Xorciser [utilizator] i-a raspuns lui dragos234

   Sau de la E.ON.
  • +11 (13 voturi)    
   @dragos234 (Vineri, 11 iulie 2014, 13:04)

   Prostu' satului [utilizator] i-a raspuns lui dragos234

   Imi permit sa va reamintesc - dvs. si celorlalti degraba amatori de vanzarea activelor strategice ale Romaniei catre companii straine, nu-i asa, de un profesionalism si etica ireprosabile - truismul ca, o data ce-ai vandut activul, cumparatorul face cam orice vrea cu el.
   Inclusiv sa-l vanda catre CEZ sau E.ON. Lucru de altfel nu foarte probabil, pe de o parte din motive de posibile obstacole pe partea de concurenta, dar mai ales pentru ca nici CEZ si nici E.ON nu par atat de fericiti in Romania incat sa faca achizitii majore; dimpotriva.
   Sau, poate mai probabil (data fiind si "prietenia" dintre state, lideri si mari companii) catre vreo mare firma ruseasca.
   V-ar placea sa vedeti Inter RAO, Lukoil sau chiar Gazprom controland distributia de energie electrica in jumatate de Romanie, inclusiv Bucurestii?
   Cum, nu??? Ei, atunci mai ganditi-va cand sustineti orbeste vanzarea rapida si cu orice pret a unor astfel de active...
   • +2 (8 voturi)    
    de acord (Vineri, 11 iulie 2014, 13:32)

    Xorxe [utilizator] i-a raspuns lui Prostu' satului

    Enel nu va vinde asa, cu una, cu doua, asemenea businessuri (nu poti vorbi de active la o asemenea scara) care valoreaza miliarde. Si da, dintre cei capabili sa plateasca cu banii jos rusii se califica primii. De asta e important ce face si statul in cazul asta, nu doar ce face Enel.
    Cand ii vad pe unii pe aici care o ard fie cu nationalizarea, fie, in directia opusa, cu libertatea totala (in energie !!) a Mult Iubitului si Stimatului Investitor Vestic ma apuxa durerea de dinti.
    Statul nu poate sta spectator la chestia asta, dar nici nu poate prelua el distributia si furnizarea de energie electrica. Statul trebuie sa faca politica si administratie publica, nu administrare de companii.
    • +2 (4 voturi)    
     Da, grea dilema... (Vineri, 11 iulie 2014, 16:12)

     Prostu' satului [utilizator] i-a raspuns lui Xorxe

     ... din ultimul paragraf.
     Ar trebui "profitat" de situatia asta si de faptul ca, iata, sunt 6-7 ani de la privatizare, timp suficient si pentru investitii, si pentru restructurari, si pentru toate cele.
     Ar trebui facut un studiu comparativ serios intre cum se prezinta dupa atatia ani de management performant (mai) occidental cele cinci filiale Electrica privatizate, fata de cele trei care au ramas in toti acesti ani sub palaria statului.
     Cum se prezinta din punctul de vedere al actionarilor - ca, deh, de-asta exista companiile, sa faca bani pentru actionari - dar si din acela al clientilor, pentru ca vorbim de UTILITATI, mici monopoluri regionale care n-ar trebui sa se numeasca degeaba "utilitati".
     O astfel de analiza ar putea oare avea rezultate surprinzatoare?
    • +9 (11 voturi)    
     enel, banii inapoi! (Vineri, 11 iulie 2014, 16:50)

     dece [utilizator] i-a raspuns lui Xorxe

     Am construit 2 case. In Ilfov, localitati diferite.
     Dupa ce le-am construit, in 2007 si 2011 am cerut bransarea la ENEL. E si? Au raspuns ca nu au bani...asa ca am platit din propriul buzunar!!! stalpii, cablurile, transformatoarele ... pe care ENEL le-a luat imediat in proprietate!!!
     Acum, daca pleaca sa imi dea banii inapoi! 60.000 de lei, cu acte si facturi...de la o singura persoana!!!
 • +14 (18 voturi)    
  profitul lor e facut cu multa nesimtire... (Vineri, 11 iulie 2014, 11:35)

  jescu [utilizator]

  In Bucuresti ca sa faci o cerere de schimbare proprietar apartament trebuie sa stai o zi intreaga la coada la ei, asta daca ai noroc. Ca sa faci o cerere de bransare la retea, poate dura luni intregi, cu stalpul deja la poarta. Mai era si faza aia ca au aplicat nu stiu ce taxe de 2 ori la toti abonatii pentru cateva luni si asta cu intentie, nu din greseala...
  • +7 (9 voturi)    
   mda (Vineri, 11 iulie 2014, 14:09)

   jeanvaljeanro [utilizator] i-a raspuns lui jescu

   toate companiile privatizate sunt in acelasi cretacic din care au fost preluate: gaze, curent,apa.ca facilitati implementate poti plati online si pe la magazinele de cartier si poti trimite singur indexul, insa restul serviciilor sunt foarte,foarte slabe. ghisee unice supraincarcate-ajungi la 9 si deja ai numarul 300, intrebari fara rost cu obiectul cererii,ti se cer acte aiurea pe care nu le ai si apoi esti intrebat de ce le-ai atasat la dosar la a doua vizita, furnizorul nu stie nimic de la firma de distributie si esti pasat ca o minge luni intregi intre ei etc Dezastru! De ce le-am mai privatizat daca tot in cretacic au ramas si banii pleaca la bugetele altor state?
 • +12 (18 voturi)    
  doamne ajuta (Vineri, 11 iulie 2014, 11:37)

  buncrestin [utilizator]

  oricine ar prelua, nu poate fi mai rau decat cu enel. si-au batut joc de oameni si au tratat romania ca pe o tara bananiera...
  • +6 (6 voturi)    
   Experienta (Vineri, 11 iulie 2014, 16:23)

   Orpheus [utilizator] i-a raspuns lui buncrestin

   Vorbesc din experienta: intotdeauna se poate mai rau!
 • +16 (24 voturi)    
  Ponta e fericit (Vineri, 11 iulie 2014, 11:46)

  xanti [utilizator]

  Gaseste Ponta niste rusi sau chinezi sa faca distributie.
  Daca nu gaseste ne da spaga la alegeri niste galeti sa transportam curentul electric.
 • +13 (23 voturi)    
  Judecati cu mintea voastra (Vineri, 11 iulie 2014, 12:13)

  alex4321 [utilizator]

  Judecati cu mintea voastra
  -------------------------------------
  1. ENEL fura de stinge in Romania la fel cum fura
  multe alte companii internationale sau locale

  2. ENEL Italia e foarte indatorata si e fortata sa-si vanda din asseturi pentrua a-si acoperi datoriile.
  (cine sunt creditorii ENEL IItalia? Banci germane, franceze, americane etc...)

  3. Vazand ca ENEL Italia "e stramtorata"
  "s-a dat unda verde" publicarii unora dintre hotiile ENEL-ului in Romania.

  4. Sub presiunea, "dezvaluirilor" ENEL a hotarat sa vanda si ENEL-Romania

  Intrebare "pentru cine se fac jocurile in Romania?"
  Vom vedea.
  Directorasul OMV stie caci ne spune ca "nu a fost luat prin surprindere" si desi milioane de clienti romani vor fi afectati acest directoras pus acolo de OMV
  nu le zice romanilor nimic.
  -------------------------------------------------------------------

  Orice Stat Care se respecta ar rascumpara de la ENEL distributia de energie, mai ales, vazand hotiile la care a fost supusa propria populatie.

  Numai ca Plagiatorul tocmai a vandut pe nimic ce a mai ramas din Electrica SA, prin urmare, Statul Roman, condus de Plagiator si de directorasul pus acolo de OMV, nu vor rascumpara nimic de la ENEL.

  Ca si clienti ENEL as zice Sa Nu va bucurati:
  veti fi furati in continuare si mai si:
  ----------------------------------------------------------
  Veti scapa de dracul si veti da de taica-sau.
  -----------------------------------------------------------
  • -3 (11 voturi)    
   nationalizare deci (Vineri, 11 iulie 2014, 12:55)

   Xorxe [utilizator] i-a raspuns lui alex4321

   Pai hai sa nationalizam Enel, inteleg ca asta vrei. Pe langa faptul ca ar fi probabil o catastrofa, as vrea sa vad si cum ne lasa Uniunea Europeana sa facem asa ceva. Astea-s detalii, stiu.
   Despre chestia cu Electrica nici nu are rost sa comentam, esti clar pe langa subiect. Te-ai uitat probabil la Moraru care-ti spunea cat ar fi primit statul roman daca vindea Electrica bucata cu bucata, stalp cu stalp si ce afacere buna ar fi facut? De vandut, n-a vandut nimic statul acolo, da' e bine ca exista fraieri care se revolta din cauza asta, le lasa impresia investitorilor ca chiar au cumparat ceva. Lol
   • +6 (14 voturi)    
    Da ma Nationalizare. Decat Monopolul Hotilor (Vineri, 11 iulie 2014, 13:35)

    alex4321 [utilizator] i-a raspuns lui Xorxe

    Da ma Re-Nationalizarea, unui bun facut de Statul Roman si Vandut pe nimic, unor Hoti, numiti Enel.

    Prefer, Re-nationalizarea unui bun construit de Statul Roman,
    Decat Monopolul Hotilor care fura de ani buni
    un milion si jumate de romani
    DIRECT LA FACTURA
    si nimeni nu-i opreste

    Cat despre (ce a ramas din) Electrica daca sa vinzi ceva ce face peste 10 miliarde EU cu 400 milioane EU se numeste "afacare buna" ia vindeti tu casa cu 5% din valoarea ei inainte sa deschizi gura.

    Dar ia spune-ne tu pe unde lucrezi?
    si cine te-a pus sa scrii? cumva directorasul OMV?
    • +1 (9 voturi)    
     esti cu ochii-n patru (Vineri, 11 iulie 2014, 13:42)

     Xorxe [utilizator] i-a raspuns lui alex4321

     Tine-o tot asa. Vezi ca dusmanii si complotistii-s peste tot.
     Iti recomand un articol de pe contributors.ro care iti explica exact de ce la Electrica SA nu a fost nicio vanzare. De citit stii sa citesti, tre' sa mai si vrei.
     N-am zis ca statul nu ar trebui sa aiba un oarecare control asupra domeniului. America nu ar fi fost puterea economica de azi daca statul nu s-ar fi implicat adanc in mersul treburilor. Doar la noi vin cu poezia asta a retragerii statului de peste tot. Dar de aici pana la nationalizare e cale lunga.
     • +1 (9 voturi)    
      America e putere economica... (Vineri, 11 iulie 2014, 15:39)

      mcris [utilizator] i-a raspuns lui Xorxe

      ...pentru ca are resurse garla. Altfel e in mari datorii - se dezbate cresterea plafonului de indatorare in fiecare an, orase ca Detroit sau Chicago au ajuns ruinate, plus sute de orase mai mici, Medicare e la pamant, milioane sunt pe bonuri de masa etc.
    • +2 (8 voturi)    
     Tonul face muzica (Vineri, 11 iulie 2014, 14:36)

     Prostu' satului [utilizator] i-a raspuns lui alex4321

     @alex4321. In general avem cam aceleasi opinii, dar zau c-ar trebui sa-ti moderezi tonul, uneori ajungi sa semeni cu @bec.
     • +1 (9 voturi)    
      Si cum sa le zicem Hotilor? (Vineri, 11 iulie 2014, 16:15)

      alex4321 [utilizator] i-a raspuns lui Prostu' satului

      Bine zici, hai sa le vorbim calm si frumos Hotilor cum spui tu, nu?

      Pot insa sa te-ntreb:
      Dar de ce sunt Hotii de la Enel (ca firma) in afara oricarui proces la ora asta daca sunt indicii clare c-au furat?
      Cine ii tine in spate de la DNA, d ela Guvern, din parlament etc...?

      Si cum ai vrea sa le zicem Hotilor si celor care-i aplauda pe Hoti?

      Propui sa le vorbim cam asa:
      ----------------------------------

      "Dragi Hoti de la Enel care ati furat 4 ani 2 milioane de romani pe factura,
      Si dragi sustinatori ai acestor Hoti,

      Dragi Hoti din guvern si de pretutindeni
      care ati furat petrolul, gazele, aurul, si pamanturile noastre ,

      Va rugam foarte foarte mult
      Nu ne mai furati la facturi
      Nu ne mai furati aurul, petrolul, gazele si pamanturile,
      Nu ne faceti benzina cea mai scumpa din Europa la un salariu mediu cel mai mic din UE

      Va rugam din inima sa va uitati la noi in ce hal am ajuns si ca tara noastra e la sapa de lemn.
      Va rugam sa va fie mila de noi ca vom disparea fizic ca populatie in
      urmatorii 50-100 de ani

      Va rugam din inima sa nu ne mai exterminati
      Ca nu vrem sa ajungem in 2050
      sa ne injumatatim ca uraniul si s aajungem sub 10 milioane de locuitori
      iar in 2100 la sub 6 milioane asa cum arata studiile Academiei Romane

      Va multumim din inima ca veti citi acest email si veti aloca macar 2 minute din timpul dvs pretios si-l veti analiza.

      Cu multa stima si respect
      alex4321 si
      toti cei trasi in piept in Romania
      in ultimii 25 de ani ba chiar mai mult,
      "

      Se-ntoarce, ma, Decebal in mormant daca
      afla ca sunt iubitori de texte ca asta de ,mai sus in tara asta si ca trebuie sa vorbim calm si foarte civilizati cu unii care au furat 2 milioane de romani direct "pe factiura"

      Asta ai vrea sa auzi?
      • +2 (6 voturi)    
       Nu m-ai inteles (Vineri, 11 iulie 2014, 18:00)

       Prostu' satului [utilizator] i-a raspuns lui alex4321

       Nu la "Hoti" ma refeream, ci la interlocutorii de-aici, de pe forum; la @Xorxe in cazul de fata.
       Poti sa fii sau nu de acord cu asta, dar nu se poate purta o discutie cat de cat serioasa, din care sa invatam toti cate ceva, daca o incepi prin a-ti potopi interlocutorii cu insulte, asa, "din deschidere" - de-aia faceam comparatia cu @bec, ca postarile dansului nu par a avea alt scop decat sa injure si improaste cu noroi si saliva virtuale cam pe oricine i se nimereste in drum.
       Aaaa, daca scopul postarilor este doar sa te mai racoresti, sa-ti mai versi amarul si necazul, atunci e de inteles... insa in acest caz nu e de mirare ca incet-incet te evita toti si nu te mai baga nimeni in seama nici macar atunci cand chiar ai ceva interesant de spus.
       • +3 (5 voturi)    
        Ramai cu tonul atunci (Sâmbătă, 12 iulie 2014, 3:43)

        alex4321 [utilizator] i-a raspuns lui Prostu' satului

        Care-s insultele mele la "xorxe"
        de ce dezinformezi?

        Ca l-am intrebat unde lucreaza ?
        Ce e jignitor in asta?

        Te rog da sfaturi la tine acasa

        unii fura 2 milioane de romani si
        tu vorbesti "pe langa subiect" 2 pagini
        sa te afli in treaba?

        Tara arde si baba se piaptana
   • +4 (6 voturi)    
    da (Vineri, 11 iulie 2014, 14:41)

    jeanvaljeanro [utilizator] i-a raspuns lui Xorxe

    sunt pentru nationalizarea companiilor de apa, gaze si curent electric! nu exista competitie, investitii si nici servicii la un nivel inalt in aceste companii dupa 10 ani de privatizare! decat sa ne fure prietenii lor sa-si plateasca asistenta sociala vestica , mai bine sa fure prietenii nostri si sa faca totul praf!
    • +4 (8 voturi)    
     nationalizare (Vineri, 11 iulie 2014, 15:24)

     Xorxe [utilizator] i-a raspuns lui jeanvaljeanro

     Dupa ce am vandut tot sectorul energetic profitabil unor companii puternice straine, care au ajuns sa dicteze in Romania, acum ne trebuie nationalizare. Pana mai ieri privatizarea totala era salvarea miraculoasa, acum e nationalizarea. Nationalizarea nu e nicidecum o solutie mai buna.Statul trebuie sa poata sa intervina intr-un asemenea domeniu, dar nu ca un administrator de companie, pentru ca la asa ceva se vor pricepe intotdeauna altii mai bine, chiar si acolo unde nu e un administrator prost. In loc sa cautam solutii miraculoase in continuare, ar trebui sa cascam ochii si sa fim ceva mai intelepti de-acum incolo.
     • +8 (8 voturi)    
      haha (Vineri, 11 iulie 2014, 15:53)

      jeanvaljeanro [utilizator] i-a raspuns lui Xorxe

      majoritatea sunt companii majoritar de stat in tarile mama.privatizarea bunurilor publice este o greseala fiindca ele nu functioneaza in competitie, ci in monopol (in caz de frauda masiva nu se recupereaza frauda si compania se intoarce la stat care scoate castanele din foc cu banii nostri de pensii si salarii)-ofera servicii aproximativ la fel la tarife din ce in ce mai mari, nu pot fi schimbate de catre clientul final, nesimtirea e la fel de mare-la gdfsuez angajatii depasesc orice limita de bun simt prin atitudinea sfidatoare-birou,teren, telefon...ele trebuiau sa se extinda pentru ca bugetele de asistenta sociala sa fie sustenabile in tarile mama, un fel de bula de oxigen pentru politicienii din vest.
      • +3 (5 voturi)    
       tocmai de asta (Vineri, 11 iulie 2014, 17:45)

       Xorxe [utilizator] i-a raspuns lui jeanvaljeanro

       ... spun si eu ca energia, de exemplu, nu e un domeniu ca oricare altul. Si ca trebuie serios reglementat, ca nu-s rosii. Si ca statul ar trebui sa joace un rol important. Dar asta nu inseamna automat ca trebuie sa existe permanent un monopol al statului asupra companiilor respective. Pur si simplu, statul trebuie sa aiba parghii sa intervina cand e cazul, nu sa fie la mana companiilor respective. Dar asta nu-l face un administrator mai de preferat decat unul privat.
  • +4 (6 voturi)    
   CORECT... (Vineri, 11 iulie 2014, 13:00)

   schroedinger [utilizator] i-a raspuns lui alex4321

   Iar statul ar putea vinde, in cazul Bucurestiului sau a altor orase participatiile, astfel incat acestea sa-si faca firme locale care sa se ocupe de distributie iar banii sa revina comunitatilor locale (vezi WIener Energie).
 • +14 (16 voturi)    
  Enel si "hotii striga hotii" (Vineri, 11 iulie 2014, 12:15)

  aurel.alecu [utilizator]

  Enel cand a vazut ca se stragne funia de gatul lor, deoarece au furat ca au stins si nu au facut nimic pentru modernizarea retelei, acum incearca sa spele putina!
  In zonele rurale este jale, iar intreruprile si defectiunile se tin lant!
  Au o gramada de procese in care se apara ca timpul este de vina si ca ei au facut tot ce se putea ..fura!
  Statul roman ar trebui sa nationalizeze aceasta societate de spalat bani si sa le ceara daune de miliarde de euro!
  • +5 (5 voturi)    
   De fapt asta este adevarul ! (Vineri, 11 iulie 2014, 16:36)

   cristy_s6 [utilizator] i-a raspuns lui aurel.alecu

   Cine sa mai inteleaga de ce avem numai "cretinei" pusi sa faca o treaba la care habar nu au cu ce se mananca...!
   Au pus mana pe Electrica au "sapat-o" adanc si cand a venit vremea scadentei - vor sa o taie !
   Si daca vor mai castiga ceva din revanzare - Trai pe vatrai neneaca !
   Iar romanasii - dai in p...l mea sa moara !
   La asa idioti - asa guvernanti !
   Sa ne "traiasca" - asa cum tot ne "ureaza" un guvernator de Romania si sa deie domnu' si la toti dusmanii !
 • +4 (4 voturi)    
  Drum bun! (Vineri, 11 iulie 2014, 13:35)

  sorin [utilizator]

  De bine ce merge firma asta care mai e venita si din strainataturi cica... civilizate sunt lasat fara curent in ultima luna regulat la cateva zile ore in sir chiar in centrul capitalei... Nu stiu daca in alte parti chiar le-ar merge asa ceva!
 • +7 (9 voturi)    
  DNA la ENEL? (Vineri, 11 iulie 2014, 13:44)

  Ricardo [utilizator]

  Am inteles, ca vrea, sa plece, dar banii furati de la populatie pleaca si ei. Nu i se blocheaza conturile, nu sunt retinuti "tutti i capi della mafia" pentru 30 de zile pentru fals in acte publice, abuz in serviciu, trafic de influenta, cel putin?
  Cine este Nasul din spatele castigarii licitatiilor ENEL in Romania si cine va fi in spatele gratiilor? Statul Roman nu doreste, sa blocheze conturile, pentru a-si recupera prejudiciul de milioane de Euro ca taxe si zeci, sute de milioane de Euro bani incasati mai mult de la populatia Romaniei?
  Domnului Prim Ministru Ponta, nu-i pasa de banii alegatorilor romani, ce-i asteapta, sa-l unga Presedinte?
  Si tacerea este un raspuns.
  Doamne fereste, sa nu constientizeze!
  Da mai stii. Niciodata sa nu mergi cu sacul la pomul laudat.
  • +4 (6 voturi)    
   Bieninteles ca nu. ENEL ca firma nu a fost pusa (Vineri, 11 iulie 2014, 16:32)

   alex4321 [utilizator] i-a raspuns lui Ricardo

   Bineinteles ca nu.

   Asa cum bien ai observat:

   ENEL ca firma nu a fost pusa sub acuzare de parca directorii aia au furat pentru ei si nu pentru ENEL.

   De ce?

   Pai cum sa-i bagam la zdup pe Hotii Institutionalizati?

   Nu s epoate asa ceva.

   Enel si altrii ca ei sunt deasupra legii...
 • +6 (8 voturi)    
  Reteaua de distributie electrica nationala (Vineri, 11 iulie 2014, 15:56)

  user2014 [utilizator]

  Reteaua de distributie a energiei electrice (atat cat a mai ramas dupa privatizarile neinspirate din 2003-2004 ale guvernului Nastase) trebuie pastrata in controlul statului roman, pentru ca ea a fost realizata cu mari sacrificii de romani.
  Reteaua de distributie, parte esentiala a unei strategii energetice nu poate fi in proprietatea unor companii private; ea poate cel mult sa fie inchiriata anual de aceste companii private de la statul roman (ca banda / volum / functie de numarul de utilizatori), iar profiturile generate sa se intoarca inapoi sub forma de investitii / dezvoltare.
  Am ajuns in 2014 la o situatie de neimaginat in care am inlocuit monopolul de stat cu unul privat, mult mai pagubos pentru consumator. Sunt multe anomalii de care se poate discuta la momentul actual:
  1. spre exemplu pentru acordarea unei autorizatii de constructie trebuie sa obtii avizul societatii private care opereaza reteaua de distributie in zona unde construiesti (procedura mostenita / transmisa la pachet de pe vremea cand reteaua apartinea operatorului de stat, dar devenita absurda acum dupa privatizare); acest lucru genereaza nenumarate abuzuri in practica si ar putea fi reglementat foarte usor prin atribuirea acestor autorizatii de catre ANRE

  2. nici unul din operatorii privati de distributie nu si-a respectat angajamentele din contractele de privatizare; investitiile in infrastructura sunt minime, iar conectarea unei case la reteaua de electricitate a devenit o mare problema in Romania in secolul acesta. Multe din investitiile asumate de acesti operatori privati sunt 'mimate' printr-o schema pe care ANRE o tolereaza cu usurinta:
  2.1 utilizatorul este fortat sa accepte o solutie de conectare exagerata (spre ex. lucrari suplimentare de innoire la reteaua operatorului de distributie care in mod normal sunt exclusiv sarcina operatorului);
 • +5 (7 voturi)    
  Reteaua de distributie electrica nationala - 2 (Vineri, 11 iulie 2014, 15:57)

  user2014 [utilizator]

  2.2 utilizatorul este apoi fortat sa semneze o clauza prin care, desi a finantat costurile acestor lucrari, transfera dreptul de proprietate catre operatorul privat (altfel nu este conectat la reteaua de distributie). Lucrarea este apoi trecuta in documentele fiscale ale operatorului de distributie drept 'investitie'. Adica pe banii utilizatorului final (si discutam de obicei de mii de euro, ceea ce este un efort substantial pentru un orice roman).

  2.3 ANRE - agentia care ar trebui sa fie la dispozitia consumatorului roman si sa il protejeze in fata acestui monopol privat nu functioneaza. In cele mai multe din cazuri, reclamatiile adresate lor pentru abuzurile operatorilor privati de distributie raman nerezolvate si ramane sa te lupti de unul singur in instanta contra unor grupuri mari cum sunt Enel, E-on, Cez etc.

  2.4 Enel a preluat pachetul majoritar pentru Electrica Muntenia Sud si Electrica Dobrogea in 2004 printr-un artificiu (s-a platit pentru un pachet minoritar, apoi la cateva luni de la privatizare s-a 'aprobat' o majorare de capital prin care statul roman a pierdut controlul).
 • +3 (5 voturi)    
  Luati-va UPS! (Vineri, 11 iulie 2014, 17:09)

  rerenenegate [utilizator]

  Eu deja am dat comanda pentru niste UPS-uri... Va sfatuiesc sa faceti la fel. Iar acum caut niste generatoare la preturi cat mai rezonabile. Chiar n-am chef sa-mi "arda" echipamentele cine stie cine vine in locul lor (se vehiculeaza nume de state ciudate, cunoscute pentru datul in bara pe materii de infrastructura).
 • +6 (6 voturi)    
  dezmat!!!!!! (Vineri, 11 iulie 2014, 17:54)

  asada [utilizator]

  ENEL nu ar fi putut sa-si desfsoare activitatea infractionala decat sub pulpana ocrotitoare a borfasilor din ANRE care in tot acest timp a avut grije sa emita ordine si legi cu dedicatie pentru ENEL . Sub obladuirea acestor spagari s-a putut fura cu nerusinare si fara grija in mod "legal"
 • +4 (4 voturi)    
  Enel a jucat pe cartile facute de ANRE !!! (Vineri, 11 iulie 2014, 20:15)

  andreesanu [utilizator]

  Cel care avea oblgatia sa vada ce face ENEL era si este organimul ce se chiama ANRE.
  Cei care au luat spaga ENEL si au inchis ochii la hotiile ENEL sunt cei care faceau reglementarile in energie ANRE>
  Italieni cinstiti or care au venit sa dea faliment in Romania n-o sa gasiti de-i cautati cu lupa.
  Ca li s-a luat urma si ca se poate lasa cu multi ani de puscarie ENEL isi ia zborul,desi ar trebui sa se blocheze troate tranzactiile de vinzare pina la judecarea proceselor in care sunt implicati.
  • +2 (2 voturi)    
   Ce soui e la mintea cocosului (Sâmbătă, 12 iulie 2014, 16:57)

   alex4321 [utilizator] i-a raspuns lui andreesanu

   Ce spui e la mintea cocosului.
   -------------------------------------------
   "Ca li s-a luat urma si ca se poate lasa cu multi ani de puscarie ENEL isi ia zborul,desi ar trebui sa se blocheze troate tranzactiile de vinzare pina la judecarea proceselor in care sunt implicati."
   ---------------
   BRAVO !
   ------------------
   DAR Cum sa puna un stat corupt sechestru la ENEL?

   Daca cumva va spune ENEL si pe unde au ajuns alti banii dati mita de ENEL?

   Intelegi de ce sta DNA-ul cuminte?

   Intelegi de ce DNA-ul l-a trimis in judecata pe un directoras ENEL,
   -----------------------------------
   doar "o persoana fizica"
   ----------------------------------
   desi ala n-a furat pentru EL
   CI ENEL a furat Direct d ela 2 milioane d e romani
   pe Factura de Curent


   BANII Furati au fost incasati de ENEL ca firma
   (nu de directorasul ala) direct pe factura
   (deci dovada mai clara de Hotie nu poate exista)

   --------------------------------------------------------------
   si totusi ENEL ca firma nici macar nu-i trimisa in judecata !
   ---------------------------------------------------------------

   Va dati seama ce tara bananiera am ajuns?
 • -1 (5 voturi)    
  hahahaha, intoarcere la comunism??? (Sâmbătă, 12 iulie 2014, 1:23)

  Fu Leng [utilizator]

  vad ca multi vor nationalizare; mai e o alternativa, un capitalism sanatos, nu balcanic, nu tipic romanesc.
  cu guvernanti de calitate se poate, dovada sunt destule tari pe lumea asta; wait...nu mai sunt oameni de calitate, c'au fost alungati, discret.
  fura cine poate, scapa tot cine poate, aici s-a ajuns.
  • +3 (5 voturi)    
   Enel is Italieni. nu Balcanici si nici Romani (Sâmbătă, 12 iulie 2014, 16:50)

   alex4321 [utilizator] i-a raspuns lui Fu Leng

   1. Enel is Italieni. nu Balcanici
   si au furat de mama focului....apropae 2 milioane de romani
   Pai n-am auzit de nici un tigan sa fi furat, la un tun, 2 milioane de romani...prin urmare tiganii is mult mai cinstiti ca ENEL.

   2. Apa Nova sunt francezi ..si am ajuns asa nu
   mai putem bea apa de la robinet ....

   3. EADS sunt un consortiu franco-german
   si-i cauta DNA-ul la greu pentru spagile date

   4. Microsoft (SUA) sunt americani si scandalul cu licentele si coruptia din guvern abia acum a fost scos de DNA la iveala

   5. Gold Corporation sunt Canadieni si modul fraudulos in care au luat licenta la aur si lobby-ul la
   cele mai inalte varfuri politice de la noi sunt binecunoscute

   6. Chevron (americani) si guvernul sau Pontist n-are treaba cu sanatatea populatiei si nu tine cont de ce au hotarat comunitatile locale care nu vor sa le fie otravit mediul si afectata sanatatea pe suprafata comunei lor.

   7. OTE (greci) (adica Deutsche Telekom , deci nemti) a luat pe nimic Romtelecom si de atunci investitiile sunt minime in infrastructura ...iti poti inchipui ca in centrul Bucurestiului le merge internetul pe liniile de telefon ale lui Ceausescu la un max real de 7Mbs?


   8. OMV (austrieci, deci nemti) au dat tunul cu tot petrolul romanesc pe care au dat 600 mil cand ei scot 1 miliard eu profit pe an
   (daca Gigi e complice ca a fraudat statul la schimb de terenuri cu 1 milion de euro te-ntreb eu: OMV nu e complice si Nastase Adrian nu e faptuitor?)

   Tot OMV dar devente bacsis (cum oare poate? si au reusit sa-si puna fostul directoras OMV, pe nume Nicolescu, ministru, taman cand noile redevente trebuie fixate?
   NU e asta conflict de interese? te-ntreb?)

   Tot OMV are printre cele mai mari preturi la Benzina in Romania din europa (si accizele sunt mari si-n Germania)
   unde da salarii de mizerie la zeci de mii de oameni care muncesc mai mult ca angajatii OMV din Austria

   Cate exemple mai vrei sa-ti dau , sa renunti la povestea "cu Balcanismul"...si cu "tipicul romanesc"
  • +1 (1 vot)    
   Comentariu sters de utilizator (Duminică, 13 iulie 2014, 0:20)

   [anonim] i-a raspuns lui Fu Leng

 • +1 (3 voturi)    
  O afacere in stil Italian (Sâmbătă, 12 iulie 2014, 9:13)

  evoque [utilizator]

  au venit, au luat, au plecat. in rest nimic, doar jaf.
  Au profitat de o infrastructura pe care au vlaguit-o fara sa investeasca nimic.
  • 0 (0 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Luni, 14 iulie 2014, 6:05)

   [anonim] i-a raspuns lui evoque

   • 0 (0 voturi)    
    in mare parte Da (Luni, 14 iulie 2014, 10:09)

    evoque [utilizator] i-a raspuns lui

    insa am avut surpriza sa intalnesc straini care au dezvoltat afaceri in romania fara sa accepte sa lucreze in acest mediu al spagii. Nu sunt multi, insa dovedesc ca se poate.
    • +1 (1 vot)    
     Care-s aia "cinstiti" Da-ne lista (Luni, 14 iulie 2014, 16:11)

     alex4321 [utilizator] i-a raspuns lui evoque

     Care-s aia "cinstiti"? Da-ne lista
     cu cifra de afaceri cu profitul pe care nu-l ascund si cu ce taxe dau statului pe profitul lor "foarte-mare"

     Sa-i stim si noi si sa-i laudam in public, daca exista.

     Dar daca nu poti da Lista lor
     NU mai aburi lumea in public...

     Uite aici cifre si bibliografie cu profiturile ascunse ale celor mai mari companii straine in Romanie daca te intereseaza:

     "Cum sunt spoliati romanii: Cifra de Afaceri a primelor 20 de Companii din Romania e de 32 de miliarde EU DAR Profitul lor Oficial e de DOAR 5.14% adica ca si cum "si-ar tine banii la CEC" "

     sursa:
     --------
     http://fluierul.no-ip.org/jsp/article/indexDisplayArticle.jsp?artid=7799


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by